avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1082 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire

buna seara,cand se face un act de renuntare la mostenire,trebuie facuta o specificatie la ce anume?adica pot renunta la mostenirea dupa tata asta costind doar in apartament?sau daca renunt,renunt la tot...apartament,casa,masina,terenuri etc...
Cel mai recent răspuns: m_claudia , utilizator 22:14, 24 Septembrie 2012
....problema sta in felul urmator,nu stiu exact care e diferenta dintre STRAINI DE SUCCESIUNE si RENUNTARE LA MOSTENIRE.in 1986 s-a facut succesiune dupa bunicul meu,el avand o casa si cateva terenuri.s-a facut contract pe casa,pentru x si y ca mostenitori,iar a,b si c au dat declaratie precum caci sunt straini de succesiune prin renuntare.declaratiile lor sunt trecute in cea de a3a parte a contractului,nu stiam cum sa incep subiectul,sa ma fac inteleasa....daca au dat aceasta declaratie,care face parte a contractului face referire doar la acel bun sau la tot?in contract este trecut numarul declaratiei,de unde fac rost de copii sau extrase?
Renuntarea la mostenire se face pe baza declaratiei autentificate in fata unui notar public. Se renunta la toata mostenirea. Straini de succesiune erau declarati acei succesibili in baza art.700 Cod civil care nu si au exercitat acest drept de optiune succesorala in cele 6 luni de la deces, fie nu au acceptat expres prin declaratie de acceptare autentica, fie nu au acceptat tacit prin acte si fapte de administrare.
Probabil ce aveti dvs este un certificat de mostenitor unde sunt inserati si succesibilii renuntatori si apoi actul de partaj. In urma acestuia se poate face vanzarea.
Si da! Au renuntat la tot.
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu lamurirea unei situatii asemanatoare cu cea de mai sus. Dupa moartea bunicului meu in 1982, sotia supravietuitoare si doi dintre fii au confirmat ca sunt straini de succesiune prin renuntare in favoarea surorii lor. In certificatul de mostenitor este trecuta partea imobila a succesiunii reprezentand 1/2 din casa bunicilor.
In 1998 se elibereaza un titlu de proprietate al terenurilor intravilane si extravilane care au fost inainte de colectivizare in proprietatea bunicului si unde apar ca si mostenitori fii surorii cat si tatal meu ( el fiind la acel moment singurul copil in viata).
Pana azi am fost convinsi ca 1/2 din aceste terenuri sunt in proprietatea noastra ( mostenitori ai tatalui meu) platind de altfel si impozitele aferente. Azi am intrat in posesia acestui act de mostenitor si am aflat ca prin aceasta renuntare de fapt tatal meu ar fi renuntat si la terenuri desi nu este specificat decat strict 1/2 din imobil.
Avem vreo alternativa legala pentru a putea ramane cu aceste terenuri care sunt din 1998 in grija noastra?

Multumesc,
Claudia.
m_claudia a scris:

Azi am intrat in posesia acestui act de mostenitor

Si ce scrie, mai excat, acolo unde apare numele tatalui dvs.?
La titlul de proprietate pe spate la mostenitori apare numele tatalui primul si apoi numele celor doi fii ai surorii ( mama lor fiind la acea data decedata). Datat 1998.
Pe certificatul de mostenitor apare tatal la sectiunea : Sunt strain de succesiune prin renuntare sau conf art 700 cod civil. Datat 1982.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
m_claudia, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire tatui tatui Buna seara Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema. Suntem trei frati. Am mostenit o casa cu teren intravilan intr-un sat. Aceasta casa a fost ... (vezi toată discuția)
Probleme mostenire viragvari viragvari Buna Ziua, Va rog frunos daca ma puteti lamuri cu un aspect legat de un TP. Cei de la primaria in raza caruia locuiesc vor sa elibereze un TP care sa contina ... (vezi toată discuția)
Mostenire tatui tatui Buna seara Va rog frumos sa ma lamuriti intr-o problema. Suntem trei frati. Am mostenit o casa cu teren intravilan intr-un sat. Aceasta casa a fost cumparata ... (vezi toată discuția)