avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 201 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... autorizatie de constructie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

autorizatie de constructie

buna ziua,

o primarie a acordat autorizatie de constructie in favoarea unei persoane care detinea doar 4/7 dintr-un teren, fara ca ceilalti 3 coindivizari sa depuna cerere pentru asa ceva sau sa semneze vreun act ca sunt de acord.
e corect?

multumesc.
Cel mai recent răspuns: marfan , utilizator 21:54, 6 Noiembrie 2011
inteleg ca erau coindivizari pe teren .daca da se poate pentru ca se considera ca edificiul sporeste valoarea terenului.O sa se puna pb accesiunii aertificiale imobiliare
in actul primariei se spune: "in urma cererii adresate de X,Y,Z,W ..." unde y, z si w sunt coindivizarii care n-au facut nicio cerere in acest sens. Asta e corect?
Ordinul 839/ 2009

ART. 44
Solicitantul autorizaţiei de construire/desfiinţare
(1) Potrivit prevederilor art. 1 alin. (1) din Lege, solicitantul autorizaţiei de construire/ desfiinţare poate fi orice persoană fizică sau juridică titular al unui drept real asupra imobilului - teren şi/sau construcţii -, identificat prin număr cadastral, în cazul în care legea nu dispune altfel, care atestă dreptul acestuia de a executa lucrări de construcţii.
(2) Solicitarea emiterii unei autorizaţii de construire/desfiinţare se poate face fie direct de către deţinătorul/ deţinătorii titlului asupra imobilului sau de investitori, fie prin intermediul unui împuternicit, desemnat în condiţiile legii, care poate fi consultantul, proiectantul, orice altă persoană fizică, ori o persoană juridică autorizată care are în obiectul de activitate managementul sau proiectarea lucrărilor de construcţii.i de construire/desfiintare:
Daca se incadreaza in articolul asta este OK, daca nu

Legea 50/ 1991
(1) Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savârsite în astfel de conditii încât, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
i) emiterea de autorizatii de construire/desfiintare:
- în lipsa unui drept real asupra imobilului, care sa confere dreptul de a solicita autorizatia de construire/desfiintare;

Constatarea incalcarii Legii revine Inspectiei de stat in constructii

(2) Contraventiile prevazute la alin. (1), savârsite de persoanele fizice sau juridice, se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:
- de la 10.000.000 lei la 30.000.000 lei, cele de la lit. h) si i);
(5) Sanctiunea amenzii pentru faptele prevazute la alin. (1) lit. h) si i) se aplica functionarilor publici responsabili de verificarea documentatiilor care stau la baza emiterii certificatelor de urbanism si a autorizatiilor de construire sau de desfiintare, precum si semnatarilor, potrivit atributiilor stabilite conform legii.

In mod normal Inspectia ar trebui sa aplice contraventia Primariei si sa dispuna intrarea in legalitate ( in cazul dumneavoastra demolarea constructiei)
mult noroc
Se considera mandat tacit chiar daca n au semnat toti coindivizarii regula unanimitatii nu mai trebuie respectata exista practica in acest sens pentru siguranta circuitului civil,
mandat tacit care poate permite cuiva sa isi atribuie un teren, pe care sa-si faca si casa, in dauna celorlalti coindivizari???
trebuie sa fie ceva reglementari in privinta asta, ca asa nu suna prea bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere in constructie haiduc haiduc Nu stiu daca am formulat corect titlul topicului, dar am si eu o intrabare (am gasit pe forumul dvs. raspunsuri ceva mai vechi, din 2008): mai e valabil ... (vezi toată discuția)
Contract de superficie - proprietar imobil insa nu si teren cristi_an2000 cristi_an2000 Buna ziua, In cateva cuvinte despre ce este vorba: Parintii mei detin intr-o comuna langa Bucuresti un teren de aproximativ 1000mp pe care este ... (vezi toată discuția)
Fara autorizatie de constructie de 12 ani.se prescrie contraventia? leugold leugold Salut.Am o mare problema:De cand am cumparat casa in care locuiesc de 13 ani,am costatat ca gardul ce desparte proprietatea mea de cea a unuia dintre vecinii ... (vezi toată discuția)