Locuiesc intr-un bloc care apartine unei societati comerciale. Initial, cand societatea era propietatea statului, in bloc erau cazati angajatii, blocul avand statutul de locuinta de serviciu. Intre timp societatea a fost privatizata , locatarii au pierdut pe rand statutul de anhgajat al societatii respective, dar s-au facut contracte de inchiriere care s-au prelungit prin acte aditionale-pentru recalcularea chiriei, anual. Acum cateva zile - pe 01.11 -toti locatarii blocului au fost instiintati verbal de administrator ca vor fi evacuati in termen de 30 de zile de la primirea actelor de instiintare, adica pe 02.12.
Nimeni nu a vrut sa semneze de primirea actelor, astfel ca administratorul a spus ca vor fi trimise prin posta cu raspuns platit. Ca temei de evacuare era trecut un articol din contractul de baza, care stipula ca "la solicitarea propietaruli, in cazul in care acesta are nevoie de spatiu pentru proprii angajati, chiriasi sunt obligati sa paraseasca locuintele in 30 de zile". Este vorba d epeste 30 de familii. In principiu noi nu negam dreptul propietarului de a beneficia de spatiul lui cum crede de cuvinta. Dar consideram ce metoda aleasa este incorecta si ilegala. Din cate stiu se incalca legea locuintei si, daca imi amintesc bine exista si o hotare de guvern care prevede ca nu se pot face evacuari dupa 01.12 pana la 01.03 -cam asa ceva. Ce solutie avem sa impiedicam evacuarea fortata? Mentionez ca relatiile propietarul este total dezinteresat de soarta blocului- nu a facut nici o reparatie la instalatia de apa exterioara cladiri, la centrala termica a blocului, etc. singura lui grija a fost sa incaseze chiria. In momentul de fata contractul propietarului cu firma de salubrizare-strangere gunoi- a expirat si noi depozitam gunoiul pe la pubelele din jur, prin mila propietarilor lor.
Mai am o intrebare. termenul de evacuare de 30 de zile, se scurge nu de la data hotararii propietarului, ci de la data - certificata prin semnatura - primirii de catre chirias a instiintarii, nu?
Ce putem face??
Multumesc.