avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberarea primului act de identitate
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberarea primului act de identitate

Conf.art.15, alin 2 din OG 97/2005 republicata eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala. Intrebare: Cum se procedeaza in acest caz, daca minorul este in strainatate? Poate el sa uzeze de art.14, alin 6?
Cel mai recent răspuns: Justitiarul71 , utilizator 19:49, 17 Noiembrie 2011
Cererea pentru obtinerea primului act de identitate se poate depune la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din strainatate.
Art. 14
(7) Cetatenii romani aflati in strainatate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate impreuna cu documentele prevazute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale Romaniei din statul respectiv.

Pe langa documentele prevazute de lege se depune si o adeverinta din care rezulta motivele pt. care persoana nu se poate deplasa in tara si se anexeaza cererii si fotografii tip buletin.
Se pot elibera in acest mod:
- primul act de identitate la implinirea varstei de 14 ani;
- primul act de identitate dupa implinirea varstei de 18 ani.
In situatia in care nu sunt prezentate toate documentele necesare se elibereaza carti de identitate provizorii.
In acest caz trebuie sa imputernicesc o persoana care sa se ocupe de acte in sensul de a se prezenta la SPCLEP, sau se pot trimite prin MAE-DEPABD? Si daca minorul este CRDS, se procedeaza le fel, adica imputerniceste pe cineva care sa se prezinte la ultimul domiciliu,,al parintilor,, avut in tara? Multumesc:sorry:
Daca minorul este CRDS nu e obligat sa-si scoata act de identitate. Dupa cum stiti carte de identitate provizorie pt. cetatenii romani cu domiciliul in strainatate si resedinta in Romania nu se face pe baza de procura speciala. Cand va dori sa intre in posesia unui act de identitate romanesc va trebui sa vina personal in tara ca sa faca ori schimbare de domiciliu din strainatate in Romania ori CIP CRDS.
Documentele pentru primul act de identitate se depun la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei din strainatate. Persoanele pot desemna o persoana de contact din Romania care sa se ocupe de achitarea taxelor. Poate fi imputernicita eventual persoana respectiva sa si ridice actul de identitate cand va fi gata ca sa se evite trimiterea acestuia prin MAE.
Deci, prin procura speciala se pot face doar carti de identitate(fie ele pentru romani sau pentru CRDS), fie ca sunt la primul buletin la 14 ani sau la al n...buletin, am inteles bine?:((
#-oCRDS nu primesc carte de identitate. Ei primesc doar CIP cu conditia sa fie prezenti la SPCLEP.:-/

Alte discuții în legătură

Pasaport gigelas gigelas Buna ziua, Imi poate spune si mie cineva,ce acte se mai cer la eliberarea unui pasaport simplu (turistic) ? Care sunt taxele ce trebuiesc achitate si cam cat ... (vezi toată discuția)
S.o.s iazbuka iazbuka Ieri mi-au fost furat portofelul cu tot cu buletinul meu fiind singura mea carte de identitate, tin sa precizez ca sunt in olanda, ce as putea face sa pot ... (vezi toată discuția)
Intocmire b.i. pentru copil canadian miss_ra miss_ra Cum pot intocmi buletin de indentitate pentru un copil nascut in Canada si care a implinit 14 ani , din parinti care au dubla cetatenie , romana si ... (vezi toată discuția)