avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Actionarii unei societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Actionarii unei societati

Buna ziua.
Am urmatoarele 2 nedumeriri:
1) O firma are capital social subscris 100 000 ron, prin aportul a 2 asociati : X - persoana fizica, si Y - persoana juridica, la care unic asociat este X. Este legala aceasta constituire a societatii? Precizez ca societatea este in continuare SRL
2) Cand o firma devine din SRL , SA?
Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 17:42, 12 Noiembrie 2011
1) Posibilitatea expusa la primul punct a fost dintotdeauna acceptat la constituirea unei societati, fiind perfect legala atat in litera cat si in spiritul legii.
2) La un SA nu mai este obligatorie comisia de cenzori, daca societatea are contract cu o firma specializata in audit.
1) Posibilitatea expusa la primul punct a fost dintotdeauna acceptat la constituirea unei societati, fiind perfect legala atat in litera cat si in spiritul legii.

Gresit! Deoarece au existat dosare respinse pentru 'frauda la lege' inseamna ca posibilitatea NU a fost DINTOTDEAUNA acceptata.

Opinia mea personala este apropiata de a judecatorilor si anume ca este frauda la lege.
Desi, repet... Registrul in ultima vreme le inregistreaza pe toate.

La un SA nu mai este obligatorie comisia de cenzori, daca societatea are contract cu o firma specializata in audit.

Preturile auditorilor incep de la 2-3000 euro/bilant auditat + 80 euro/ora onorariu, astfel ca este improbabil ca o firma foarte mica sa isi permita contracte de audit.

In practica, daca firmele nu ating pragul de 7,3 milioane euro cifra de afaceri sau 50 angajati sau total active 3,65 mil euro sau nu sunt listate la bursa... atunci firmele NU RECURG LA AUDIT. Foarte scump si inutil la societati inchise.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:
1)

Gresit! Deoarece au existat dosare respinse pentru 'frauda la lege' inseamna ca posibilitatea NU a fost DINTOTDEAUNA acceptata.

Domnule coleg, nu stiu din ce legi vorbesti si in ce limba incerci sa te exprimi, dar, cu tot respectul, esti in totala eroare.

Nu stiu de unde ati scos ideea ca opinia dvs. personala este apropiata de a judecatorilor, cand practica judiciara va contrazice, si spun asta atat din jurisprudenta cat si din proprie experienta.

Apoi, spuneti ca "este improbabil ca o firma foarte mica sa isi permita contracte de audit".
Iar se dovedeste a fi o eroare, pentru ca un SA nu este o firma foarte mica, si tot din experienta va spun ca unui SA ii va conveni mai mult o firma de audit decat o comisie de cenzori.
Va repet, SA nu este o firma mica.
Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Majoritatea covarsitoare a societatilor pe actiuni din Romania sunt societati inchise cu capital minim, nelistate pe nicio bursa.
Marea majoritate a societatilor pe actiuni sunt societati mici si foarte mici.

Pretul infiintarii unui SA este acelasi ca la un SRL, adica aprox 800 RON. Singura deosebire semnificativa este ca trebuie depusi in cont 90.000 RON si e nevoie de cenzori. Dar, pentru cei care nu au bani se infiinteaza un SRL si apoi se transforma in SA cu o simpla majorare prin raport de expertiza (fara sa existe banii cu adevarat). Costuri suplimentare: 800 RON.

Este adevarat ca si cele mai mari firme din RO sunt organizate tot ca SA (nu discutam de firmele cu capital de stat, acelea sunt alta mancare de peste).

Oricum, nu fiti impresionati de denumirea de SA. Cu ani in urma oricine isi putea face SA cu 25 milioane lei in cont, iar majoritatea SA-urilor si-au majorat capitalurile prin metoda aratata.

SA este o firma foarte mica, daca este societate inchisa si are 2,3 actionari si cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro.
SA poate fi si o firma foarte mare.

Dupa ce in 16 ani am infiintat, modificat, fuzionat, divizat, radiat etc. peste 3500 de societati comerciale/entitati comerciale cred ca stiu cate un lucru sau doua despre ce inseamna Registrul Comertului sau operatiunile comerciale si statisticile SA.

Alberto Kurtyan
Calitatea de asociat unic intr-o societate comerciala transpusa in vederea asocierii in alta societate care are un asociat unic, asociatul fiind aceeasi persoana fizica, poate fi cauza de respingere a cererii de inregistrare a mentiunii pe motivul fraudei la lege.
Insa legea 31 nu prevede decat exceptia de la art. 14, teoretic in cazul dvs. avem doua persoane, una fizica, iar cealalta juridica, deci sunt persoane cu status diferit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiuni anasm anasm O societate X detine un procent de 48% la o societate Y.Care este posibilitatea ca X sa-ti majoreze procentul la 51%? O majorare de capital social cu aport in ... (vezi toată discuția)
Cum transform un srl in sa? elenavochin elenavochin Am un SRL, cu capital 5.000.000 lei. Suntem doi asociati. Am dori sa-l transformam in SA si nu stim care este procedura. Multumesc (vezi toată discuția)
Transformare srl in sa mili_muh mili_muh Cum transform un SRL in SA ? Indrumati-ma! Multumesc! (vezi toată discuția)