avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere de catre mostenitori a titlurilor de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere de catre mostenitori a titlurilor de proprietate ale defunctului

Buna ziua,

Bunicul meu a murit iar mama ar dori sa lanseze procedura de succesiune. Problema este ca ea este departe de fostul domiciliu al bunicului. Langa el locuiau fratii mamei care pretind ca o serie de pamanturi care au apartinut bunicului ar fi fost vandute. in orice caz, nimeni nu ar avea nici un act.

Intrebarea este: unde putem verifica ce proprietati a avut bunicul? Sau mai bine zis unde putem cere niste copii dupa titlurile lui de proprietate? E vorba doar de pamanturi agricole.

Va multumesc.
Nadia
Cel mai recent răspuns: elenas68 , utilizator 12:09, 7 Noiembrie 2011
faceti o cerere/adresa la Registrul Agricol de la primaria localit. unde sunt terenurile.
De regula la Primaria unde locuia bunicul dvs. solicitati un certificat fiscal sau o copie de pe registrul agricol, in care cu siguranta figura si bunicul dvs. Este foarte posibil ca pe terenurile agricole sa nu existe Carte funciara... Incercati si la Prefectura, poate obtineti duplicate de pe Titlurile de proprietate...
daca bunicul traea in 1941 si detinea terenul , apelati la arhive statului din judetul in care se afla domiciliul si terenul bunicului , unde sa solicitati xerocopie de pe lista de gospodarie a bunicului intocmita la recensamantul general al romaniei din 1941 , in care gasiti tot ce va intereseaza ,ca patrimoniu al bunicului .
Am luat legatura cu primaria comunii respective, dar ei mi-au trimis o situatie din 1995... ma intreb din ce cauza e atat de veche... se poate sa se mai fi vandut intre timp vreun teren si sa nu apara actualizat in registrul agricol? sau nu se mai actualizeaza intre timp acest registru?
Daca vreunul din terenuri s-ar fi vandut, cumparatorul avea obligatia sa se inscrie in registrul agricol cu acel teren. Daca bunicul ar fi vandut cu chitanta de mana, cumparatorul ar fi trebuit sa-l actioneze in instanta pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de act autentic, iar dupa deces putea chema mostenitorii acestuia.
Cel mai bine, solicitati un certificat de rol de la Primarie. Va puteti edifica ce terenuri figureaza pe numele bunicului. Daca au intervenit schimbari fata de situatia din 1995, solicitati copii de pe acele in baza carora s-au scos din rolul bunicului anumite terenuri...
In oricare din cazuri, depuneti cerere scrisa la care solicitati nr. de inregistrare. Daca va refuza inregistrarea cererii, trimiteti prin posta cu confirmare de primire... Daca nu primiti raspuns in termen de 30 de zile, actionati in judecata Primaria. Angajati neaparat un avocat din zona. Va sti exact ce trebuie facut!
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
elenas68, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept, mostenire olghi olghi buna ziua va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare: bunicul meu la lista de recesamant din anul 1941stapanea 2500mp curte si teren ... (vezi toată discuția)
Act de proprietate paula21 paula21 buna ziua ,ma numesc paula si as dori sa ma sfatuiti si pe mine intr-o problema,mama mea a scos ieri de la primaria comunei vidra un act de proprietate a ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral după părinți_terenuri Arhanghelfirst Arhanghelfirst Bună ziua! Ambii mei părinți sunt decedați și, în calitate de moștenitor, doresc să fac partaj succesoral după bunicii mei. Frații părinților ... (vezi toată discuția)