avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract din 1955. E necesar Ordinul prefectului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract din 1955. E necesar Ordinul prefectului pentru dovada dreptului de proprietate a terenului?

Exista un contract de vanzare cumparare autentic incheiat pentru casa si teren in anul 1955 (circa 1400 mp). Mostenitorii cumparatorului s-au adresat, in prezent, unui notar pentru partaj, dar acesta, avand in vedere ca terenul nu este intabulat, nu considera suficient acel contract din 1955 (care identifica terenul doar prin specificarea vecinilor). Terenul a fost stapanit necontenit de atunci de cumparator si apoi de mostenitorii lui (din cate inteleg, nu a fost preluat abuziv de stat).
Legea nr. 58/1974 nu se aplica pentru contractul din 1955, ca urmare nu trebuie sa obtin, in baza Legii 18, ordin prefect pentru cei cca 1400 mp. Asadar, singurul titlu de proprietate este acel vechi contract din 1955. in baza acestuia si a conventiei/hotararii de partaj mostenitorii pot intabula. Corect? Sau nu?
Cel mai recent răspuns: bflory_05 , utilizator 19:49, 26 Ianuarie 2012
daca aveti contract autentificat nu este nevoie de ordin prefect. mergeti la alt notar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Inteleg ca avem urmatoarea situatie:
-act autentic de dobandire imobil compus din casa si teren in 1955;
-in act nu sunt precizate suficiente elemente pentru identificarea terenului;
-imobilul nu este intabulat.

Actul din 1955(aceeasi situatie am fi avut-o si daca era din1925) nu exclude posibilitatea ca terenul sa fi trecut la CAP, cumparatorul exercitand numai dreptul de folosinta.
Daca nu este asa inseamna ca din 1955 pana astazi a fost platit impozit pentru intreaga suprafata, caz in care faceti intabularea si terminati discursul!
Daca insa nu a fost platit impozitul decat pentru 250 mp urmeaza sa obtineti Ordinul prefectului.
Da, impozitul s-a platit numai pentru casa. S-au luat de catre stat terenuri in intravilan si inainte de Legea nr. 58/1974?
Da.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Si este oare posibil sa soliciti Ordinul prefectului pentru alte terenuri decat cele preluate prin Legea nr.58/1974 (nu vorbim de Legea nr. 10/2001). In fine, daca terenul nu a fost preluat deloc de catre stat, dar nici nu s-a platit pentru el impozit?

Alte discuții în legătură

Drept de proprietate ghel40 ghel40 Buna ziua, Ne confruntam cu urmatoarea situatie: Bunicii mei au cumparat 1000 mp teren intravilan in 1965 cu ctr. vanzare/cumparare. Apoi au construit o casa ... (vezi toată discuția)
Doresc sa cumpar o casa dar nu are toata suprafata trecuta in acte berasiov berasiov doresc sa cumpar o casa in suprafata de 950mp,aceasta consta in casa+anexe in suprafata de 300mp si gradina in suprafata de 650mp. proprietarul actual are in ... (vezi toată discuția)
Solutie "cedare sau donare" fara cadastru? Moony Moony Va rog sa ma ajuti sa-mi propuneti intocmirea unui ACT VALABIL prin care: 1-Dreptul fratelui meu sa-mi fie cedat mie atat din teren intravilan cat si ... (vezi toată discuția)