avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Solutie \"cedare sau donare\" fara cadastru?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Solutie "cedare sau donare" fara cadastru?

Va rog sa ma ajuti sa-mi propuneti intocmirea unui ACT VALABIL prin care:
1-Dreptul fratelui meu sa-mi fie cedat mie atat din teren intravilan cat si extravilan de la defunctul tata.
2-Actul sa poata fii valabil cand va fii facut partajul (sau iesirea din indiviziune) pe cale notariala si/sau prin intermediul instantei judecatoresti (cum este mai simplu)
3-Eu obtez pentru un inscris ca partajul sa se faca pe cale judecatoreasca (tinand cont ca exista CERTIFICATUL DE MOSTENITOR nr. 838/21.03.1991 EU fiind singurul mostenitor.
Ca sa fac 3 cadastre pentru intravilan si 2 pentru extravilan este foarte costisitor (iar terenul extravilan nu valoreaza nici cat costa cadastrul)
-tot terenul din intravilan imi apartine din 1977 cf Leg. 58 si 59 din 1974 asa cum prevede certificatul nr.1 si este in TITLUI DE PROPRIETATE.
Restul terenului din extravilan este obtinut in baza Legii 18/1991.
In baza art.30 din Legea 58/1974, fiind in deplina concordanta cu art.36 al Legii 181/1991 republicata, care imi da dreptul ca terenurile atribuite in folosinta pe durata constructiilor, in cazul de fata fiind toate cele din intravilan ce se regasesc in TITLU, sa le dobandesc ca effect al preluarii terenurilor ce au fost facute numai de catre mine si sa fie trecute in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de posesie si folosinta ai terenului, proprietar al locuintei, adica EU.
Fac dovada achitarii de taxe si impozite de mai bine de peste 30 de ani.
Asa cum prevede Legea 59/1974 am respectat art.44 si 45 din respectiva lege in conformitate cu art. 46 si am preluat intreg terenul agricol mostenit, nefiind nevoie sa se imparta intre mostenitori terenurile situate in perimetrul construibil intrucat am fost singurul din 1977 cu mult inainte de aparitia Legii 18/1991, lege care nu a abrogat art. 44., 45 si 46 din Leg.59/1974 despre care am facut vorbire si nici art.30 din Leg.58/1974 (conform art.36 al.4 disp art.23 minim aplicabil).
Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Moony , utilizator 22:02, 8 Noiembrie 2011
Daca sunteti mentionat ca singurul mostenitor in certificatul de mostenitor , daca sunteti singurul titular in titlul de proprietate nu inteleg de ce este nevoie de partaj, ce drept mai are fratele .Intabulati toate actele pe numele dvs. Daca in acte apare si fratele , faceti un act de partaj voluntar , preluati toate bunurile si fratele va declara ca a primit o sulta oarecare(daca e de acord. Exista si varianta sa va vanda cota sa de proprietate daca este mentionata in vreun act . Desi ati scris foarte mult nu v-ati exprimat clar .
Buna seara,
Va multumesc foarte mult pentru raspuns, am omis ca in titlu (din 1991) sunt mentionati toti fratii.
Sunt singurul mostenitor in certificatul de mostenitor din 1977 in care este inclusa casa si terenul intravilan in conformitate cu Lg.58 si 59....(dar in certificat nu scrie ce suprafata). -Conform certificatului, sunt in posesia terenului(+casa) pe care le-am dobandit si am platit si platesc taxele de peste 30 de ani (pt supraf de 2000 mp).
Dupa defuncta mama (decedata in 1990) am obtinut renuntarea fratilor (prin succesiune) pentru al 2-lea certicat de mostenitor.
La aparitia Lg18/1991 ceilalti 4 frati impreuna cu mine am solicitat terenurile extravilane ce au fost luate de CAP.
-Comisia locala si judeteana Prahova a emis titlu de proprietate pentru intreg terenul extravilan si intravian (inclusiv cel obtinut inaintea Lg 18) in care a trecut toti mostenitorii din titlu (netinand cont de cele 2 cert. de mostenitor)
-Ceilalti frati aveau proprietatile lor (tot de la parinti) fara acte, doar cu rol-uri.
Ulterior dupa aparitia titlului ei si-au facut acte de proprietate pe casele si terenul aferent prin ordinul prefectului si prin succesiunea la notar...situatia casei mele ramand inca incurcata (casele fiind una langa alta, in rand).
Fratii nu au dorit si nu doresc sa facem partajarea din titlu.
Care ar fii cea mai simpla si mai putin costisitoare solutie, facand precizarea ca 2 dintre frati sunt decedati.
Un singur frate (care este f batran si locuieste in Buc) doreste sa-mi cedeze mie tot dreptul lui ce i se cuvine...cum poate fii aceasta procedura cat mai urgenta si simpla. (valabila in instanta si la notariat in cazul decesului lui).

Intrebarea finala: intrucat cadastrele ma costa f mult cum fac sa-mi obtin dreptul meu (in principal pe intravilan) cat si extravilan.

Daca mi-ati da datele dvs de contact si m-ati putea ajuta, as putea sa vin imediat cu toate actele la dvs sa intelegeti mai exact situatia.
Va multumesc inca o data anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat mostenitor/titlu propietate Lulica Lulica In anul 1985 bunicii mei au achizitionat un imobil; terenul intra in propietatea statului conform art.30 din Legea 58/1974. Bunicul a murit in 1987, bunica in ... (vezi toată discuția)
Contract din 1955. e necesar ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului? Av_Mihaita Av_Mihaita Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in ... (vezi toată discuția)
Problema cu titlul de proprietate... gigelas gigelas Buna seara, În cuprinsul TP s-au mentionat parcele de teren,ca fiind in extravilan,cand acestea sunt,de fapt in intravilan. Culmea e,ca si in Procesul Verbal ... (vezi toată discuția)