avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate gradul 2 si alte venituri, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate gradul 2 si alte venituri, debit constituit de casa de pensii

BUNA ZIUA. IN ANUL 2009 MAMA MEA AVAND PENSIE DE INVALIDITATE DE GRADUL 2 A SEMNAT O CONVENTIE CIVILA NESTIIND ATUNCI CA II POATE SISTA PENSIA. ACUM IN ANUL 2011 S-A TREZIT CU O NOTIFICARE DIN PARTEA UNEI PERSOANE RAUFACATOARE SA SE PREZINTE LA CASA NATIONALA DE PENSII PUBLICE CU SUMA VENITURILOR INREGISTRATE PE ANUL 2009 - 2010, IAR IN CAZ DE NEPREZENTARE A DECLARATIILOR I SE SUSPENDA PENSIA DE INVALIDITATE.
DACA DUCE DECLARATIILE PE ANUL 2009 AVAND UN VENIT DE 536 RON, RESPECTIV 2010 CU UN VENIT DE 18 RON
I SE MAI POATE SUSPENDA PENSIA DE INVALIDITATE DE GRADUL 2 SAU DECIZIA CASEI DE PENSII O POATE INCADRA LA PENSIE DE INVALIDITATE DE GRADUL 3?AVAND IN VEDERE CA A TRECUT 1 AN DE ATUNCI.
Cel mai recent răspuns: ahurem , utilizator 19:01, 19 Ianuarie 2013
Gradul 2 presupune pierderea totala a acapacitatii de munca si nu da dreptul pensionarului sa presteze activitate. Acesta, daca considera ca sanatatea s-a ameliorat, poate cere revizuirea si incadrarea in gr. 3 de invaliditate ce ii va da dreptul la prestarea activitatii 4 ore pe zi.
Nu se poate sustrage solicitarii institutiei si trebuie sa se prezinte asa cum a fost inscris in
notificare.
Cred ca nu o "persoana rautacioasa" a trimis notificarea ci o institutie abilitata. Cert este ca mama dv. , prestand activitate in baza unei conventii, a incasat ilegal pensia si trebuie sa dea niste raspunsurii pentru acest fapt.
A AVUT O CONVENTIE IN CARE PE TOT PARCURSUL ANULUI A INCASAT SUMA DIN VENITURI DE 536 IN CARE NU SAU PLATIT ASIGURARI DE SANATATE SI SOMAJ, DECAT IMPOZITUL ANUAL. DACA I SE SISTEAZA PENSIA ESTE POSIBIL SA O PUNA SA RESTITUIE BANII DIN URMA ADICA DIN ANUL 2009 SAU POATE SA O TREACA LA GRADUL 3
Buna ziua! Si eu am o problema ca dvs. Tatal meu este in pensie de invaliditate gradul II de doi ani. Si acum a primit o instiintare de la CNPP ca din cauza faptului ca are o intreprindere individuala( care deja era infiintat cu mult timp inainte sa se pensioneze), a avut un venit de 200 de lei in anul 2010.Trebuie sa clarifice situatia, altfel trebuie sa plateasca inapoi pensia ce a incasat timp de 1 an. Ce se poate face in aceste situatii?
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.


Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. - Asadar pensionarii de invaliditate de gradul II au pierdere totala a capacitatii de munca si nu pot cumula pensia cu venituri profesionale.
- Daca au putut munci inseamna ca incadrarea in gradul de invaliditate nu a fost corecta.

3. In aceasta situatie legea spune ca pensionarul trebuie sa restituie pensia de cand o primeste in mod ilegal (indiferent de cuantumul venitului incasat si cumulat cu pensia).

4. - Nu este vina Casei de Pensii ca persoana nu cunoaste legea.
- Pe decizia de pensionare sunt citate extrase din lege pe care persoana in cauza nu le-a citit.
Aceeasi problema...mama mea avand pensie de invaliditate grad 2 din anul 2000,in anul 2010 luna mai a avut un venit din urma semnarii unui CCPS de 486 ron. Acum cateva zile a venit o instiintare de la casa de pensii ca trebuie sa dea inapoi toata pensia din anul respectiv. E corect asa sau trebuia sa ii opreasca pensia doar in luna in care a realizat venit. Ea oricum anul trecut si-a schimbat gradul de pensionare din 2 in 3

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de gradul 2 și firma silviu_r_30 silviu_r_30 Buna seara.Daca sunt pensionat gradul 2 mai pot detine firma si sa am dreptul la CAS? Adica treb. sa platesc eu din mana sau mi se opreste din pensie?Multumesc (vezi toată discuția)
Pensionar problema juridica tibanto tibanto Am pensie de invaliditate, sunt pensionar gradul II cu handicap accentuat, pensia de este definitiva ca si certificatul de handicap. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate busubianca busubianca Buna seara Poate sa ma ajute si pe mine cineva in urmatoarea problema: O persoana cu pensie de invaliditate, gradul II si cu capacitate de munca 20% poate ... (vezi toată discuția)