avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SCHIMBARE FUNCTIE...CU CANTEC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SCHIMBARE FUNCTIE...CU CANTEC

Buna seara!

Intr-o societate, in cursul lunii februarie, salariatilor li se modifica fisele de post prin modificarea atributiilor (de fapt, prin inscrierea in fisele de post a activitatilor pe care oricum le prestau in mod real de cativa ani buni), li se pun in vedere metodele de evaluare si toata lumea semneaza fisele de post astfel modificate.

In cursul lunii octombrie, intervin urmatoarele modificari cu privite la functie (ca denumire):
- pe de o parte, intervine modificarea impusa de modificarea legislativa, respectiv modificarea COR;
- pe de alta parte, dir gen sesizeaza ca exista cateva cazuri de neconcordanta intre atributiunile propriu-zise prevazute in fisa postului si denumirea functiei din contractul individual de munca (ex: denumire functie - translator; atributiuni - de secretara) si intentioneaza sa modifice functia FARA a opera modificari slariale sau de alta natura; prin urmare, se intocmesc acte aditionale la CIM, in cuprinsul actelor aditionale se si specifica in mod clar ca schimarea functiei va avea loc fara modificarea salariului sau a altor elemente ale CIM, insa cativa salariati se opun modificarii functiei si refuza semnarea actului aditional.

Intrebare:
(1) refuzul angajatilor de a semna aceste acte aditionale reprezinta abatere disciplinara? inclin sa cred ca nu;
(2) este obligatorie intocmirea actelor aditionale in conditiile in care activitatea concret desfasurata, respectiv continutul fisei postului demonstreaza ca angajatii respectivi presteaza o cu totul alta activitate? se poate modifica functia (ca denumire, repet) fara acordul expres al angajatului?
(3) daca, totusi, angajatorul emite o decizie prin care declara uniateral modificate functiile fara interventia altor modificari, care este sanctiunea fata de angajator? la ce sanctiune se poate astepta?

Multumesc anticipat pt raspuns!
Cel mai recent răspuns: JohnJohn , utilizator 19:16, 14 Noiembrie 2011
Raspunsuri:
1. este clar ca nu pot fi fortati acei angajati sa semneze acele acte ad. si cum spuneati si dv. NU reprezinta nici abatere disciplinara
2.nu (dar asta nu inseamna ca este imposibil!!!)
3. angajatorul risca un dosar pe dr. muncii in urma caruia consecintele pot fi multiple (de la repunerea angajatilor in funtiile detinute anterior ...la amenda)
Pentru indicatii clare, pe dosar recomand a se consulta un avocat. ;)
Multumesc pt raspuns, domnule avocat.

Ce e mai ciudat suna asa: avand in vedere incadrarea actuala, respectivii angajati risca sa fie concediati prin concediere colectiva. Pentru motivul clar ca societatea nu mai are in mod obiectiv nevoie de functiile respective. Pur si simplu nu-si mai regasesc corespondentul in activitatea actuala concreta a societatii. Si, repet, nu se mai potrivesc deloc cu continutul fiselor de post.

Prin schimbarea functiei, concedierea ar putea fi evitata - cel putin in privinta unora dintre ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reorganizare / schimbat organigrama si stat de functii Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, CA si AGA au decis ca este momentul unei reorganizari. S-a modificat organigrama, s-au unit departamente, s-au desfintat posturi, s-au infintat ... (vezi toată discuția)
Revocare decizie desfiintare post kl3o4 kl3o4 Buna ziua, E posibil ca angajatorul sa revoce decizia desfiintarii postului la o luna si jumatate dupa aceasta decizie? Exista anumite proceduri pe care ... (vezi toată discuția)