avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Suntem doi frati.Parintii nostri au decedat in urma cu 12. In timpul vietii mama noastra era proprietara unui apartament.50% din proprietatea acestui aprtament ni l-a donat in parti egale prin act notarial.
Dupa decesul parintilor nu am facut succesiunea si am continuat sa locuim in cest apartament timp de 5 ani.
Printr-un act notarial eu am renuntat la drepturile mele asupra imobilului in favoarea fratelui meu care nu a semnat nici un fel de document.
As dori sa stiu daca acest apartament poate fi vandut de fratele meu.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:17, 22 Octombrie 2008
Mă întreb ce fel de act notarial aţi semnat şi cînd s-a întîmplat asta. La cît timp după moartea mamei.

Oricum, asupra cotei de 1/2 din acel 50% donat de mamă dumneavoastră şi fratelui dumneavostră, nu puteţi renunţa printr-un act unilateral. Puteaţi renunţa, în condiţiile Codului civil, doar la succesiunea după părinţi.

Puteţi reveni cu amănunte?

Liviu S.Bordaş
Acest act notarial prin care am renuntat la dreptul meu asupra imobilului l-am facut la un notar public care nu mi-a solicitat nici un tip de document decat cel de donatie din partea mamei.
In acest document este specificat ca renunt la donatie in favoarea fratelui meu.A fost facut dupa 6 ani de la moartea mamei.
Fratele meu nu era prezent la intocmirea acestui document si nu a semnat acceptarea.
Sunteţi sigur că era notar public? Eu am serioase îndoieli.

Printre modalităţile de dobîndire a dreptului de proprietate, în dreptul civil romîn, nu figurează renunţarea la drept în favoarea unei persoane, prin act unilateral. Poate am rămas eu în urmă cu progresele înregistrate în materia dreptului de proprietate. Chestiune asupra căreia am, iarăşi, serioase îndoieli.

Actul semnat de dumneavoastră nu este apt să conducă nici la pierderea dreptului de proprietate de către dumneavoastră, nici la dobîndirea acestui drept de către fratele dumneavoastră. Nici în timpul vieţii, nici post mortem.

Revedeţi actul despre care faceţi vorbire. Poate reuşiţi să-i redaţi conţinutul pe forum. Eu cred, totuşi, că este un act de renunţare la succesiune, nu la dreptul de proprietate dobîndit prin donaţie.

Liviu S.Bordaş
POT SA RENUNT LA O SUCCESIUNE DACA NU AFOST NICIODATA DESCHISA?
MAMA NOASTRA DETINEA 50% DIN IMOBIL RESTUL A FOST DONAT PRIN ACT NOTARIAL FRATILOR IN MOD EGAL.
CE SE INTAMPLA CU PARTEA DE 50% CE O DETINEA MAMEI DACA NU S-A DESCHIS SUCCESIUNE?APARTAMENTUL POATE FI VANDUT?
Succesiunea s-a deschis prin moartea mamei. Momentul deschiderii este data morţii ei.


Văd că îmi răspundeţi la întrebare prin alte întrebări. Doriţi să aflaţi un răspuns la chestiunea concretă, sau vreţi să susţinem un dialog pe principii şi instituţii de drept civil?

Liviu S-Bordaş

Alte discuții în legătură

Donatia,oare sa aleg aceasta varianta? neahorneac neahorneac Subiect: Donatia,oare sa aleg aceasta varianta? Sunt nou pe forum,si rog pe cineva sa ma ajute.Sunt pe punctul de a incheia un act de donatie intre mama mea ... (vezi toată discuția)
Model de contract GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un lucru. Am un frate, iar el este de acord sa renunte in favoarea mea la toata averea pe care o detin parintii nostrii. ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)