am cumparat un apartament , suprafata utila 45mp,
n-a fost locuit de cand l-am luat, nu este locuit si nici nu va fi pana primavara viitoare, sunt depuse cereri la administrator si poate confirma.
Doar ca firma care citeste repartitoarele, a emis la inceputul anului primele doua luni ( februarie si martie ) situatii de plata pentru caldura calculata corect ( doar tevile ) ,
in ultima luna au trecut caldura estimata, o suma mult mai mare desi stiau ca aparatamentul nu e locuit, o persoana de la ei a venit la apartament si a facut niste masuratori.
Am sunat la ei in aprilie cand am primit hartia si m-au asigurat ca acum in toamna cand se va porni caldura vor emite factura de minus pentru caldura estimata de ei ,
neconsumata de mine si pe care am refuzat s-o achit administratorului si i-am adus la cunostiinta ce s-a intamplat.
Acum cand i-am sunat , refuza sa emita factura de minus e motiv ca la inceputul lui septembrie s-au resetat repartitoarele ( care aveau acelasi index de cand a plecat fosta proprietara din ianuarie),
refuza sa gasim o solutie, au o atitudine de o nesimtire si indiferenta crasa ca si cand eu as fi obligata sa le platesc.
Le-am lasat numarul de telefon acum doua saptamani si nici pana azi nu s-au deranjat sa dea un telefon sa propuna o solutie.
Mentionez ca au refuzat sa semnam contract, au pastrat contractul si numele fostei proprietare si au sustinut ca nu e nici o problema ( contract pe care eu nu il am),
ceea ce mie nu mi se pare normal pentru eu sunt proprietara acum.
Am nevoie, va rog, de o solutie pentru a rezolva problema.
@Petruta Morlova a explicat f. bine situatia si cred ca multi au inteles ce trbuie de facut.
Problema se rezolva pe relatia as. prop. si apoi firma de repartitoare - depinzand de factorii locali. De exemplu, la noi in asociatie proprietarii fac autolecturarea, asociatia centralizeaza unitatile consumate si transmit catre firma de repartitoare aceste situatii/proprietari (apartamente), precum si valoarea in lei a facturii (cantitatea de caldura in Gcal x pretul).
In conditiile in care as. prop. din care faceti parte cunoaste situatia ap. dvs. si firma de repartitoare v-a repartizat costuri cu incalzirea, asa cum spuneti, mai mari decat normal, administratorul trebuia sa refuze repartizarile, sa le atraga atentia celor de la firma in legatura cu eroarea produsa si sa faca o alta repartizare.
Acum @BEN46 are dreptate: toate discutiile trebuie purtate in scris, altfel nu au nici-o valoare - ca drept dovada...
Faza ca nu aveti contract este o alta problema, destul de serioasa pe care o rezolvati pe aceeasi relatie - as. prop. - firma de repartitoare.
Deci daca redactati ceva, ganditi-va la doi destinatari: as. prop. si firma de repartitoare. Eu as merge intai la as. prop., apoi cu raspunsul acestora as merge la firma, care am inteles ca totusi le-ati permis accesul in apartament - numai ca vedeti singura, una vorbiti cu un functionar care-si noteaza intr-o agenda problema dvs., pana la firma uita ce are de facut, iar luna viitoare firma trimite un alt salariat in zona dvs.... Cred ca ati inteles!
Si noi am avut situatii asemanatoare, dar la semnalarea noastra, firma a repartizat costuri cu minus proprietarului incarcat in mod nejustificat, costuri care au fost repartzate celorlalti proprietari din scara.
Este adevarat ca aceste repartitoare memoreaza consumul sezonului anterior de incalzire, dar aducerea la zero nu se produce la 31. dec. cum cineva afirma pe forum, ci undeva spre luna octombrie ac - deci un nou sezon de incalzire care cuprinde lunile 10, 11, 12 din anul curent si lunile 01, 02, 03, 04 din anul urmator...
Succes!
Eu am spus doar ca din moment ce aveti repartitoare sunteti obligata sa permiteti accesul pentru citirea lor.Masuratorile de care spuneti au fost pentru tevile care va traverseaza apartamentul si pentru care va fac calculul separat.Orice greseala ar trebui,teoretic,sa fie reparata.Nu sunt de acord cu dvs. in ce priveste refuzul de a va plati caldura.Trebuia sa contestati lista de plata iar administratorul sa ceara firmei de repartitoare sa refaca calculul.
@ Adam Grecu
va multumesc pentru raspuns, o sa reiau discutia si cu administratorul ,care a fost foarte evaziv, sau pe romaneste: "s-a spalat pe maini " si a dat doar vina pe firma cu repartitoarele...
voi anunta finalul actiunii , sper eu unul cu un rezultat favorabil mie
@elenazan
eu din cate am inteles din discutia cu administratorul,el nu are legatura cu transmisul datelor ...firma respectiva are oameni care vin din apartament in apart si citesc...
explicati-mi si mie cum sa platesc ceva ce n-am consumat ????
tevile le platesc, n-am nimic impotriva, traim in Romania, orice e posibil....
dar o caldura care practic nu exista , n-am cum s-o achit....
am sunat iar la firma respectiva sa imi spuna programul sa trec pe la ei sa rezolvam si sa las reclamatia si brusc cand au auzit de reclamatie au devenit cooperanti :hm:
:confused: sa vad mai departe cum decurg lucrurile
Sunt repartitoare care se reseteaza la inceputul anului si altele la inceputul sezonului rece. Nici eu nu am stiut acest lucru pana cand, intr-un topic de anul trecut, pare-mi-se, dv. spuneati ca vi se reseteaza repartitoarele la inceputl sezonului rece. Eu am retinut asta! :)
La mine resetarea se face in noaptea de trecere dintre ani. De altfel fiecare tip de repartitoare are data de resetare in acel micut ecran unde se citesc indecsii.
@Petruta Morlova
In mod normal dv. nu ar trebui sa va zbateti atata pentru ca o data pe an si anume in ultima luna a "anului repartitorului", atunci cand el se reseteaza, tot consumul anului precedent trece in indexul care are inaintea lui litera "M" sau o alta indicatie.
Declararea indexului in ultima luna a acestui "an al repartitorului" se face cu acest index memorat, dupa ce repartitorul s-a resetat, astfel incat, daca dv. declarati acest index si nu ati avut consum, veti figura in evidenta firmei cu niste unitati in credit pe care le veti putea utiliza in viitor atunci cand veti consuma cu adevarat caldura pe calorifer si nu veti mai plati pentru ca ati platit in avans pe consumul estimat.
Asa se procedeaza in asemenea cazuri.
A cere banii inapoi acum si a va updata indexul cu cel real e o complicatie care poate naste incurcaturi.
Poate nu va place raspunsul meu, dar la mine in asociatie au fost locatari in aceasta situatie si s-a rezolvat prin compensare, asa cum am scris mai sus, iar lucrurile au intrat pe fagasul normal.
Este o situatie similara cu plata la energia electrica. Cateva luni furnizorul estimeaza, chiar daca locatarul nu consuma, fiind absent, iar in lunile de regularizare i se factureaza consum negativ, avand credit de kwh in evidenta furnizorului. Acesta nu inapoiaza bani clientilor, ci le compenseaza consumul real ulterior cu acest credit aflat in evidenta lui
@elga50
am inteles ce ati spus dvs, doar ca in situatii de genul asta si in conditiile in care probabil iarna viitoare apartamentul va fi locuit, sunt sigura ca se va face "uitat" consumul trecut in plus ....mai bine rezolv acum si imi iau de o grija :)
eu nu le cer banii inapoi, pot sa scada treptat din consumul cu tevile ...si ar fi perfect...dar ei nu propuneau nici o solutie ...si asta m-a deranjat , atitudinea...