avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... despagubire rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

despagubire rca

Buna ziua.Detin un ford escort din 1998,recent am fost implicat intr-un accident(nu eu am fost eu vinovat),iar devizul reparatiei pt masina mea este de 6.800 lei.L-am depus la dosarul de dauna si astept raspuns de la asigurari.
Este posibil sa-mi refuze plata reparatiei pe motiv ca depaseste valoarea masinii?
Eu nu as vrea bani ,vreau masina functionala.
Multumesc.Cu respect.
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 14:33, 13 Noiembrie 2011
Buna ziua
Asigurarile vor calcula valoarea maxima de despagubire. Aceasta valoare se calculeaza plecind de la valoarea de nou, valoare care se ia din cataloagele de specialitate ( Scwacheliste sau APIA). Din aceasta valoare se scade coeficientul de uzura ( stabilit prin Ordinul 5 al CSA) si care pt. masina dv. este de 85% rezultind o valoare maxima de despagubire pe care o vom nota cu VMD.
1. Daca valoarea de reparatie din deviz este mai mare decit VMD-ul atunci masina este " in dauna totala" si avem doua variante:
1a. Reparati masina si asigurarile platesc pina la VMD iar diferenta o suportati dv.
1b. Primiti de la asigurari o valoare (in bani) de despagubire mai mica cu 25% decit VMD-ul.
2. Daca valoarea devizului este mai mica decit VMD-ul atunci se repara masina si se plateste de catre asigurator valoarea reparatiei.
Atentie ca asigurarile au obiceiul sa ia in calcul o valoare de nou mai mica decit cea reala (de obicei ia cea mai mica valoare) si de aici puteti pierde niste bani. Nu luati de bun VMD-ul pe care il calculeaza ei. Ceretile modul de calcul in scris si verificati-l.
Asiguratorul RCA al vinovatului are intr-adevar obligatia sa va aduca masina la starea de dinaintea evenimentului dar nu si daca valoarea reparatiei depaseste valoarea reala a masinii la data evenimentului. Fara sa cunosc toate datele se pare ca sunteti cam pe muche cu valoarea masinii si valoarea reparatiei. Puteti cere repararea masinii si sa platiti dv diferenta sau puteti cere repararea ei in regie proprie si vi se va calcula valoarea pieselor la valoarea de pe piata iar manopera la pretul mediu de pe piata fara TVA. Puteti sa cereti, in caz ca este declarata dauna totala sa vi se plateasca suma calculata de asigurator si va ramane si epava care poate fi valorificata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire regie proprie astra opritza007 opritza007 Buna seara, Va contactez in legatura cu o problema cu firma de asigurari Astra SA. Eu sunt pagubitul, iar accidentul a avut loc in 10.02.2011, am deschis ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca - val daune mai mare decat val acordata de asigurator otiliap otiliap buna ziua acum 2 zile am facut un accident de masina , eu am fost de vina , m-am inteles pe care amiabila cu celalat sofer, i-am dat asigurarea, azi m-a sunat ... (vezi toată discuția)
Pb firma de asigurare oanaa11 oanaa11 Buna ziua, Am avut ieri un accident de masina cu daune mari, vinovatul fiind asigurat la [editat]. Masina mea are 3 ani vechime si sunt primul proprietar. ... (vezi toată discuția)