dinu cezar a scris:
=D> iar daca instanta a dispus, din oficiu, citarea...cine va plati???????
Sa va raspund cu o intrebare: instantele judecatoresti sunt
parti in procesul civil? Daca da, am rugamintea sa indicati un singur autor care sustine asa ceva.
Daca n-ati inteles intrebarea mea, recititi cu atentie prevederea citata de mine in mesajul anterior. Eu am citat mai sus numai art. 170, alin. (1) Cod procedura civila. Utilizatorul nu a scris nimic care sa justifice alte discutii iar eu nu fac presupuneri fara temei.
Dar sa presupunem ca instanta a dispus din oficiu administrarea probei cu martori, potrivit art. 171 ind. 1 Cod procedura civila. Un raspuns la intrebarea dvs. gasiti in "Codul de procedura civila adnotat" - Gabriel Boroi si Octavia Spineanu, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2011, pag. 342-343.
dinu cezar a scris:
sau...chiar daca citarea s-a facut la cererea reprezentantului MAI....vreti sa spuneti ca instanta va dispune obligarea MAI la plata transportului???
Nu am de unde sa stiu ce va dispune instanta intrucat nu judec litigiul si nici nu ghicesc in stele sau in carti.
Procedural, martorul are dreptul sa primeasca aceste cheltuieli, instanta trebuie sa le stabileasca iar partea care a propus proba sau in sarcina careia instanta a stabilit obligatia de plata trebuie sa avanseze aceste cheltuieli. Presupun, totusi, ca nu aveti o problema cu dispozitiile procedurale ci cu ceea ce se intampla in practica.