avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Martor asistent sau martor ocular?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Martor asistent sau martor ocular?

circulind cu masina in afara localitatii am fost oprit de un echipaj de politie care m au pus sa semnez un pv ca un alt sofer a depasit pe linie continua.
acum sint chemat sa dau declaratie la proces
vreau sa l ajut pe om si sa nu i ia carnetul
am trimis scrisoare ca am fost doar martor asistant la tribunal
intrebarea mea este daca pe pv se specifica ca am fost martor ocular sau martor asistant si daca vin la proces politaii care m au pus sa semnez ?
pot sa merg acolo si sa spun ca nu am vazut ca a depasit pe linie continua si ca am semnat doar ca soferul nu vroia sa semneze?
daca am trimis scrisoare e valabila sau trbuie sa ma mai prezint si eu la proces?

multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:11, 4 Noiembrie 2011
am cerut sa mi se plateasca drumul de catre reclamant pt ca e la 300 de km distanta .
merg la data la care am fost citat sau astept decizia instantei daca mi se plateste drumul sau nu?
eu nu am vazut ca adepasit pe linie continua
acum nu stiu ce a trecut politaiul in proces ca am vazut sau ca nu a vrut sa semneze?
e vreo diferenta pe procesul verbal?
sau e acelasi lucru?
multumesc
1.organul constatator v-a trecut ca martor asistent, intrucat contravenientul o fi refuzat sa semneze...iar rolul dvs este sa confirmati acest lucru - ca ati fost prin zona la intocmirea proc-vb, iar cel sanctionat a refuzat semnatul.
2.cat despre transport...e dificil de spus. instanta nu are de ce sa va plateasca iar contravenientul - cu atat mai mult. e pe banii dvs.
Art. 170, alin. (1) Cod procedura civila dispune ca instanta trebuia sa stabileasca, in sarcina partii care v-a propus ca martor, plata cheltuielilor cu drumul.
Art. 170
(1) Cand s-a incuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare, sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului; recipisa se va depune la grefa instantei.
.......................................................
Gabriela Pintea a scris:

Art. 170, alin. (1) Cod procedura civila dispune ca instanta trebuia sa stabileasca, in sarcina partii care v-a propus ca martor, plata cheltuielilor cu drumul.
Art. 170
(1) Cand s-a incuviintat o cercetare locala, expertiza sau dovada cu martori, partea care a propus-o este obligata ca, in termen de 5 zile de la incuviintare, sa depuna suma statornicita de instanta pentru cheltuielile de cercetare, drumul si despagubirea martorilor sau plata expertului; recipisa se va depune la grefa instantei.
.......................................................

=D> iar daca instanta a dispus, din oficiu, citarea...cine va plati???????
sau...chiar daca citarea s-a facut la cererea reprezentantului MAI....vreti sa spuneti ca instanta va dispune obligarea MAI la plata transportului???
dinu cezar a scris:
=D> iar daca instanta a dispus, din oficiu, citarea...cine va plati???????

Sa va raspund cu o intrebare: instantele judecatoresti sunt parti in procesul civil? Daca da, am rugamintea sa indicati un singur autor care sustine asa ceva.

Daca n-ati inteles intrebarea mea, recititi cu atentie prevederea citata de mine in mesajul anterior. Eu am citat mai sus numai art. 170, alin. (1) Cod procedura civila. Utilizatorul nu a scris nimic care sa justifice alte discutii iar eu nu fac presupuneri fara temei.

Dar sa presupunem ca instanta a dispus din oficiu administrarea probei cu martori, potrivit art. 171 ind. 1 Cod procedura civila. Un raspuns la intrebarea dvs. gasiti in "Codul de procedura civila adnotat" - Gabriel Boroi si Octavia Spineanu, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2011, pag. 342-343.

dinu cezar a scris:
sau...chiar daca citarea s-a facut la cererea reprezentantului MAI....vreti sa spuneti ca instanta va dispune obligarea MAI la plata transportului???

Nu am de unde sa stiu ce va dispune instanta intrucat nu judec litigiul si nici nu ghicesc in stele sau in carti.

Procedural, martorul are dreptul sa primeasca aceste cheltuieli, instanta trebuie sa le stabileasca iar partea care a propus proba sau in sarcina careia instanta a stabilit obligatia de plata trebuie sa avanseze aceste cheltuieli. Presupun, totusi, ca nu aveti o problema cu dispozitiile procedurale ci cu ceea ce se intampla in practica.
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Amenda pentru centura Ion Popescu-Bumbesti Ion Popescu-Bumbesti Am fost amendat pentru faptul ca agentul a trebuit sa mearga pana la masina mea cateva zeci de metri.Dupa semnalul pentru oprire efectuat de catre agent,am ... (vezi toată discuția)
Martor asistent in pv podaraurel podaraurel Este valabila declaratia unui martor asistent in instanta daca in pv de constatare apare numai numele fara alte date si nici nu semneaza pv ? (vezi toată discuția)
Contestatie pv-depasire pe trecere de pieton michel1992 michel1992 Buna ziua, Vineri la ora 8 seara circulam pe o strada la periferia orasului brasov si in fata mea un autoturism si si in fata lui o masina de politie, ... (vezi toată discuția)