avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice retinere garantie de participare in baza Art.278^1 din ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

retinere garantie de participare in baza Art.278^1 din OUG 34/2006

Buna ziua!

Am urmatoarea problema: Am contestat comunicarea rezultatului procedurii la o licitatie si CNSC ne-a respins contestatia. Acum am primit de la AC o adresa prin care ne solicita ca, in baza Art.278^1 din OUG 34/2006 sa viram in contul lor o suma de bani reprezentant diferenta dintre garantia constituita de noi ( am constituit garantia la 50%, beneficiind de prevederile legii privind IMM-urile) si cei 1% din valoarea estimata cf. alin .1) lit. a) din ordonanta, mai exact cum specifica in adresa: "diferenta dintre valoarea datorata si valoarea garantata". Intrebarea mea este: sa platesc aceasta diferenta, avand in vedere faptul ca in ordonanta se specifica : "... autoritatea contractanta va retine contestatorului din garantia de participare... , nu se prevede niciunde ce se intampla in situatia in care valoarea garantiei constituite este mai mica decat 1% din valoarea estimata a contractului.

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Jurist TM, utilizator
Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 12:08, 10 Februarie 2012
Interpretarea dvs. este corecta.
AC avea obligatia cand a stabilit GP sa ia in calcul inclusiv art.278^1.
In adresa transmisa, AC prevede faptul ca, daca nu platim suma respectiva, ne va actiona in instanta. Eu consider ca nu am nicio obligatie de plata a acelei sume. Din punctul meu de vedere Art. 278^1 prevede obligatia AC de a retine din garantia de participare acea suma reprezentand 1%, nu prevede obligatia mea de plata. Consider ca nu este intemeiata solicitarea lor de plata bazata pe prevederile Art.278^1. Eu am participat la licitatie, am constituit garantia conform prevederilor legale si am uzat de dreptul de a contesta decizia AC. Sunt de acord sa imi retina garantia, pt. ca asa prevede legea, insa nu gasesc temeiul legal in baza caruia sa platesc in plus pe langa garantie.
Asta consider si eu.
Nu exista nici un temei legal pentru solicitarea lor de a depune sume suplimentare la garantia de participare ulterior deschiderii ofertelor. Din contra, consider chiar ca abuziva cererea.

Ca urmare, cererea lor este nefondata.
Nu cred ca vor actiona in instanta, iar daca vor actiona, vor pierde.
Raspundeti-le si dvs. ca veti sesiza ANRMAP si CNSC, referitor la cererea lor.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2011
vlad nicolae, moderator
Multumesc mult pentru raspunsuri.
:bow: =D>
Chiar acum le pregatesc o adresa.
ART. 43^1 din OUG 34/2006:
alin 2. (2) Autoritatea contractantã are obligaţia de a solicita ofertanţilor constituirea garanţiei de participare, în vederea participãrii la procedura de atribuire a contractului. Documentaţia de atribuire trebuie sã conţinã urmãtoarele informaţii:
a) cuantumul garanţiei de participare, menţionat şi în anunţul/invitaţia de participare, în sumã fixã de pânã la 2% din valoarea estimatã a contractului, dar nu mai puţin decât sumele prevãzute la art. 278^1 alin. (1);

Alte discuții în legătură

Suma retinuta in cazul respingerii contest de catre cnsc danatmr9 danatmr9 Buna ziua! Ma ocup de achiztiile publice la o societate care este IMM. Voiam sa intreb daca suma retinuta in cazul respingerii contestatiei de catre CNSC se ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie participare la licitatie steef steef Am participat la o licitatie deschisa si am constituit garantia de participare la licitatie. Am contestat ulterior la CNSC raportul comisiei de evaluare a ... (vezi toată discuția)
Licitatie-respingere oferta pentru garantia de participare misu_buc misu_buc Am o nedumerire, participand la o licitatie unde erau 5 ofertanti, 4 dintre ofertanti am fost descalificati pe motivul: “garantia de participare in ... (vezi toată discuția)