avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Vreau sa-mi dau in judecata seful
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Vreau sa-mi dau in judecata seful

Sunt un functionar public si ma confrunt cu o problema privind seful meu. Serviciul meu se desfasoara la 8 ore din care foarte multe ture le am in schimbul trei,respectiv pe timpul noptii,unde beneficiez de spor de noapte in intervalul orar 22.00- 06.00.De la inceputul anului 2011 pana in prezent,respectiv luna octombrie 2011, am avut serviciul schimbul 3 in intervalul orar 21.00 - 05.00,dispus de seful meu prin registrul de servicii intocmit de acesta.In luna octombrie 2011 ne-a fost adus la cunostinta de compartimentul financiar ca trebuie sa returnam sporul de noapte de la inceputul anului 2011,respectiv sporul unei ore din fiecare noapte de serviciul schimbul 3 deoarece nu am lucrat in intervalul orar 22.00 - 06.00 asa cum prevede dispozitiile in vigoare.S-a trecut la fapte,respectiv pe luna octombrie 2011 s-a tras din salariul pentru o parte din orele care nu s-au incadrat in schimbul 3,respectiv s-a considerat ca pe timpul noptii s-a lucrat doar 7 ore si in consecinta s-au tras bani urmand sa se recupereze intraga suma de la inceputul anului pana in prezent.Rugamintea mea este sa ma indrumati cum pot sa il dau pe sef in judecata,deoarece el a intocmit acest program in schimbul 3 care a dus la diminuarea sporului de noapte.
Cel mai recent răspuns: mihaicalinescu2005 , utilizator 19:32, 3 Noiembrie 2011
Cu regret, nu aveti nici o sansa de castig pentru ca potrivit prevederilor art. 122 din Codul muncii munca prestata intre orele 22,00-6,00 este considerata munca de noapte.
Tocmai asta e problema,seful a stiut ca in intervalul orar 22.00 - 06.00 este considerata munca de noapte iar el a intocmit serviciile in intervalul orar 21.00 - 05.00, cu toate ca omologi de-ai lui au facut planificarea serviciilor in intervalul 22.00 - 06.00 ptr. lucratorii lor.
Nu are nici o importanta intervalul stabilit de sef (vorba aceea, sefu-i sef si in sant!). Repet: din punctul meu de vedere nu aveti nici o sansa. Cititi prevederile art. 122 si urmatoarele din Codul muncii si veti vedea ca nu are nici un rost promovarea unui litigiu de munca.
Darie Tudor a scris:
Nu are nici o importanta intervalul stabilit de sef (vorba aceea, sefu-i sef si in sant!).

:hm: Pai atunci sa ramana unii sefi in santuri, zic! Sa nu-i deranjam cu pretentii absurde cum ar fi aceea de a respecta prevederile legale.

Darie Tudor a scris:
Repet: din punctul meu de vedere nu aveti nici o sansa. Cititi prevederile art. 122 si urmatoarele din Codul muncii si veti vedea ca nu are nici un rost promovarea unui litigiu de munca.

Probabil va referiti la art. 125 si urm., Codul muncii a fost republicat (MO nr. 345/2011). Sintagmele "functionar public" si "litigiu de munca" sunt incompatibile si ma mir ca trebuie sa va spun tocmai dvs. asta.


@gicu73

Aveti doua reale probleme: adagiul juridic latin nemo censetur ignorare legem, adica nimanui nu ii este permis sa nu cunosca legea, si art. 45, alin. (3) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici.

Sa explic.

Seful a stabilit sa efectuati ore de noapte incalcand art. 125, alin. (1) Codul muncii, prevedere care, la inceputul anului 2011, era art. 122, alin. (1). OK. Dvs, care sunteti obligat sa cunoasteti prevederile legale, trebuia sa refuzati in scris si motivat indeplinirea dispozitiei intrucat era o dispozitie ilegala. Daca seful formula dispozitia in scris, aduceati la cunostinta superiorului ierarhic toata situatia, asa cum prevede art. 45, alin. (3) din Legea nr. 188/1999.

Sigur ca, daca ati fi facut ceea ce am scris, astazi n-ati mai fi lucrat in acea institutie, dar asta este o alta discutie.

Cert este ca nu puteti sa va duceti in instanta si sa spuneti "n-am stiut ce prevede Codul muncii" intrucat va duceti degeaba, o sa pierdeti. Pe asta s-au si bazat sefii din institutia dvs. cand au luat masura retinerii sporului de noapte din salariu fara nicio baza legala: nici ei n-au procedat si nu procedeaza legal, insa nici dvs. nu ati respectat ceea ce am scris mai sus.
Ultima modificare: Luni, 31 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
interesant de stiut, daca banii vi s-au luat in urma unei decizii scrise a conducatorului institutiei,pe care s-o puteti contesta, sau asa...cu japca, pe statul de plata. :)

Alte discuții în legătură

Ore de noapte fara spor Dragomir1 Dragomir1 Lucrez in armată și am un program de 24 cu 72 liber,dar nu primesc nici un spor de noapte,ai legal așa ceva? Cum as putea sa beneficiez de sporul de noapte ... (vezi toată discuția)
Calcul spor ore de noapte mocanuarc1 mocanuarc1 Modul de calcul al sporului de noapte pentru functionari publici(MAI). As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva in legatura cu modul de calcul al sporului ... (vezi toată discuția)
Recuperare ore suplimentare mirela rotaru mirela rotaru Buna ziua, as avea o intrebare: ca functionar public, lucrez in ture :12 ore zi - 24 ore liber si 12 ore noapte - 24 ore liber. orele suplimentare se ... (vezi toată discuția)