avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa auto

Buna seara!
Ma aflu si eu intr-o situatie mai delicata si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi/raspunsuri. Am adus in Romania in 2008 un VW Passat (an fabr. 1998) din Spania. In Spania era pe numele meu (eu avand si cetatenie spaniola). Pe 5 decembrie 2008 l-am inscris in Romania (tot pe numele meu) si automat am platit si o taxa foarte mare de inmatriculare.
Credeti ca este prea tarziu pentru mine, tinand cont de faptul ca au trecut aproape 3 ani, sa imi mai recuperez suma de bani pe care am fost nevoit sa o achit atunci?
Cunoasteti cazuri cu rezultat favorabil la Tribunalul din Dambovita si un avocat care m-ar putea ajuta aici?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Marian Senchiu , Avocat 14:08, 21 Noiembrie 2011
Se cere in instanta ( tribunal ) anularea actului administrativ ( pe contencios).
De aceea, mai intai se face contestatie la Directia Finantelor Publice Targoviste ( in speta ), iar dupa primirea raspunsului plangere la tribunal.

Fiind un act administrativ termenul de prescriptie este de 5 ani.
Raspunsul la contestatia dvs. se ataca la tribunal in termen de 6 luni de cand ati luat cunostinta de el.

Art. 11 legea 544/2004
(1) Cererile prin care se solicita anularea unui act administrativ individual sau recunoasterea dreptului pretins si repararea pagubei cauzate se pot introduce in termen de 6 luni de la:
a) data primirii raspunsului la plangerea prealabila sau, dupa caz, data comunicarii refuzului, considerat nejustificat, de solutionare a cererii;
b) data expirarii termenului legal de solutionare a cererii, fara a depasi termenul prevazut la alin. (2);
c) data incheierii procesului-verbal de finalizare a procedurii concilierii, in cazul contractelor administrative.
(2) Pentru motive temeinice, in cazul actului administrativ unilateral, cererea poate fi introdusa si peste termenul prevazut la alin. (1), dar nu mai tarziu de un an de la data emiterii actului.
(3) In cazul actiunilor formulate de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public sau Agentia Nationala a Functionarilor Publici, termenul curge de la data cand s-a cunoscut existenta actului nelegal, fiind aplicabile in mod corespunzator prevederile alin. (2).
(4) Ordonantele sau dispozitiile din ordonante care se considera a fi neconstitutionale, precum si actele administrative cu caracter normativ care se considera a fi nelegale pot fi atacate oricand.
(5) Termenul prevazut la alin. (1) este termen de prescriptie, iar termenul prevazut la alin. (2) este termen de decadere.
nu mai este necesara contestatia la finante: Decizia nr.24 în dosarul nr. 9/2011-.Procedura de contestare prevăzută de art.7 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 raportat la art.205-218 din Codul de procedură fiscală nu se aplică în cazul cererilor de restituire a taxei de poluare întemeiate pe dispoziţiile art.117 alin.1 lit.d din acelaşi cod
Am fost la Finante si am depus doua cereri pentru eliberarea unor duplicate de pe chitanta si decizia de calcul a taxei de poluare (luni le primesc la ghiseu). Astazi am tradus documentele de provenienta ale autoturismului din Spania (150lei) si abia marti voi demara procedura oficiala de contestare a taxei de poluare catre Directia Finantelor Publice.
Doamne ajuta!
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
eumaria81, utilizator
Temeiul in drept il constituie Codul de procedura fiscala, art. 117, alineat 1, lit d. Instantele vor aprecia de asemenea faptul ca vorbim de o creanta fiscala, indiferent daca este sau nu datorata. In mod constant instantele de judecata au aratat faptul ca imbogatirea fara just temei si plata lucrului nedatorat nu pot reprezenta temeiul in drept al unor astfel de actiuni.
De altfel, practica jurisprudentiala a CJUE apreciaza ca termen rezonabil o perioada cuprinsa intre 3-5 ani. Pentru mai multa siguranta incadrati-va in termenul de 3 ani, insa termenul de 5 ani este cel care trebuie luat in calcul.

Succes tuturor!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto iulia_viorica iulia_viorica Care este termenul limita de formulare a unei actiuni pentru recuperarea taxei auto? Mai precis in cati ani de la data inmatricularii se poate formula o astfel ... (vezi toată discuția)
Taxa prima inmatriculare doru6 doru6 Mama a cumparat masina in mai 2007 si ar vrea sa dea statul in judecata pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare. Nu stim insa cum sa procedam. Am ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de mediu SimonaGologan SimonaGologan Buna seara Am recuperat taxa de mediu platita in noiembrie 2008, in octombrie 2013, anul trecut in februarie am data in judecata Administratia Financiara ... (vezi toată discuția)