avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Deplasare in delegatie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Deplasare in delegatie

Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ?
Multumesac anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 17 Noiembrie 2011
Codul muncii:
" ART. 42
(1) Locul muncii poate fi modificat unilateral de cãtre angajator prin delegarea sau detaşarea salariatului într-un alt loc de muncã decât cel prevãzut în contractul individual de muncã.
(2) Pe durata delegãrii, respectiv a detaşãrii, salariatul îşi pãstreazã funcţia şi toate celelalte drepturi prevãzute în contractul individual de muncã.
ART. 43
Delegarea reprezintã exercitarea temporarã, din dispoziţia angajatorului, de cãtre salariat, a unor lucrãri sau sarcini corespunzãtoare atribuţiilor de serviciu în afara locului sãu de muncã.
ART. 44
(1) Delegarea poate fi dispusã pentru o perioadã de cel mult 60 de zile calendaristice în 12 luni şi se poate prelungi pentru perioade succesive de maximum 60 de zile calendaristice, numai cu acordul salariatului. Refuzul salariatului de prelungire a delegãrii nu poate constitui motiv pentru sancţionarea disciplinarã a acestuia.
(2) Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevãzute de lege sau de contractul colectiv de muncã aplicabil."
arakys a scris:

Buna ziua! Conform legii, cate zile lucratoare dintr-o luna, angajatul poate fi trimis in delegatie ?
Multumesac anticipat pentru raspuns.


Delegarea salariatului este reglementata de art. 42-44 din Codul muncii. Aceasta reprezinta o masura unilaterala luata de angajator si obligatorie pentru salariat.

Nu poate fi dispusa delegarea salariatului pe o alta functie si eventual cu diminuarea drepturilor salariale, deoarece potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (2) din Codul muncii, pe durata delegarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile. In situatia in care angajatorul doreste prelungirea acestei delegari pe o perioada mai mare de 60 de zile, o poate face pentru cel mult inca 60 de zile, numai cu acordul salariatului, in sens contrar salariatul poate contesta in instanta decizia angajatorului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegatie cret georgeta cret georgeta Delegarea unui salariat la un alt loc de munca se face pentru cel mult 60 de zile , cu posibilitatea prelungirii,cu acordul salariatului,cu inca 60 de ... (vezi toată discuția)
Decontare cheltuieli cu deplasarea si cazarea coana mare coana mare Am un agent de vanzari la Cluj, l-am chemat la o sedinta la sediul social in Ploiesti, am dreptul sa-i decontez aceste cheltuieli ??? (vezi toată discuția)
Diurna ciorel ciorel Daca perioada deplasarii in spatiul intracomunitar depaseste 7 zile si ajunge la 90 zile calendaristice consecutive cum se calculeaza diurna si daca este ... (vezi toată discuția)