avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Procura pentru calatoria in afara tarii cu minorul
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Procura pentru calatoria in afara tarii cu minorul

Buna seara. M-am lovit de foarte multe ori de diverse aspecte pe care niciodata nu am reusit sa le inteleg pe deplin. Am calatorit de f multe ori cu avionul, insotita de fiul meu, avand procura de la tata, procura fiind facuta de autoritatile italiene si apostilata acolo, apoi fiind tradusa si legalizata in tara. O data am avut procura care ma autoriza sa insotesc copilul de la data de pana la data de, pe o perioada de un an. Asa o facuse notarul de acolo. Prima oara am trecut cu procura, s-au uitat peste ea la aeroport Baneasa si mi-au dat-o inapoi, insa la acelasi aeroport, dupa vreo 3 luni aceeasi procura mi-a fost retinuta. Am intrebat motivul, au spus ca nu am voie sa am o procura pe o perioada asa de mare, desi le-am spus ca este a doua oara cand trec cu aceeasi procura prin acelasi loc. Mentionez ca in Italia niciodata nu mi-au retinut-o.Copilul e cetatean roman, dar si cand ies din Romania am nevoie de acordul tatalui la fel cum am nevoie de acordul lui cand ies si din Italia. O alta procura am facut-o pe 6 luni, la fel mi-a fost oprita inca de prima data si mi s-a spus ca si aceasta e pe o perioada cam mare si ca ar fi mai bine sa fac procura in Romania pt ca ar schumba ceva si sincer nu am inteles altceva in plus pt ca au fost zgarciti in a ma lamuri si pe mine. Toate procurile de pana acum aveau specificata perioada in care eram autorizata de catre sot sa insotesc minorul precum si specificatia ca merg in calatorie cu avionul din Romania in Italia si intors Italia Romania. Acum sotul meu fusese de curand in tara si am facut pt prima data o procura la notar aici. Ideea este aceasta: procura pe care o detin acum nu are specificat un termen si nici o tara anume, pur si simplu scrie ca sotul (incluzand datele sale de identificare) declara in fata autoritatilor competente (in acest caz notarul de fata) ca ma autorizeaza pe mine (si aici datele mele personale) sa insotesc minorul (aici datele copilului) in calatorie cu avionul in Comunitatea Europeana. Sincera sa fiu ma tem sa plec cu aceasta procura la drum fara sa ma informez in prealabil, pt ca deja imi spuesesera ca ei mi-ar putea refuza imbarcarea chiar si cu cele de dinainte. Ori eu cea prezenta o am mult mai generala, fata de celelalte. Cine ma poate lamuri daca a avut rabdarea sa inteleaga? Sunt complet in afara subiectului. Nu stiu nici macar care autoritate ma poate lamuri. Eu locuiesc la vreo 220 de km de aeroport, deci nu ma pot duce sa fac o scurta vizita pana acolo sa stiu daca m-or lasa sau nu, adica nu e un ghici ghicitoarea. Vreau sa stiu concret.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:35, 29 Octombrie 2011
Ati scris:

Ideea este aceasta: procura pe care o detin acum nu are specificat un termen si nici o tara anume, pur si simplu scrie ca sotul (incluzand datele sale de identificare) declara in fata autoritatilor competente (in acest caz notarul de fata) ca ma autorizeaza pe mine (si aici datele mele personale) sa insotesc minorul (aici datele copilului) in calatorie cu avionul in Comunitatea Europeana.

Legea 248/2005 prevede in mod clar ce trebuie sa contina declaratia celuilalt parinte:



ART. 30
(1) Organele poliţiei de frontiera permit ieşirea din România a cetaţenilor români minori numai daca sunt însoţiţi de o persoana fizica majora, în urmatoarele cazuri:
[...]
b) minorului care este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz, al unei carţi de identitate şi calatoreşte în strainatate împreuna cu unul dintre parinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreuna cu acesta numai daca parintele însoţitor prezinta o declaraţie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective în statul sau în statele de destinaţie, precum şi cu privire la perioada acesteia.




Declaratia acord pe care o aveti acum nu indeplineste aceste conditii.
Sotul dvs. trebuie sa faca alta care sa contina explicit aceste precizari cerute de lege:
- acordul tatalui ca dvs. sa calatoriti cu copilul in tara in care este dumnealui
- ruta pe care veti calatori
- perioada in care veti sta acolo.


Toate procurile de pana acum aveau specificata perioada in care eram autorizata de catre sot sa insotesc minorul precum si specificatia ca merg in calatorie cu avionul din Romania in Italia si intors Italia Romania.

Asa trebuie sa faceti si acum, altfel veti merge degeaba pana la aeroport :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
Ares-3, moderator
Declaratia acord trebuie sa contina urmatoarele numele adresa date de identificare ale parintelui care da declaratia, in speta tatal, numele copilului, cnp ul, passport, perioada de calatorie, Tara sau tarile poate fi indicat si tarile UE generic doar, nu este o greseala, persoana cu care va calatori nume, adresa cnp si date de identificare pasaport sau c.I.., mijlocul de transport, adresa la care va locui pe perioada respectiva in strainatate, daca este posibil acest lucru, mai des intalnita in situatia in care minorul pleaca neinsotit de unul din parinti. In mod normal aceasta declaratia nu este oprita la vama......
Pai nu prea am inteles in fond... eu pe procurile anterioare nu am scris niciodata motivul vizitei in afara tarii si de asemenea nici adresa la care locuiam. Dar nici nu am fost intrebata vreodata de aceste detalii. Procura pe care o am acum contine toate datele de identificare ale tatalui, date personale, de pasaport, etc, domiciliul, etc. Tatal a facut o declaratie la notar prin care ma autorizeaza pe mine si aici sunt trecute la fel toate datele mele, domiciliul etc sa insotesc in calatorie cu avionul minorul (si aici sunt trecute toate datele copilului si domiciliul etc) in Comunitatea Europeana. Aici e problema, nu se specifica de cand si pana cand sau locul exact. In cazul acesta eu as vrea sa merg la acelasi notar. E firesc sa ii platesc inca o data pt aceleasi servicii pe care nu a stiut sa le faca? Cum procedez? Eu daca nu ma interesam si la voi, pt ca am avut mereu dubii, riscam sa pierd niste bani multi dati pe bilete, de asemenea timp si stresul si oboseala copilului dus pana la un aeroport nu tocmai aproape, 220 km de casa dar si alti 220 intors, pt ca nu ma lasau probabil sa trec. Deci? Ce e de facut?
mirela741 v-a scris ce ar trebui sa contina o declaratie careia sa nu i se poata gasi niciun cusur, de aceea a enumerat toate datele care ar fi posibil sa le caute pe acea declaratie cel mai carcotas politist de frontiera.
Esentialul este ca pe declaratia actuala nu aveti trecute destinatia calatoriei si perioada de sedere, ceea ce din punctul meu de vedere poate fi motiv intemeiat de a va nu vi se permite iesirea din tara.

Poate cand a fost sotul in tara nu stiati exact cand veti merge in Italia iar notarul i-a autentificat declaratia in forma in care i s-a solicitat.
Daca dvs. stiati si i-ati spus perioada calatoriei iar dumnealui a spus ca e bine sa o faceti ''generalista'', ca nu stiu cum sa zic altfel... nu stiu ce sa zic. Duceti cu dvs. listarea art. 30 din legea 248/2005 si arati-i cum trebuia sa fie declaratia.

Insa tare mi-e teama ca va trebui sa faceti din nou ce ati scris in prima postare:



Am calatorit de f multe ori cu avionul, insotita de fiul meu, avand procura de la tata, procura fiind facuta de autoritatile italiene si apostilata acolo, apoi fiind tradusa si legalizata in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura minor calatorie in strainatate Alexia 2014 Alexia 2014 Buna ziua tuturor! Am o nelămurire si anume: fetita mea (are cetatenie romana)va călători cu avionul pe ruta Roma-Londra însoțită de tatal ei(suntem ... (vezi toată discuția)
Procura din italia folositã la intrarea în românia trebuie tradusã pentru a produce efecte când ies din românia? bia_paulet bia_paulet buna, as dori sa stiu daca trebuie sa traduc neaparat o procura italiana. sotul meu mi-a facut una la notar italian pt a calatori in Romania cu fiul minor. ... (vezi toată discuția)
Plecare in strainatate. alexno3 alexno3 Buna ziua, am si eu o problema. Am 17 ani si peste 3 saptamani urmeaza sa merg in Germania.Chestia e ca o sa fiu nevoit sa merg cu avionul singur, deoarece ... (vezi toată discuția)