avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 178 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Intocmire NIR cu cheltuieli transport incluse - comert ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Intocmire NIR cu cheltuieli transport incluse - comert cu amanuntul

Buna seara,

Datele problemei
: firma practica comert cu amanuntul si trebuie sa intocmeasca NIR pentru receptia marfurilor. Pentru livrarea marfurilor, furnizorul a utilizat 2 facturi (deoarece marfurile nu incapeau pe una singura), cu numere diferite, iar taxele de livrare (marfurile au fost trimise prin curier) au fost trecut ca linie separata pe a 2-a factura.

Adresez multumiri anticipate persoanelor care ma pot lamuri in urmatoarele probleme, legate de intocmirea NIR-ului:

1. Stiu ca trebuie sa includ taxele de transport in costurile de achizitie. Dar eu am taxa de livrare scrisa doar pe a doua factura, desi ea este valabila pentru toate marfurile primite (deci si pentru cele scrie pe prima factura). Este corect sa includ taxa de transport si in costurile de achizitie ale produselor de pe prima factura?

2. Presupun ca taxa de livrare o voi include doar in costul de achizitie al marfurilor din factura pe care este specificata (a doua), in acest caz......cum ma sfatuiti sa distribui suma (sa o defalc, sa o impart....nu stiu cum sa mai zic)? Practic taxa de livrare este de 10 lei numai. Totodata am marfuri sa zicem 7 feluri si din fiecare fel am receptionat cantitati diferite (Marfa A = 5 bucati, Marfa B = 2 bucati etc). Cum sa impart eu cei 10 lei ca sa ii includ in costul de achizitie? La ce ma raportez: la valoarea fiecarui fel de marfa sau la cantitatea fiecarui fel de marfa sau la ..... ce ?

3. Daca trebuie sa includ taxa si in costul produselor de pe prima factura (pentru ca practic .... taxa este valabila si pentru acelea) .... cum scriu pe NIR: langa nr facturii de marfa mai scriu si nr facturii cu nr 2 unde este scrisa taxa de livrare? Daca as fi avut o factura separata cu taxa de livrare .... cum as fi facut referire la ea pe NIR ?

4. Pct. 157 din prevederile O.M.F.P. nr. 3.055/2009 specifica: ”costul stocurilor trebuie sa cuprinda toate costurile aferente achizitiei si prelucrarii, precum si alte costuri suportate pentru a aduce stocurile in forma si in locul in care se gasesc“. Deci .......... clar ca trebuie, dar daca totusi ma hotarasc sa inregistrez pe 624 ...... atunci in NIR NU voi avea decat marfurile, dar nu va mai corespunde valoare facturii cu cea a NIR-ului deoarece NU voi inregistra in NIR taxa de livrare ca pozitie separata (logic!). Ce ma sfatuiti sa fac daca ma decid sa nu mai includ taxa de transort in costuri (doar oricum voi avea grija sa o recuperez prin adaosul comercial), cum rezolv discrepanta dintre valoarea facturii si valoarea NIR-ului?

5. Pe de alta parte, iau un caz absurd, dar nu imposibil cand primesc o factura cu doar un tip de marfa, de valoare mica, iar taxa postala este aproape sau chiar mai mare decat costul acelei marfi. Se poate intampla sa fie o urgenta si sa fiu nevoita sa comand o astfel de marfa (de exemplu un client vrea sa cumpere 3 bucati, iar eu am doar 2 si uite asa am decis eu .... sa comand furnizorului doar 1 bucanta pentru a completa comanda clientului meu). Dar ..... daca as introduce taxa de livrare in costul de achizitie in acest caz, ar rezulta un cost de achizitie mare si implicit un pret de vanzare mare. Ori eu vreau sa ii vand clientului produsul la acelasi pret ca si la primele doua. Este treaba mea ca vreau asa. Este normal. Astfel.....din nou imi surade ideea de a nu mai face tone de calcule pentru defalcarea acesteia pe fiecare produs (desi sper ca cineva sa imi dea o ideea cat mai clara despre cum se poate face acest lucru) si de a o inregistra direct pe 624. Deci...............cineva.........un sfat.

Multumesc celor care au rabdare si bunavointa sa ma lamureasca. As vrea sa imi clarific aceste probleme de la inceput ca sa stiu cum voi proceda pe viitor.

Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
ririana, utilizator
Cel mai recent răspuns: dgnConsulting , Contabil 21:39, 27 Octombrie 2011
1. Dvs. alegeti cum distribuiti transportul, nu va obliga nimeni sa distribuiti doar pentru articolele din aceeasi factura cu transportul. Se distribuie la toata marfa careia ii corespunde transportul.
2. La valoare. Un produs cu cost 100 va avea de 10 ori mai mult transport asociat decat unul cu cost 10.
3. Depinde ce format are NIR-ul, in principiu trebuie sa contina toate referintele (Nr factura transport, valoare totala transport).
4. Transportul se include in costul marfii.
5. Va recomand sa cumparati un soft de gestiune, va scapa de multe batai de cap. Firmele merg de obicei pe lista de preturi, care se actualizeaza permanent tinand cont de fluctuatiile costurilor.
Va multumesc mult pentru sprijin, mi-am format deja un mod de lucru (mi se pare ciudat cata bataie de cap mi-a dat o problema aparent simplu de rezolvat).

Aveti ideea despre un astfel de soft de gestiune (exclusiv, deci fara contabilitate) care rezolva automat si problema cu includerea transportului in costuri? Poate nu am privit cu atentie, dar pana acum nu am vazut un astfel de program. De aceea am ramas fiedela Excel-ului. In plus, la cateva softuri pe care le-am evaluat nu apareau la NIR toate coloanele cerute de lege.....

Mai precizez, pentru cine imi poate recomanda un soft de gestiune, ca am comert cu amanuntul la magazin, dar ... si pe internet.

Multumiri anticipate.
Important de stiut este ca in general soft-urile cam "fac atat cat costa"; ca de altfel orice marfa / serviciu. Insa business-ul dvs nu pare asa complicat, insa recomand sa cumparati un program mai cunoscut, in felul asta veti alti utilizatori care sa va ajute.
Sa va recomad ceva anume nu pot deoarece politica site-ului nu permite, insa cu un search pe google sigur veti gasi suficiente oferte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nir crystyna2000 crystyna2000 daca factura contine marfuri si transport, nu este normal ca in NIR sa se regaseasca numai valoarea marfurilor(fara TVA) ? mie mi se pare firesc, insa firma ... (vezi toată discuția)
Produse identice, preturi diferite (ce fac in nir)? vioviod vioviod Primesc factura de marfa de la furnizor. Ii fac Nir-ul. Atunci cand vand nu respect pretul de vanzare stabilit in Nir. Ex: daca am 3buc. din produsul A, ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unui produs cu valoare de intrare 0 dianacrisan dianacrisan Buna ziua, Am urmatoarea problema daca se poate sa ma ajutati. am primit marfa de la un furnizor extern cu valoare 0, iar eu vreau sa o vand unui client cu ... (vezi toată discuția)