avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru studii

Buna ziua.
Doresc sa ma ajutati in legatura cu dreptul de a dispune de concediu platit pentru realizarea studiilor doctorale. Domeniu in care lucrez - cultura - iar doctoratul este in domeniul Sociologie. Ma intereseaza care este numarul zilelor legale pentru concediu platit / an. Mentionez ca acum sunt in anul 2. In anul 2015 nu am beneficiat de cursuri de formare profesionala.
Stiu ca sunt institutii care acorda un numar de 30 zile / an pentru concediu de studii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:37, 25 Noiembrie 2015
Din Codul Muncii:
Art. 154.
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.

....

Art.157
(1) In cazul in care angajatorul nu si-a respectat obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesionala, platit de angajator, de pana la 10 zile lucratoare sau de pana la 80 de ore.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) indemnizatia de concediu va fi stabilita conform art. 150.
(3) Perioada in care salariatul beneficiaza de concediul platit prevazut la alin. (1) se stabileste de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu platit pentru formare profesionala va fi inaintata angajatorului in conditiile prevazute la art. 156 alin. (1)

Astfel, durata acestor concedii poate fi stabilita in ccm aplicabil angajatorului sau in regulamentul intern al acestuia.

Lucrati in sectorul bugetar sau privat?
Buna ziua.
Multumesc pentru raspuns. Lucrez in sectorul bugetar si m-ar fi interesat numarul de zile pe care pot sa il solicit conducerii. Multumesc frumos!
HG nr.250/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariatilor din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitatile bugetare

art.25
(1) Salariaţii din administratia publică, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitatile bugetare au dreptul la concedii fără plata, a caror durata însumată nu poate depăşi 90 de zile lucratoare anual, pentru rezolvarea urmatoarelor situaţii personale:
a) susţinerea examenului de bacalaureat, a examenului de admitere în instituţiile de invatamint superior, curs seral sau fără frecventa, a examenelor de an universitar, cit şi a examenului de diploma, pentru salariaţii care urmeaza o formă de invatamint superior, curs seral sau fără frecventa;
b) susţinerea examenului de admitere la doctorat, a examenelor de doctorat sau a tezei de doctorat, în cazul salariatilor care nu beneficiaza de burse de doctorat;
c) prezentare la concurs în vederea ocuparii unui post în alta unitate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in cazul in care un angajat doreste concediu fara ... daliborca.nicolin daliborca.nicolin Buna ziua, In cazul in care un angajat doreste concediu fara plata pentru probleme persoane, cate zile maxim ii poate acorda angajatorul? (vezi toată discuția)
Concediu fara plata EugeniaEe EugeniaEe Buna ziua! Sunt Concediu medical de 30 de zile. Se poate lua in continuare Concediu fara plata pentru studii pentru 3 luni? Mentionez ca sunt functionar ... (vezi toată discuția)
Concediu studii facultate cu frecventa skroll skroll Buna ziua. Sunt referent in cadrul unei primarii si urmeaza ca in acest an sa incep primul an de master in Administratie Publica. Pot beneficia de OG ... (vezi toată discuția)