avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Varsta pentru pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Varsta pentru pensie anticipata

O femeie născută pe 30 iulie 1955,cu 22 ani vechime in muncă(comerț),la ce vârstă poate cere pensie anticipată sau anticipată parțial?Influențează,în vreun fel,solicitarea de pensie anticipată,faptul că acum este pensionată pe caz de boală?În loc de pensia ei poate solicita pensia de urmaș a soțului decedat?Soțul decedat avea 34 ani vechime(ân construcții),născut pe 06 februarie 1951,dar pensiont pe caz de boală la momentul decesului(2005).Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 22:04, 6 Noiembrie 2011
Va puteti pensiona la limita de virsta dupa anul 2015 luna Iulie la virsta standard de pensionare de 60 ani daca indepliniti conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul standard complet de cotizare este de 30 ani.

Va puteti pensiona anticipatat dupa anul 2010 luna Iulie la virsta de 55 ani daca indepliniti conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 40 ani.

Va puteti pensiona anticipatat partial dupa anul 2010 luna Iulie la virsta de 55 ani daca indepliniti conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 30 ani.
Daca are pensie de invaliditate,nu poate solicita pensie anticipata sau anticipata partiala.Numai daca este depensionata.

De la pensie de invaliditate se poate trece doar la cea de limita de varsta.Deci limita de varsta la 60 de ani si 2 luni.

Legea 263/2010

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.

2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

-Ce grad de invaliditate are: I; II sau III ?
Are gradul I de invaliditate.Care este valoarea unui an de cotizație,dacă ar dori să-și plătească diferența de cotizație până la 30 ani de cotizații?Acum are 22 ani și 4 luni de cotizații.
Daca are pensie de invaliditate (grad I)atunci nu mai trebuie sa incheie contract de asigurare sociala.Pensia de invaliditate este stagiu asimilat(stagiu de cotizare)si va completa stagiul cerut de lege.La momentul deschiderii drepturilor la pensie de invaliditate,diferenta dintre stagiul realizat si pana la stagiul complet a fost completata prin stagiu potential.Are si posibilitatea de a alege intre pensia de invaliditate si pensia de urmas,care este 50% din cea a sustinatorului.

Legea 263/2010

Art. 86
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas, indiferent de varsta, pe perioada in
care este invalid de gradul I sau II, daca durata casatoriei a fost de cel putin un an.

Art. 92
Sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata lascarica lascarica Buna seara.Ma puteti ajuta cu un sfat? Am varsta de 57 ani si 2 luni,total stagiu de cotizare realizat este de 37 ani 5 luni iar din ianuarie 2003 sunt ... (vezi toată discuția)
Pensionare definitiva pava zeno pava zeno Barbat nascut in 17.06.1954 cu o vechime de 32 ani ,doresc sa stiu cand pot iesi definitiv la pansie. va multumesc! (vezi toată discuția)
Vârsta pensionare roman gheorghe roman gheorghe Învăţătoare, născută la data de 01 01 1955, lucrez din data de 01 09 1975 , la ce dată pot ieşi la pensie anticipată fără diminuare din pensie? (vezi toată discuția)