avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... donatia poate fi atacata?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

donatia poate fi atacata?

Acum doi ani mama si tatal meu au facut partajul, vanzand apartamentul bun comun din timpul casatoriei lor, eu reprezentand o pe mama in proces ea fiind plecata din tara. Cu banii obtinuti, jumatatea ei, din lipsa unei procuri am cumparat un apartament pe numele meu. Eu acum vreau sa l trec in actele de proprietate si pe fratele meu. am fost la un notariat , iar notara respectiva ne a sfatuit sa mi faca mie mama acum o donatie prin care sa dovedesc ca am avut bani, neavand alte venituri legale atunci pt cumpararea acestui apartament. eu ii voi face contract de vanzare cumparare fratelui prin care ii voi vinde jumatate.
Intrebarea mea este urmatoarea- daca mama imi face donatie acuma pentru suma de acum 2 ani knd am cumparat acest apartament si se razgandeste peste un timp poate ataca donatia? poate revoca actul? ce se poate face ca sa fie definitiv si irevocabil? este vreo problema ca imi face donatia de abia acum dupa 2 ani pentru acea suma cu care am cumparat apartamentul ? va rog dati mi un raspuns.


cu stima, geo
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:06, 30 Septembrie 2008
Donaţia va putea fi revocată doar prin hotărîrea instanţei, şi numai în cazul în care se va dovedi că aţi comis una dintre faptele care atrag revocarea (atentat la viaţa donatorului, injurii grave, refuzul de alimente).

Nu prea înţeleg de ce aveţi nevoie de actul de donaţie. Cine vă întreabă dacă acum doi ani aţi avut sau nu bani, şi de unde i-aţi avut? Aveţi o funcţie care să implice o declaraţie de avere? Trebuie să justificaţi cumva suma?

Peste un an se prescrie şi dreptul mamei de a vă cere restituirea sumei pe care aţi încasat-o în numele ei în urma partajului. Prin urmare, nici din acest punct de vedere nu va mai trebui să vă faceţi griji.

Liviu S.Bordaş
Probabil ca userul vrea sa fie cinstit...
Din pacate, numai prin instanta vad sa se poata si nici nu stiu exact cum... sa se constate ca, in fapt, cumparatorul a fost Mama, prin mandatar Fiica... Ceva de gen?...
Ce spui, Liviu? Apoi mama poate dona egal, daca nu mai sunt alti frati, e ok...
Un sfat la obiect presupune o întrebare la obiect.
Cum nu pot presupune care sunt, în realitate, interesele userului vulpitza_mic (şi nici nu pot realiza, la această oră, cît de şireată e vulpitza :) ), nu mă hazardez.

Liviu S.Bordaş
deci ea acum practic imi doneaza acei bani din urma cu 2 ani cu care am cumparat acest apartament. eu am intrebat si specificat la notariat, iar notara mi a spus ca mama imi poate face o donatie pentru acei bani de acum 2 ani, ca sa fiu eu singura ca nu se razgandeste si peste ani de zile sa vina sa mi i ceara inapoi.
deci in concluzie ea imi poate ataca donatia in instanta? ce se poate intampla? vreau sa fac totul de pe acum sa nu mai fiu nevoita sa platesc alte acte prin notariate...costa o caruta de bani
nu, nu ma controleaza nimeni nu am nici o functie care sa presupuna acest lucru. are cineva vreun model de donatie sau cam ce poate contine acest act?

userul vulpita vine de la porecla viitorului sot- vulpe, din cauza fizicului, dar este oare atat de important userul sub care postez?
nu puteti sa demonstrati ca ati cumparat apart. cu banii mamei, daca ea va face donatia acum iar dvs. l-ati cump. acum n ani.
iar ca sa-l introduceti si pe frate, nu prea e buna donatia, nu cred ca o sa-i convina, ca daca va maritati si faceti copil, i-o puteti revoca.

av. vasilescu

Alte discuții în legătură

Testament ioanairina43 ioanairina43 Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru urmatoarea situatie : mama mea ( este in viata ) a facut un testament notarial acum cativa ani , in care se imparteau : ... (vezi toată discuția)
Donație de la mamă unuia din cei doi fii. ce declarație notarială de acord poate da fratele care nu primește nimic? manu32 manu32 Buna seara! Mama mea mi-a donat un apartament (1/1 cu scutire de raport) in urma unei intelegeri verbale ca sa platesc jumatate din valoare, fratelui meu. Am ... (vezi toată discuția)
Mostenire MARISSA7 MARISSA7 Suntem doi frati.Parintii nostri au decedat in urma cu 12. In timpul vietii mama noastra era proprietara unui apartament.50% din proprietatea acestui aprtament ... (vezi toată discuția)