avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract de asociere in participatiune
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract de asociere in participatiune

Ce tip de contract reprezinta contractul de asociere in participatiune? Cand se foloseste frecvent un astfel de contract?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un astfel de contract pentru a fi legal.?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 01:58, 2 Octombrie 2008
Asociatiunea în participatiune are loc atunci când un comerciant sau o societate comerciala acorda uneia sau mai multor persoane ori societati o participatiune în beneficiile si pierderile uneia sau mai multor operatiuni, sau chiar asupra întregului comert (art. 251-256 din Codul comercial)
Asociatiunea în participatiune poate sa aiba loc asemenea si pentru operatiunile comerciale facute de catre necomercianti.
Prin conventiunile partilor se determina liber forma, întinderea si conditiunile asociatiunei (dar pentru proba este necesara forma scrisa)
Model:
CONTRACTUL DE ASOCIATIUNE ÎN PARTICIPATIUNE


1. PARTILE CONTRACTANTE
Încheiat astazi ...................... între (se pun datele participantilor):
Societatea Comerciala .......X........... înmatriculata la nr. ........... în Registrul comertului, cu sediul în ................., cod postal .............., telefon ............, fax ............. având contul ................... deschis la .................., reprezentata de Presedintele Consiliului de administratie director general ...............
si
Societatea Comerciala .......Y.......... înmatriculata la nr. ........... în Registrul comertului, cu sediul în ................., cod postal .............., telefon ............, fax ............. având contul ................... deschis la .................., reprezentata de Presedintele Consiliului de administratie director general ...............

2. OBIECTUL CONTRACTULUI
Obiectul contractului consta în amenajarea pe cheltuiala sa de catre S.C. X a unui spatiu comercial al carui proprietar este pe care sa-l puna la dispozitia S.C. Y în vederea deschiderii de catre aceasta a unui local de alimentatie publica

4. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract intra în vigoare
- la data de ................, data asupra careia ambele parti sunt de acord, si va fi valabil pâna la data de ...............................................

5. CONDITIUNILE ASOCIATIUNII
S. C. X se obliga:
- sa amenajeze spatiul comercial ce face obiectul prezentului contract potrivit destinatiei hotarâte de comun acord cu S.C. Y în termenul convenit;
S. C. X are dreptul:
- sa ceara, în cazul expirarii contractului sau a rezilierii din vina celeilalte parti, restituirea în natura a bunului cu care a contribuit la asociere sau, daca aceasta nu este posibila, repararea daunelor suferite;
- sa primeasca un procent de ..... din profitul anual net realizat de S.C. Y;
- sa ceara socoteala cu privire la bunul adus în asociere, la beneficii si pierderi.

S. C. Y se obliga:
- sa utilizeze spatiul comercial ce face obiectul prezentului contract potrivit destinatiei sale;
- sa efectueze reparatiile aparute din vina sa;
- sa restituie, la expirarea contractului sau la rezilierea acestuia din vina, spatiul comercial în stare în care i-a fost remis.
S. C. Y are dreptul:
- sa ceara S.C. X sa efectueze reparatiile ce nu au fost produse din culpa sa, în timp util. Daca acest lucru nu este posibil, este îndreptatit sa reduca din procentul pe care-l datoreaza anual S.C. X, suma corespunzatoare pierderilor suferite.

6. RASPUNDEREA CONTRACTUALA
Nerespectarea obligatiilor (sau uneia din obligatiile), prevazute mai sus, de catre una dintre parti determina rezilierea contractului de catre cealalta parte cu un preaviz prealabil de 15 zile.

7. LITIGII
Litigiile decurgând din interpretarea si executarea prezentului contract, vor fi solutionate de catre parti pe cale amiabila. În cazul nesolutionarii lor în acest mod, litigiile vor fi supuse instantelor judecatoresti competente.

8. DISPOZITII FINALE
Modificarea prezentului contract poate fi facuta numai în scris, prin acordul ambelor parti, sub forma unui act aditional.
Prezentul contract a fost încheiat astazi ............., în doua exemplare, câte unul pentru fiecare parte.


mel4 a scris:

Ce tip de contract reprezinta contractul de asociere in participatiune? Cand se foloseste frecvent un astfel de contract?
Ce conditii trebuie sa indeplineasca un astfel de contract pentru a fi legal.?


Nu ar fi mai usor sa ne spuneti pentru ce vreti sa incheiati un contract de asociere in participatiune ?

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un alt fel de asociere? inquisitor inquisitor Se poate efectua o asociere intre 2 persoane juridice (fiecare vine cu ceva diferit, de ex., una cu brevetul, cealalta cu mana de lucru si spatiu), dar FARA ... (vezi toată discuția)
Contract de parteneriat intre 2 firme AresG AresG Buna , Problema mea sta in felul urmator : eu am o firma si vreau sa ma asociez cu cineva care detine alta firma . prin contract intre firme . Vreau in asa ... (vezi toată discuția)
Pot face contract in participatiune ContSters205308 ContSters205308 o societate (srl) poate incheia un contract in participatiune pe o anumita prestare ( o gard de ridicat , o sala de decorat, ....) cu o persoana fizica ... (vezi toată discuția)