avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale act constitutiv
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

act constitutiv

va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare.
societatile comerciale care au statut sau alta forma de infiintare in baza legii 31/90 ,sunt obligati sa isi intocmeasca act constitutiv sau nu . multumesc o zi frumoasa
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 23:27, 1 Noiembrie 2011
Raspunsul il gasiti in art. 5 din Legea nr. 31/1990 a societtilor comerciale, republicata:
1) Societatea in nume colectiv sau in comandita simpla se constituie prin contract de societate, iar societatea pe actiuni, in comandita pe actiuni sau cu raspundere limitata se constituie prin contract de societate si statut.

(2) Societatea cu raspundere limitata se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane. In acest caz se intocmeste numai statutul.

(3) Contractul de societate si statutul pot fi incheiate sub forma unui inscris unic, denumit act constitutiv.

(4) Cand se incheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv. In cuprinsul prezentei legi, denumirea act constitutiv desemneaza atat inscrisul unic, cat si contractul de societate si/sau statutul societatii.

(5) In cazurile in care contractul de societate si statutul constituie acte distincte, acesta din urma va cuprinde datele de identificare a asociatilor si clauze reglementand organizarea, functionarea si desfasurarea activitatii societatii.

(6) Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori. Forma autentica a actului constitutiv este obligatorie atunci cand:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un teren;
b) se constituie o societate in nume colectiv sau in comandita simpla;
c) societatea pe actiuni se constituie prin subscriptie publica.

(7) Actul constitutiv dobandeste data certa si prin depunerea la oficiul registrului comertului.

multumesc pentru raspuns.
Iar la actul constitutiv ,cum pot sa stabilesc daca este in forma actualizata ,in cazul in care nu are data pe el ,nici data certa sau alte mentiuni cu privire la data semnarii actului . o seara buna :)
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
cool123, utilizator
Luati o copie certificata de la Registrul Comertului dupa actele depuse initial si toate actele aditionale ulterioare, dupa caz.
De asemenea, luati si un certificat constatator.

Actualizarea actului constitutiv (sau dupa caz a statutului si contractului de societate) se fac de specialisti deoarece este oarecum dificila.

Nu incercati sa il actualizati singur(a) ca va pierdeti vremea.

Alberto Kurtyan
In forma actualizata se afla in situatia in care sunt inscrise in el toate modificarile care au intervenit in societate de la infiintare. Daca cititi cu atentie articolul de lege de mai sus, veti vedea ca prin simpla depunere a actului constitutiv la registrul comertului acesta primeste data certa. Astfel, daca vreti sa va raportati la ultimul act constitutiv depus la registru comertului puteti solicita contra cost o copie certificata dupa acest act de la arhiva institutiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare firma - declaratie la notar Cati L. Cati L. Buna ziua, Daca unul din asociati este din alt oras decat Bucuresti, unde se va infiinta firma, este obligat sa vina la Bucuresti sa dea declaratia la ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv sub semnatura privata_srl-d claudia_d claudia_d Buna ziua, Imi poate garanta cineva ca actul constitutiv pentru un SRL-D (sau SRL) poate fi si sub semnatura privata (fara a fi nevoie de vreun notar sau ... (vezi toată discuția)
Aport natura teren - act constitutiv autentic si la modificare ? ionutanton777ro ionutanton777ro Este vorba despre un SRL deja infiintat. Unul din asociati aduce ca aport un teren. Este clar ca actul modificator, care practic reprezinta un titlu de ... (vezi toată discuția)