avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... este obligatoriu juramantul pe biblie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

este obligatoriu juramantul pe biblie?

am fost citat ca martor la un proces intre doi vecini si nu as dori sa tin cu niciunul dintre ei.Ce se poate intampla daca eu cand o sa ma duc la judecatorie si nu doresc sa jur si sa spun ca nu am auzit sau vazut cand ei doi se injurau si aruncau cu pietre unul in celalalt<chiar daca eu am auzit si am vazut totul>. juramantul pe biblie este obligatoriu??/
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:31, 9 Noiembrie 2011
Juramantul pe BIBLIE nu este obligatoriu dar juramantul este obligatoriu. In cazul in care nu veti spune adevarul (si veti fi descoperit) veti putea fi acuzat de sperjur.

ART. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Dispoziţiile alin. 1 - 3 se aplică în mod corespunzător şi expertului sau interpretului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere marturie in faza de cercetare penala dinuvio dinuvio buna ziua Retragerea unei marturii in faza de cercetare penala atrage de la sine si consecinte penale? (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa floridragan floridragan o persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa daca a facut declaratii in calitate de martor , in doua dosare civile , declaratii ce au continuturi ... (vezi toată discuția)
Accident minor, marturie mincinoasa koly koly Buna ziua, Am avut un accident usor in care pe moment nu am realizat ca eu sunt vinovat iar la politie am declarat ca eu sunt partea vatamata. Politistul nu ... (vezi toată discuția)