avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutorul de deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutorul de deces

socrul meu de decedat de curand nefiind pensionar sau salariat la data decesului. Sotia acestuia este salariata. Am citit in legea pensiilor ca se acorda un ajutor de deces si in cayul decesului membrului de familie al asiguratului. Am mers la casa de pensii si au spus ca nu ei elibereaza ci angajatorul. Am adeverinta de la angajator in care se mentioneaza ca defunctul era coasiguratul sotiei si ca angajatorul nu a eliberat banii pt ajutorul de deces.
Unde sa ma adresez?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:05, 27 Octombrie 2011
Ajutorul de deces se acorda, in cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie care nu are un drept propriu de asigurari sociale si se afla in intretinerea titularului la data decesului, unei singure persoane care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz: sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul, mostenitorul in conditiile dreptului comun sau in lipsa acestora, orice alta persoana care dovedeste cu acte ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de indeplinirea unui stagiu de cotizare.
Sa va adresati la Casa Judeteana de Pensii pe raza domiciliul dumneavoastra.
Art. 129. legea pensiilor 263/2010
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
Deci sotia sa faca o cerere catre angajator, sa ataseze certificatul de deces, acte doveditoare ale cheltuielilor cu inmormantarea
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
...
Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
...

2. Tot Legea 263/2010 spune:

Art. 38
(1) Sumele reprezentand ajutor de deces, care se platesc de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor prezentei legi, in contul asigurarilor sociale, se retin de acesta din contributiile de asigurari sociale datorate pentru luna respectiva.
(2) Sumele reprezentand ajutor de deces platite de angajator asiguratilor, potrivit prevederilor prezentei legi, care depasesc suma contributiilor datorate de acesta in luna respectiva se recupereaza din contul asigurarilor sociale de la casa teritoriala de pensii in raza careia se afla sediul acestuia, respectiv de la casa de pensii sectoriala.

3. Asadat sotia decedatului (care este asigurata la pensie) se poate adresa fie angajatorului fie Casei de Pensii pentru a primi ajutorul de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces nacurmei nacurmei Buna in martie 2011 am nascut un copil si dupa 1 zi a murit, mi a cazut cerul peste mine.de la primarie ni sa spus ca ar trebui sa primim si noi un ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces - legea nr. 19/2000 sau legea nr. 263/2010? Iryna28 Iryna28 buna ziua, legea 263/2010 abroga legea 19/2000? intreb deoarece in legea 19/2000 sunt prevederi referitoare la acordarea ajutorului de deces, care in legea ... (vezi toată discuția)
deces parinte rak0770 rak0770 Parintele unui salariat a decedat. Pe mine ca angajator ma obliga vreo lege sa-i dau vreun ajutor banesc? Ce lege? Nu avem contract colectiv de munca. (vezi toată discuția)