avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 30 noiembrie este declarata zi libera ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

30 noiembrie este declarata zi libera ?

Buna dimineata tuturor !
Va rog sa-mi spuneti daca ziua de 30 noiembrie a fost declarata zi libera ( Sf. Andrei ). Stiu ca a fost o propunere insa nu stiu care este decizia finala.

Va multumesc si sa aveti i zi buna.
Cel mai recent răspuns: Constantin Alexandru Radu , Consilier juridic 12:58, 28 Noiembrie 2011
In Romania, Codul Muncii, pentru anul 2011, prevede urmatoarele zile libere legale>

Anul Nou

- 1 ianuarie 2011 – sambata

- 2 ianuarie 2011 – duminica


Pastele

- 24 aprilie 2011 – duminica

- 25 aprilie 2011 – luni

Ziua Internationala a Muncii

- 1 mai 2011 – duminica

Rusalii

- 12 iunie 2011 – duminica

- 13 iunie 2011 – luni

Adormirea Maicii Domnului

- 15 august 2011 –luni

Ziua Nationala a Romaniei

- 1 decembrie 2011 – joi

Craciunul

- 25 decembrie 2011 – duminica

- 26 decembrie 2011 – luni

P.S.Nu sunt prevazute in anul 2011, ca zile legale libere
-24 ianuarie 2011 – luni – Ziua UNIRII, ultima dintre zilele libere propusa si votata de Senatul Romaniei
- 30 noiembrie – miercuri – propusa de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane de Sf. ANDREI

Propunerea legislativa de modificare a Codului muncii, in sensul declararii zilei de 30 noiembrie (Ziua Sfantului Andrei) ca sarbatoare nationala si zi lucratoare, a trecut de Senat prin adoptare tacita la mijlocul saptamanii in curs.

In expunerea de motive se arata ca "celebrarea Sfantului Andrei coincide cu ziua romanilor de pretutindeni. Vor fi doua zile nationale - una laica si una spirituala - sarbatorite in 30 noiembrie. Credem noi ca romanii trebuie sa cinsteasca aceasta zi, mai ales ca peste 750.000 dintre ei poarta numele Andrei sau Andreea".

Propunere legislativa pentru completarea alin.(1) al art.134 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii s-a aflat pe ordinea de zi a Senatului din data de 21 noiembrie, dorindu-se prelungirea termenului de adoptare tacita de la 45 la 60 de zile, dar cererea fost respinsa de senatori.

Parlamentul a primit o solicitare similara la sfarsitul lunii mai din partea patriarhului Bisericii Ortodoxe Romane. Acesta a transmis o scrisoare in care solicita ca ziua de 30 de noiembrie sa fie declarata printr-o initiativa legislativa sarbatoare legala nelucratoare.

Aceasta propunere legislativa, in cazul in care va obtine decizia finala, va intra in vigoare de anul viitor.
Senatorii au aprobat INCA o zi libera in Codul Muncii: 10 mai

Propunere legislativa - 10 mai sarbatoare legala

Ziua de 10 mai ar putea deveni sarbatoare nationala in care se va sarbatori "Independenta Nationala a Romaniei", potrivit unei propuneri legislative care a trecut, recent, de Senat. Deputatii au insa votul final.

Autor Ioana Vlad

Propunerea legislativa privind consacrarea zilei de 10 Mai - Ziua Independentei ca zi de sarbatoare nationala a fost adoptata tacit de Senat. Camera Deputatilor este, insa, forul decizional.

Astfel, potrivit noilor reglementari adoptate de senatori, romanii ar putea beneficia de inca o sarbatoare legala, pe langa cele deja prevazute in Codul Muncii, si anume:
• 1 si 2 ianuarie;
• prima si a doua zi de Pasti;
• 1 mai;
• prima si a doua zi de Rusalii;
• Adormirea Maicii Domnului;
• 1 decembrie;
• prima si a doua zi de Craciun.

In plus fata de acestea, adeptii diferitelor culte religioase legale mai beneficiaza de “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine".

“Importanta zilei de 10 Mai pentru istoria Romaniei este covarsitoare, ea fiind alaturi de zilele de 1 Decembrie 1918, 24 Ianuarie 1859 si 22 Decembrie 1989 unui dintre reperele statului modern. De altfel, ziua de 10 Mai a fost ziua nationala a Romaniei pana la data de 31 decembrie 1947”, sustin initiatorii propunerii legislative.

Tot sapatamana trecuta, Senatul a adoptat tacit o alta propunere legislativa care prevede declararea zilei de 30 noiembrie ca sarbatoare legala.


Romania are printre cele mai putine sarbatori legale din UE, potrivit ultimului raport Eurofound. De cele mai multe sarbatori legale au parte spaniolii (14), slovacii (13), austriecii, portughezii si cehii (11). Singura tara care are mai putine sarbatori legale decat Romania este Olanda, cu 5 astfel de zile.

De altfel, anul trecut, romanii au petrecut, in medie, 41 de ore si 20 de minute la locul de munca pe saptamana, cel mai mult din UE.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale 2012 ramoilis ramoilis Care sunt sarbatorile legale in 2012? Va doresc sarbatori frumoase si un an nou plin de realizari! (vezi toată discuția)
Proiect de lege privind modificarea codului muncii: 30 noiembrie - zi libera  Gabriela Monica Ionescu Gabriela Monica Ionescu Lege pentru modificarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata: Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Articol unic. - ... (vezi toată discuția)
Zi libera in codul muncii - ziua sfantului apostol andrei Aargau Aargau Buna ziua, am inteles ca ieri a fost adoptat in Parlament sa fie introdusa ziua de 30. Noiembrie ca zi de Sarbatoare legala. Imi puteti va rog spune daca ... (vezi toată discuția)