avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale excludere asociat firma
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

excludere asociat firma

buna ziua,
as dori sa stiu, daca in situatia in care intr-o firma unul dintre asociati isi pierde total interesul fata de bunul mers al firmei -ex. nu raspunde solicitarilor primite atat din partea angajatilor cat si din partea celuilalt asociat cu privire la rezolvarea prob. de servicu, nu raspunde clientilor, furnizorilor, nu mai trece pur si simplu pe la firma, dar, in acelasi timp refuza si propunerea de a-si cesiona partile sociale pe care le detine in firma, este posibil ca acesta sa fie exclus din firma prin neprezentarea lui in cadrul AGA cat si la alte intalniri propuse de catre celalalt asociat cu privire la afacerea pe care o detin?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 15:13, 26 Octombrie 2011
Cazurile in care instanta poate pronunta exluderea asociatilor sunt prevazute de
Legea 31/1990:

Art. 222. - (1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.
(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni .
Art. 223. - (1) Excluderea se pronunta prin hotarare judecatoreasca la cererea societatii sau a oricarui asociat.
(2) Cand excluderea se cere de catre un asociat, se vor cita societatea si asociatul parat.
(3) Ca urmare a excluderii, instanta judecatoreasca va dispune, prin aceeasi hotarare, si cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalti asociati.
(4) Hotararea irevocabila de excludere se va depune, in termen de 15 zile, la oficiul registrului comertului pentru a fi inscrisa, iar dispozitivul hotararii se va publica la cererea societatii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a.

In situatia expusa de dvs. s-ar putea pronunta excluderea doar daca actul constitutiv al firmei prevede alte situatii decat cele expuse in lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum "scap" de asociatul meu? dara2 dara2 Cum as putea sa-l "dau afara" din societate pe asociatul meu cu parti egale in ritmul in care aporturile in firma au fost aduse numai de catre mine? Ipotetic ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)
Excludere asociat andre_1973 andre_1973 Poate fi exclus un asociat dintr-o societate cu raspundere limitata ,care si-a confectionat o stampila falsa in numele societatii ? A semnat si stampilat(cu ... (vezi toată discuția)