avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare de drept a cim (art.56 lit. d)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare de drept a cim (art.56 lit. d)

Am urmatoarea speta:
Un angajat si-a depus cerere in vederea intocmirii dosarului de pensionare si incetarii cim cu data de 15.09.2008. Prin cerere solicita lichidarea la zi si doreste incetarea cim prin pensionare pentru limita de varsta.
Conform art.56 lit. d din C.M., eu ca si angajator pot sa-i eliberez dispozitia de desfacere a cim si sa-i incetez cim, la data comunicarii deciziei de pensionare.
Angajatul mi-a spus ca el nu mai vine la munca din data de 15.09.2008, data depunerii cererii de incetare a cim.
Va rog sa ma lamuriti ce fac in aceasta perioada cu el, avand in vedere ca decizia de pensionare poata sa vina in cel mai fericit caz in 30 de zile. Persoana respectiva si-a epuizat concediu legal, a stat si in medical........

VA MULTUMESC!!!!!
Cel mai recent răspuns: teanox , utilizator 15:42, 8 Iunie 2016
claudiabutisca a scris:

VA MULTUMESC MULT!!!

Nu stiu ce anume ati inteles dvs. dar eu sunt bulversata de explicatii.
Nu spuneti clar daca salariatul a mai facut si alta cerere in afara celei pentru pensie .
Daca singura cerere este cea pentru pensie dvs. emiteti o decizie de " propunere la pensie" si salariatului ii explicati ca daca nu mai doreste sa se prezinte la munca sa demisioneze. Fara demisie sau cerere de incetare CIM prin acordul partilor nu puteti inceta CIM.
Daca incetati CIM pentru pesionare o faceti pe riscul dvs. pensia poate sa nu fie aprobata .
Asa este.Nu puteti sa-i incetati c.i.m. cu data cand acesta solicita intocmirea dosarului de pensionare si eventual depunerea lui la Casa de Pensii Judetene.Si in carnetul de munca i se trece "propus la pensionare" (se indica felul pensionarii), nu incetat c.i.m. care se face doar la primirea deciziei de pensionare de catre unitate.Pana la data primirii deciziei el trebuie sa lucreze la dvs, iar daca nu face o alta cerere prin care sa solicite incetarea c.i.m. si dvs sa o aprobati, sau nu vrea sa mai lucreze, este trecut nemotivat si i se desface c.i.m. disciplinar.Singura situatie ce nu are inca o rezolvare uniforma este atunci cand salariatul solicita pensie de invaliditate de gradul I sau II si are un decizie de incadrare in grad de invaliditate ce nu-i permite sa mai munceasca si nu poti sa-l mai tii in unitate pana la primirea deciziei de pensionare de la Casa de Pensii.Exista si aici o reglementare in nomele de aplicare a Legii 19/2000 in care se spune ca decizia de incadrare in grad are aceeasi valabilitate cu decizia de pensionare.Dar nu ati specificat ce fel de pensionare solicita salariatul dvs.
O speta asemanatoare am si eu. Un salariat a fost incadrat in gradul 3 de invalkiditate, conform art 56 lit d din codul muncii, cim-ul inceteaza la data primirii deciziei de pensionare. Dar salariatul nu mai doreste sa munceasca, printr-o cerere el a renuntat la jumatatea de norma la care avea dreptul. In aceste conditii, care este temeiul legal pentru incetarea cim-ului? Concret, daca ati avut un caz asemanator, cum ati procedat?
georgelgica a scris:

O speta asemanatoare am si eu. Un salariat a fost incadrat in gradul 3 de invalkiditate, conform art 56 lit d din codul muncii, cim-ul inceteaza la data primirii deciziei de pensionare. Dar salariatul nu mai doreste sa munceasca, printr-o cerere el a renuntat la jumatatea de norma la care avea dreptul. In aceste conditii, care este temeiul legal pentru incetarea cim-ului? Concret, daca ati avut un caz asemanator, cum ati procedat?

In acesta situatie, temeiul legal de incetare este art.55 lit.b C.mun - acordul partilor.
Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Am urmatoarea speta, am primit o decizie de pensionare pentru invaliditate gradul II nr....din data de 24.08.2009 insa salariata are concediu medical pana in data de 30.08.2009.
Decizia de incetare CIM conf art 56 lit d in cazul pensiei de invaliditate se face cu data decizie (in cazul acesta 24.08.2009) sau cu urmatoarea data cand se termina concediu medical (in cazul acesta 31.08.2009) ?

Multumesc pentru raspuns

Alte discuții în legătură

Pensionat limita varsta in timpul co medical AndreeaStefan AndreeaStefan Buna ziua, Am o salariat care si-a depus dosarul pentru limita de varsta in septembrie 2015. Decizia a iesit pe 09.12.2015 .Problema mea este ca salariatul ... (vezi toată discuția)
Incetare cim - primire decizie pensionare anymaryh anymaryh Hristos a inviat! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati : un salariat (61ani) care a primit decizia de pensionare. Decizia are data de 16 martie ... (vezi toată discuția)
Decizie incapacitate de munca??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. am si eu o intrebare: cum tb sa procedez eu ca angajator atunci cand o salariata vine cu decizie de pensionare pt incapacitate de munca????pt a-si ... (vezi toată discuția)