avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general bonuri motorina cash
Discuție deschisă în Contabilitate în general

bonuri motorina cash

Buna ziua!Imi puteti spune daca la o firma de transport marfuri se pot atasa la deconturile de deplasare bonuri de alimentare motorina achitate cu numerar care au valoare mai mare de 5000 lei ?(fara a avea probleme cu depasirea platilor mai mari de 5000 lei la o persoana juridica pe parcursul unei zile , banii se dau la soferi cu dispozitie de plata )
Cel mai recent răspuns: ContSters228228 , utilizator 16:38, 15 Noiembrie 2011
Cheltuielile de deplasare nu intra sub incidenta limitei de 5000 lei.
sa inteleg ca se pot face plati cash la combustibil mai mari de 5000 lei daca sunt atasate la decontul de deplasare?
Unui singur furnizor i s-a achitat combustibil in valoare de peste 5000 lei, pe un singur bon fiscal?

Aveti aici un articol preluat de pe [ link extern ]

Potrivit art. 5 alin. (2) lit. c) din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificarile ulterioare se pot efectua plati in numerar catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000 lei (10.000 lei, daca furnizorul este o retea de magazine de tipul Cash&Carry). Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. In baza alin. (3) al art. 5 sunt exceptate de la acest plafon cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens.
Totodata, alin. (4) al art. 5 din acelasi act normativ, prevede ca la acordarea avansurilor spre decontare, in scopul efectuarii de plati catre persoane juridice, se vor respecta plafoanele prevazute la alin. (2) lit. c). Conform pct. 7 din Normele metodologice aprobate prin HG 2.185/2004, la data platii avansurilor spre decontare, sumele aferente intra in calculul plafonului zilnic maxim.
Concret, nu puteti acorda mai multor salariati avansuri spre decontare in limita sumei de 5.000 lei, astfel incat suma avansurilor acordate intr-o singura zi sa depaseasca limita de 10.000 lei, intrucat calculul plafoanelor se face in functie de data acordarii avansurilor si, in consecinta, toate avansurile acordate in ziua respectiva intra in calculul plafonului zilnic maxim. Din aceleasi ratiuni, se poate aprecia ca si avansul catre un singur salariat nu trebuie sa depaseasca limita de 5.000 lei intr-o singura zi (din punct de vedere al plafoanelor pentru platile in numerar, salariatul este tratat ca si un furnizor).
Referitor la diurna, puteti acorda contravaloarea in lei a diurnei, daca ati convenit acest lucru cu salariatii prin contractul colectiv sau contractul individual de munca. Sumele incasate cu titlu de diurna de catre soferi nu intra in calculul plafonului pentru platile in numerar, fiind exceptate expres in acest sens de alin. (3) al art. 5 din OG 15/1996. De asemenea, daca, datorita specificului activitatii, este nevoie sa acordati salariatilor sume mai mari de 5.000 lei, atunci puteti acorda diferenta ca avans pentru cheltuieli neprevazute la momentul plecarii in deplasare in interes de serviciu, iar suma astfel acordata este exceptata de la calculul plafonului.



da , un singur bon de motorina de 6000 de lei , salariatul primind avans la plecare 4000 lei si 2000 lei dif cheltuieli decont la intoarcere din cursa.In aceste conditii este in regula sa plateasca cash pe un singul bon fiscal o suma peste 5000 lei ?
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2011
jonny_6, utilizator
Initiatorul topicului vorbeste despre alimentare cu motorina a unui camion.

Dupa parerea mea cheltuiala cu combustibilul pentru efectuarea unui transport ar trebui sa intre sub incidenta articolului 5 alin 3) la exceptii fiind platit un avans de deplasare in interes de serviciu pentru acoperirea cheltuielilor de transport.

Intr-adevar, este o plata catre o persoana juridica ... si o situatie dificil de interpretat.

De obicei intre societatile de transport si statiile de carburanti exista contracte si platile se fac cumulat prin banca.
Dar daca firma este la inceput de drum, nicio statie nu-i va acorda motorina fara sa plateasca pe loc.
Iar datorita preturilor ridicate de combustibil si rezervoarelor mari a camioanelor este posibil sa se intample situatia ca alimentarea sa coste mai mult de 5000 RON .
Insa o alimentare de 6000 lei la pretul pietei presupune un rezervor gol de 1000 litrii. Camionul dvs are aceasta capacitate la rezervor?


Eu cred ca ar trebui sa va adresati fiscului cu aceasta intrebare ca sa nu aveti probleme in viitor.

Alte discuții în legătură

Plafonul de plati cand se deconteaza combustibilul cnai cnai Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu urmatoarea problema? O societate are aprox. 200 de soferi carora li se acorda avansuri spre decontare pt. combustibil. ... (vezi toată discuția)
O factura, cate chitante? ContSters63174 ContSters63174 Pe o factura mai mare de 5000lei, cate chitante se pot emite? (vezi toată discuția)
Pot incasa mai multe chitante la aceeasi factura? analici analici Buna seara Doresc sa emit o factura in valoare de 50 000 lei pot incasa de la client cate o chitanta in valoare de 5000 pana la achitarea facturii sau ... (vezi toată discuția)