avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vaccinarea conform Progarmului National De Imnuizare ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vaccinarea conform Progarmului National De Imnuizare este obligatorie?

Buna ziua,

Rog un avocat sa-si dea cu parerea asupra obligativitatii efectuarii acestor vaccinuri.
De exemplu DSP Vrancea sustine ca sunt obligatorii si argumneteaza astfel
CITEZ
<<
Cf. Ordinului Ministerului Sanatatii 1955/1995, art. 2:
"In unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii si tinerii care prezinta documente medicale care atesta starea lor de sanatate si efectuarea imunizarilor profilactice obligatorii."

De asemenea, cf. art. 19, Lit. f:

"Conducerea unitatilor scolare are obligatia de a programa in colaborare cu medicul......realizarea imunizarilor."

Legea 649/2001 precizeaza ca vaccinarile trecute in Programul National de Imunizari sunt obligatorii, inclusiv campaniile de vaccinare scolare."
>> inchei citatul

Acum sa le luam in ordinte
1. Ordinului Ministerului Sanatatii 1955/1995, art. 2: vorbeste de prezntarea dovezilor efectuarii imunizarilor obligatorii.....nu am vazut nicio lege care sa vorbeasca despre imunizare obligatorie ci doar recomandata

2. Legea: 649/2001
Aproba Ordonanta Guvernului nr. 53 din 30 ianuarie 2000
si in plus vorbeste doar de obligatiile medicilor de a asigura vaccinarea nu si de obligatia cetateanului de a accepta vaccinarea

Legea nr 53 din 30 ianuarie 2000
Are la art 1 alin2 urmatoarea formulare:
(2) Schema de vaccinare recomandata pentru copii si adolescenti este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta ordonanta si in Programul national de imunizari aprobat prin ordin al ministrului sanatatii.


Multumesc
Cel mai recent răspuns: luminutza , utilizator 11:12, 18 Noiembrie 2011
sevenx fiul meu e in clasa intaia, pentru vaccinarea ROR cei de la scoala ne-au trimis acasa hartiuta pentru cererea acordului. Au fost parinti care s-au opus vaccinarii, ca urmare sunt cativa copii nevaccinati. Nu s-a pus problema neprimirii la ore a copiilor nevaccinati ...
Reactiile adverse sau efectele secundare la medicamente sau la vaccinuri se raporteaza in sistem national, printr-un formular dedicat, ar trebui ca adeverinta sa fie in concordanta cu aceste element. Ma tem ca nu este chiar atat de simplu precum sugerati, nu se rezolva totul cu o adeverinta.
Inclin sa cred - si sper sa fie asa - ca sevenx este deranjat de obligativitatea detinerii dovezii de vacin la inscrierea in unitatea respectiva (scoala, gradinita) si nu de vaccinarea in sine. In stuatia unei colectivitati, cel neprotejat e cel nevaccinat, parintele acelui copil nevaccinat ar trebui sa fie mai ingrijorat decat restul.
adalgiza trebuie sa iei in considerare riscurile / beneficiile si apoi sa alegi pentru propria odrasla, o vaccinezi sau nu ... Baiatul meu a fost vaccinat ROR la 1 an si si acum la intrarea in scoala. DACA insa m-as fi documentat mai mult la 1 an probabil nu as fi fost de acord cu vaccinarea ROR care pare sa dea autism. Nu stiu sa fie statistici in acest sens dar daca ar exista un procent de risc de 0.001% ca de pe urma vaccinului ROR sa apara autismul eu as refuza un vaccin. Dupa cum am spus pui in balanta riscurile / beneficiile si decizi.
Fiecare vaccin trebuie analizat si decizia trebuie luata in cunostinta de cauza. Extremele trebuie excluse (religiosi care se opun oricarei proceduri medicale / oricarui medicament) sau medicii (fa asa ca asa vreau eu/ asa a hotarat guvernul)

[ link extern ]

Copilului #1 i-am facu pe langa vaccinurile "obligatorii" inca vreo 5-6 platite.
pentru copilul #2 insa cred ca o sa facem skip la vaccinul ROR.
PREVEDERI DIN LEGISLAŢIA SPECIFICÃ
Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor prevede clar necesitatea consimțământului informat şi exprimat în scris pentru intervențiile medicale.
“Art. 13. Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenţie medicală asumându-şi, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecinţele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.”
Definiția intervenției medicale este dată la art. 1 lit. d) din aceeaşi lege astfel:”prin intervenţie medicală se înţelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare.”cuprinzând aşadar şi vaccinarea.
Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii nu prevede obligația de a fi vaccinat. Articolele 374 şi 376 solicită medicului să acționeze respectând voința pacientului, iar art. 649 prevede acordul scris al pacientului pentru diagnosticul şi tratamentul cu potenţial risc (nu se face însă definirea termenului). De asemenea, art. 651 prevede că actul medical se poate face în lipsa consimțământului informat numai în situaţii de urgenţă în care lipsa acțiunii imediate ar pune în pericol viața pacientului.
“Art. 374 – (3) Deciziile și hotărârile cu caracter medical vor fi luate avându-se în vedere interesul şi drepturile pacientului, principiile medicale general acceptate, nediscriminarea între pacienţi, respectarea demnităţii umane, principiile eticii și deontologiei medicale, grija faţă de sănătatea pacientului şi sănătatea publică.”
“Art. 376 – (1) Cu excepţia cazurilor de forţă majoră, de urgenţă ori când pacientul sau reprezentanţii legali ori numiţi ai acestuia sunt în imposibilitate de a-și exprima voinţa sau consimţământul, medicul acţionează respectând voinţa pacientului și dreptul acestuia de a refuza ori de a opri o intervenţie medicală.”
“Art. 649. – (1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic dentist, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.
(2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.
(3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.
Conform OG nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor, aprobată prin Legea nr. 649/2001,
“Art. 1 – (1) Medicii de familie, indiferent de forma de organizare a asistenţei medicale primare în cadrul sistemului public sau privat și indiferent de casa de asigurări sociale de sănătate cu care au încheiat contract de furnizare de servicii medicale, au obligaţia de a asigura vaccinarea corectă a copiilor și de a raporta efectuarea acesteia direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
(2) Schema de vaccinare recomandată pentru copii și adolescenţi este prevazută în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă şi în Programul naţional de imunizări aprobat prin ordin al ministrului Sănătăţii şi Familiei.”
Constituţia României
“Art. 22. – (1) Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate.”
“Art. 23. – (1) Libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile.”
“Art. 26 – (1) Autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată.”
“Art. 31 – (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.”
Legea nr. 279/2009 – Codul Civil (noul Cod, promulgat, care urmează să intre învigoare la 1.10.2011)
“Art. 61. – (1) Viaţa, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a oricărei persoane sunt garantate şi ocrotite în mod egal de lege.
(2) Interesul şi binele fiinţei umane trebuie să primeze asupra interesului unic al societăţii sau al ştiinţei.”
“Art. 64 – (1) Corpul uman este inviolabil.”
“Art. 67. Nicio persoană nu poate fi supusă experienţelor, testelor, prelevărilor, tratamentelor sau altor intervenţii în scop terapeutic ori în scop de cercetare ştiinţifică, decât în cazurile şi în condiţiile expres şi limitativ prevăzute delege.”
Sunt deranjat de mabele motive:

1. asa numita obligativitate a vaccinarii pentru inscrierea in unitatile de invatamant
2. administrarea vaccinurilor coppilor fara a cere acordul parintilor. A se vedea 99% din cazurile din materniatte in care mama afla abia la iexternare ca copilului i s-au administart vaccinurile BCG si AntiHepB.

Pe de alta parte sa ne uitam nitel si la programele de vaccinare din alte tari EU.
Spre exemplu Germania si Austria au scos BCG-ul de mai bined e 10 ani....de ce? au constatat ineficienta lui.
Germnia si Franta efectueaza AntiHepB atunci cand copilul are 2 luni ....nu in primele 2h de l nastere....e o diferenta majora cred eu.
Nu mai vorbim de tarile nordice care sunt mult mai permisive din acetse puncte de veder si inatrzie vaccinarea cat mai mult....daca nu ma insel in Finlanda AntiHepB se face la varsta de 13ani.
Sigur, vorbim aici de cazurile normale, nu de cazurile care sunt expuse unor riscuri ridicate de a face anumite boli....transfuzii sange, TBC in familie etc.

Ori este inadmisisbil ca caopiul meu sa fie vaccinat si eu sa nu stiu. Am o fetita de aproape 3 ani..i-au fost administarte toate vaccinurile incluse in plan pana acum insa atsa pentru ca mi s-a spus ca sunt obligatorii. Se pare ca sunt doar recomandate si de cum incolo cel putincativa ani eu nu voi mai permite efectuarea niciunui vaccin, copilul nesituandu-se in unul din cazurile cu risc crescut.

Alte discuții în legătură

Vaccinarea obligatorie?! mihaelush mihaelush am decis sa nu imi vaccinez fetita si asta vad ca incepe sa-mi dea dureri de cap in ceea ce priveste legea.au hotarat sa fim amentati cei ce nu vor sa-si ... (vezi toată discuția)
Cum îmi pot recupera fișa mea cu vaccinurile făcute în copilărie? am nevoie de ea pentru angajare într-un stat ue și nu reușesc s-o găsesc anieladabija anieladabija Buna ziua! Cum pot recupera, va rog, fisa mea cu vaccinurile facute in copilarie? Am nevoie de ea pentru angajare intr-o alta tara europeana. Am intrebat la ... (vezi toată discuția)
Legea sanatatii ContSters70444 ContSters70444 Cine-mi poate spune daca vaccinareile sunt obligatorii, conform legii sanatatii? (vezi toată discuția)