avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui apartament dobandit partial prin donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui apartament dobandit partial prin donatie

Eu ca persoana fizica si o fundatie am incheiat in 2002 un contract de renta viagera cu uzufrucu viager cu o persoana varstnica care nu avea copii, rude. Actul s-a incheiat astfel incat eu ca persoana fizica am dobandit 3/4 iar fundatia respectiva 1/4 din apartament. Totul a decurs cat se poate de normal. In 2007 m-am inteles cu fundatia respectiva sa preiau eu prin donatie cota lor de 1/4, asa ca s-a incheiat un contract de donatie in favoarea mea pt. cota de 1/4, astfel ca am devenit proprietar pe 1/1 din acel apartament, mentinandu-se evident uzufructul in favoarea persoanei in varsta.
In 2009 batranul a decedat, s-a radiat sarcina de la foaia de sarcini din CF.
Acum intentionez sa vand imobilul al carui proprietar exclusiv sunt.
Ar constitui oare un impediment la perfectarea contractului de vanzare-cumparare faptul ca cota de 1/4 mi s-a donat de catre o institutie (fundatie)??
Va rog sa ma lamuriti, deoarece am auzit zvonuri si pro si contra, iar acum nu mai stiu cum este...
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: lugano , utilizator 21:21, 7 Noiembrie 2011
Acuma nu mai inteleg. Sa-mi fac griji sau nu are rost sa ma framant?
fără griji.
Fundatiile nu sunt supuse obligatiei de a obtine profit.
In lipsa unei folosinte efective (fiind sub uzufruct) fundatia a ales sa doneze un imobil care insemna mai mult cheltuieli decat cistig.
In plus fundatiile umanitare pot face acte umanitare. Nu trebuie sa scrie in Statut care sunt formele de manifestare ale umanitatii.

De exemplu, cand se da de mancare la saraci, nu trebuie trecut in statut meniul de la cantina ca sa nu fie ciorba lovita de nulitate.

Alberto Kurtyan
Azi am semnat contractul de v-c, totul a decurs fara probleme. Multumesc inca odata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie bani Liliana80 Liliana80 Buna ziua Mama mea mi a donat banii pentru a cumpara un apartament in care ea are uzufruct viager. Poate sa imi ia donatia de bani s au sa imi strice actele ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire fara unul din mostenitori jjy jjy Am o situatie mai deosebita in familie. Suntem 2 frati, dar nu mai stiu nimic de fratele meu de mai bine de 10 ani. A plecat de acasa si nu a mai luat deloc ... (vezi toată discuția)
Contracte doina1234 doina1234 Care sunt contractele pentru care este obligatorie forma autentica (la notar?) (vezi toată discuția)