avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cetatenii straini pot divorta in Romania?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cetatenii straini pot divorta in Romania?

buna ziua !
suntem cetateni austrieci si avem domiciliul in Romania.Este posibil sa divortez in romania?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: radaghin , utilizator 15:46, 19 Septembrie 2010
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea actelor de stare civilă şi înscrierea menţiunilor primite din străinătate se efectuează cu aprobarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază administrativteritorială are domiciliul - art.43 alin.3 din Legea nr.119/1996
elis a scris:

Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite la autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române. Transcrierea actelor de stare civilă şi înscrierea menţiunilor primite din străinătate se efectuează cu aprobarea Ministerului Administraţiei şi Internelor. Cetăţeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în ţară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidenţa persoanelor în a cărui rază administrativteritorială are domiciliul - art.43 alin.3 din Legea nr.119/1996

deci dincolo de aceste prevederi, care raspund la ultima intrebare, nu sunt singurul care a facut trimitere la L 105.
Din cate inteleg eu "Filiatia copilului in afara casatoriei se stabileste potrivit legii nationale a copilului de la data nasterii". Ca atare, luand ijn considerara faptul ca nu s-a transcris casatoria, pot sa ma declar tatal copilului.
Pot sa spun ca ai pus o intrebare cu adevarat inteligenta si una care as fi vrut sa o pun si eu mai demult si nu stiu daca gasesc vreo rezolvare pe undeva.
Pot spune ca sunt in aceeasi situatie cu prietena ta .
In 2008 m-am casatorit in SUA.,cu o romanca dupa legile americane.
Acum eu sunt in tara si ea este acolo.Nu mai locuim impreuna de vreo 1 an si putin. Ea nu vrea sa divorteze in schimb eu as ace orice sa divortez.
Am pe altcineva aici in romania si vreau sa ma casatoresc cu ea si sa i-mi intemeiez o familie.
Cum naiba sa divortez de femeia aia ca sa ma pot casatorii aici ca nu mai pot sa ajung in SUA si nici ea nu vrea sa divorteze?
Daca afli ceva sau daca gasesti vreun raspuns la intrebarea ta da-mi si mie un mesaj la radu_rol207@yahoo.com
Multumesc si succes in continuare.
Si daca nu sunt transcrise sau inscrise la autoritatile romane in termen de 6 luni ce se poate intampla?
NU se mai ia in considerare casatoria?
Sau respectivul primeste amenda?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort intre cetateni straini cosmin_paralia cosmin_paralia Buna ziua. Am o intrebare si vreau neaparat ajutor. M-am casatorit pe 6 sept anul in curs in turcia, cu o cetateana turca, aceasta ulterior luand numele meu. ... (vezi toată discuția)
Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)
Casatorie in strainatae germina germina o casatorie dintre o romanaca si un italian incheiat in Italia poate fi desfacuta in romania ?deoarece reclamanta nu mai locuieste in italia ci in romania (vezi toată discuția)