avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Trecerea in somaj a unui angajat
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Trecerea in somaj a unui angajat

in perioada oct.2010-oct.2011 (1 an) am beneficiat de somaj conform legii. Dupa aceasta perioada, m-am angajat la o firma privata pe pozitia de director vanzari. Dupa 1 luna jumatate, firma (care este in insolventa) vrea sa imi reduca postul si sa inceteze contractul de munca. Intrebare: daca este reducere de post, mai pot beneficia de somaj dupa doar 2 luni de la celalalt somaj? Va multumesc anticipat pt.raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:38, 15 Noiembrie 2011
Nu.
Art. 37^1 (1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
Art. 34 legea 76/2002
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(2) Constituie stagiu de cotizare si perioadele in care angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.
(3) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (2) beneficiaza de indemnizatii de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii.

aveti grija sa mergeti in termen de 10 zile calendaristice la AJOFM cu actele necesare.
danacj:
1. Este adevarat ce spuneti dvs., @cristi s indeplineste conditia celor 12 luni cotizate la somaj in ultimele 24 de luni numai ca nu mai indeplineste si conditia pusa de art.37.1 din aceeasi lege, nr.76/2002, asa cum a arata si colegul @pneagu:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

cristi s:
Daca gasiti in ultimele 24 de luni 12 luni cotizate la somaj si care nu au fost utilizate pentru stabilirea indemnizatiei anterioare de somaj atunci veti putea beneficia iar de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj d3nny18 d3nny18 am fost angajata 4ani dupa care am beneficiat de 1an de indemnizatie de somaj si in ultimile 2saptamini am fost angajata pe o perioada de 3luni.daca nu mi se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj Liana_86 Liana_86 Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Am lucrat fara intrerupere 3 ani, apoi 6 luni somaj, 2 luni nu am lucrat, iar acum de 4 luni lucrez, pare ca ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj lili74a lili74a buna ziua, daca o persoana a abeneficiat de somaj in perioada decembrie 2012 -mai 2013 ,ulterior a fosta angajata pe perioada nedeterminata si isi inceteaza ... (vezi toată discuția)