avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dificila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dificila

Buna ziua,

Suntem, de fapt sotia mea, intr-o situatie dificila in privinta unei mosteniri si dorim un raspuns avizat la situatia noastra. Eu (sotul) nu sunt implicat decat in a ma informa si a sustine cu ce pot.
Sotia mea, impreuna cu sora ei si cu alte doua verisoare (ele nefiind surori) sunt mostenitoare a averii unei bunici care a decedat in 1986. Exista doua testamente. Unul din 1943 prin care bunicul lasa intreaga avere bunici si modul de impartire a averii sa-l fac cum doreste ea si unul al bunicii facut in 1982 prin care lasa intreaga avere surorii sotiei mele. Dupa decesul bunicii in 1986 s-a incercat prin notariat o impartire a averii, dar copiii bunicii nu au fost deacord cu testamentul si notarul ia trimis in instanta. Cert este ca nici pina in ziua de astazi nu s-a facut succesiunea averii bunicii. Mentionez ca la aceasta data nu mai este in viata nici un copil al bunicii, ci numai nepoatele. Averea se compune dintr-un apartament cu doua camere, citeva terenuri intr-un oras, terenuri intavilan si extravilan in doua localitati rurale si 3 locuri de veci.
Situatia actuala este urmatoarea:
-sora sotie mele a obtinut titluri de proprietate pentru 2 dintre terenurile din oras prin reconstituirea dreptului de proprietare
- o verisoara a obtinut un alt teren din oras
- o alta verisoara a obtinut ce mai mare parte din terenurile din mediul rural
- apartamentul este in continuare pe numele bunici. A existat un chirias fara contract de inchiriere care a lasat datorii la intretinere si energie electrica- contoarul este ridicat ne mai existind posibilitarea rebransarii intrucat cei de la ENEL cer un act semnat prin notariat de toti mostenitorii, lucru care practic este aproape imposibil intrucat mostenitorii nu isi vorbesc si una dintre verisoare este plecata in strainatate.
Exista un proces in derurale intenta de cele doua verisoare impotriva sorii sotiei mele si autoritatilor locale pentru a-si cere partea din cele 2 terenuri retrocedate cumnatei mele. De curand cumnata mea i-a facut o procura sotiei mele pentru a o reprezenta in justitie la acest proces si alta procura prin care sa poata angaja avocat, sa admistreze probe, sa formuleze cereri si excepti, va stabili compunerea masei succesorale, o va reprezenta in fata autoritatilor, etc. Cumnata mea este plecata pentru multi ani in strainatate
Exista mai multe intrebari aici.
-Daca se deschide succesiunea in instanta de catre sotia mea se poate intrerupe procesul avut de cumnata mea cu cele 2 verisoare?
- Daca sotia mea deschide succesiunea ea va putea obtine compensatii de ceilati mostenitori care au obtinut retrocedari de terenuri sau ceea ce au obtinut ceilalti este bun luat?
Pun aceasta intrebare in ideea ca daca se merita sa deschida succesiunea sotia mea intrucat masa succesorala este destul de mare ca valoare, iar valoarea taxei de timbru pentru dechiderea succesiuni este de 3% si ajunge la cateva mii de euro.
- Dumneavoastra ce demersuri, ce cale a-ti vedea pentru ca sotia mea si sora ei sa poata sa-si dobandeasca partea lor de avere in conditiile descrise mai sus.

Va multumesc!


Ultima modificare: Marți, 1 Noiembrie 2011
valit, utilizator
Cel mai recent răspuns: valit , utilizator 17:19, 1 Noiembrie 2011
Daca deschideti actiune de iesire din indioviziune procesul aflat pe rol se poate suspenda;
Desigur daca sunt incluse in masa de partaj terenurile dobindite vor ramine in lotul celor care le au urmind ca ceilalti sa culega alte bunuri din mostenire
Aveti dreptate cu taxa de timbru, insa s-ar putea, daca se inteleg face o tranzactie si nu ati plati atit de mult.
Multumesc pentru lamuriri mai intai.

1. sincer nu stiu ce inseamna iesirea din indiviziune
2. sa inteleg ca daca sotia mea va deschide succesiunea masa succesorala va include numai partea din avere care inca nu a intrat in proprietatea vreunui mostenitor si aceasta se va imparti la mostenitori cu decide instanta si "ceea ce a fost luat este bun luat"
3. va rog sa imi spuneti la ce fel de tranzactie va referiti. Imi sunt straini termenii juridici.Scuze

Multumesc
buna ziua.
speta este destul de complexa. daca decesul bunicii a survenit in anul 1986 si testamentul cumnatei dvs. nu a fost anulat de catre descendentii bunicii , atunci cumnata este unic mostenitor al masei succesorale dupa bunica .
ma refer aici la toate bunurile care existau in patrimoniul bunicii, la data decesului acesteia .
pentru celelalte bunuri , respectiv terenuri pe care descendentii bunicii le-au retrocedat si le au in proprietate , trebuie dezbatuta succesiunea .
in mod cert instanta va obliga partile care au in proprietate acele terenuri la plata unei sulte catre ceilalti succesori .
nu cred ca se pune problema tranzactiei in acest caz, nu cred ca exista rezolvare pe cale amiabila.
iar in ce priveste tranzactia , costurile ar fi la fel, avand in vedere ca nu se mai restituie taxa de timbru, conform noilor reglementari .

s-au dat declaratii de acceptare a succesiunii ??
unul dintre succesori trebuie sa se decida si sa faca demersurile pentru dezbaterea succesiunii . de exemplu, sotia dvs. poate investi instanta cu aceasta actiune.
Bu seara,
Multumesc pentru precizari.Imi cer scuze, imi puteti explica ce sunt declaratiile pentru acceptarea succesiunii.?

Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune anushca anushca Verisoara mea a fost casatorita 50 de ani ,locuind la tara,in casa socrilor, impreuna cu varul meu. Cand socrii au murit, varul meu a facut succesiunea dar nu ... (vezi toată discuția)
Deschiderea succesiunii dupa expirarea termenului legal de 6 luni. Cristi_C Cristi_C Bunicul meu a decedat in urma cu 7 ani. Bunica mea a continuat sa locuiasca in casa aflata pe numele lui, ingrijindu-se de terenurile aflate pe numele ... (vezi toată discuția)
Succesiune dumitruv dumitruv soacra mea a decedat in iulie2010.avea 2 fii,unul decedat la randul sdau cu 2 baieti si unul in viata. stiu ca ca nepotii soacrei au dreptul la succesiune dupa ... (vezi toată discuția)