Va rog sa imi suneti daca in cazul in care s-a incheiat un contract de tranzactie cu asiguratorul rca privind daunele materiale si morale (actiunea penala punandu-se in miscare din oficiu), mai este necesar ca la primul termen al procesului penal sa ma constitui parte civila? Precizez ca pana in prezent nu m-am constituit parte civila, considerand ca acest lucru nu mai este necesar atata timp cat am incheiat acest contract prin care pretentiile mele s-au stins. Mentionez ca acest contract a fost unul tipizat, persoana vatamata fiind trecuta ca parte civila. Va multumesc.
constituirea de parte civila este un drept al celui vatamat de a cere repararea prejudiciului. Odata ce acest prejudiciu s-a reparat pe cale amiabila, puteti declara ca nu va constituiti parte civila in procesul penal, dvs pastrand calitatea de parte vatamata.
daca nu aveti pretentii materiale, plingerea penala se va retrage si astfel dosarul penal va fi inchis cf art 10 alin.1 lit.h coroborat cu art 11 pct.1 lit.c art 11 pct.2 lit b, dupa caz.
Dar in situatia in care desi s-a incheiat acest contract, banii nu au fost virati? Pot face o somatie de plata in cadrul procesului penal? Ar fi bine totusi sa ma constitui parte civila pana la efectuarea platii de catre asigurator?
in momentul in care ati ajuns la o intelegere cu asiguratorul, pretentiile civile fata de inculpat/invinuit nu mai exista deoarece asiguratorul plateste in locul sau.
efectuarea platii nu afecteaza existenta si valabilitatea impacarii atit timp cit nu este prevazuta rezilierea tranzactiei ptr neachitarea banilor.
in cadrul procesului penal nu se poate face somatie, ci pe calea unei actiuni separate in instanta civila.
Mi-e teama ca asiguratorul nu-si va onora obligatia... totul a decurs foarte, foarte greu, iar acum cand ar trebui sa se faca plata, vad ca se tergiverseaza din nou. Ce-as mai putea face acum?
Furt colectiv
anechitei
buna ziua .in luna iunie ac.,in cartierul unde locuiesc ,a avut loc o spargere de dependinte la aproximativ 8 adrese diferite .a venit politia a facut CFL la ... (vezi toată discuția)