avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general retineri
Discuție deschisă în Contabilitate în general

retineri

as vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva pentru totdeauna, ce se retine din indemnizatia pentru crestere si ingrijire copil <2 ani, dupa ultima legislatie.multumesc[addsig]
Cel mai recent răspuns: anonim , utilizator 00:00, 8 Septembrie 2004
se retine numai contributia de asigurari sociale de sanatate 6,5 %.

In art. 54 din OUG 150/2002 alin (2) este specificat " Contributia pentru persoanele aflate in concediu pentru cresterea copilului se stabilesc prin aplicarea cotei de 6,5% asupra sumei reprezentand valoarea unui salariu minim brut pe tara". Modificarea este survenita in urma Ordonantei 93/2004.
Intrebarea mea este (imi cer scuze, nu sunt contabil, dar vreau sa inteleg d.p.d.v. contabil) daca acest 6,5% se retine din cei 85% din salariul mediu brut sau sunt suportati din alte fonduri, conform Art. 54 alin (1) lit.b cf. OUG 150/2002 modificata.
Multumesc[addsig]
Revin la raspunsul telegrafic pe care ti l-am dat
6,5 % se suporta de asigurat , din cei 85 % din salariu mediu brut (daca cererea a fost facuta dupa 31.12.2003).
Se suporta de catre bugetul asigurarilor sociale, numai in cazul concediului medical,sarcina,lauzie sau al ingrijirii copilului bolnav pana la varsta de 7 ani, cf art 6 alin 2 lit.b din OUG 150/2002.
In Art. 6 alin (2) lit.b ".......sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani....." . Deci raportand la art. 54 alin (1) lit b si art ( 2' ) eu cred ca se face urmatorul calcul

salariul mediu brut x 85%= suma neta pe care o primeste angajata.
Asta pentru ca, cf. OG 93/2004, incepand din 2 sept 2004, unitatile angajatoare au obligatia de a calcula in acest caz un procent de 6,5 % raportat la valoarea salariului minim brut pe economie, reprezentand participarea la asigurarile sociale de sanatate ale asiguratei aflate in C.I.C.. Suma astfel determinata se deduce din contributia catre asigurarile sociale si se vireaza catre casele de asigurari sociale de sanatate impreuna cu celelalte sume constituite normal pe baza legislatiei in vigoare.
Art.6.(2)lit.b) ,,se afla in concediu medical,in concediu medical pentru sarcina si lauzie sau in concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav pana la varsta de 7 ani".
Nu confunda concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani, cu concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav .

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere Ioanamarina Ioanamarina Bună ziua ! As vrea dacă se poate sa mă lămurească cineva intr-o problema. Vreau sa știu dacă din indemnizatia de crestere a copilului se poate plăti ... (vezi toată discuția)
Retinere pe salar aim aim buna ziua as vrea sa intreb in cazul in care am un angajat cu retinere pe salar si pleaca in concediu de ingrijire copil pana la 2 ani i se va mai retine pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizație copil Denisa1009 Denisa1009 Eu și iubitul meu încă nu suntem căsătoriți,copilul e pe numele lui,ca sa depun actele pentru indemnizația de creștere tb sa mai arest ceva in plus?iar ... (vezi toată discuția)