avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 597 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie

Am vandut teren (obtinut prin donatie de la parinti ) la un frate .

Poate el acum sa atace donatia ?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:26, 19 Noiembrie 2011
Fratele dumneavoastra nu justifica niciun interes pentru a desfiinta acest act cu titlu gratuit , intrucat acesta a obtinut dreptul de proprietate asupra unui bun, putand dispune de el in orice modalitate doreste.


Donatia poate fi lovita de nulitate relativa, in caz ca unei persoane i s-a produs o vatamare prin perfectarea actului, sanctiunea fiind invocata in termenul general de prescriptie de trei ani.

Lipsa discermanatului este una dintre cauzele ce atrag nulitatea relativa.

Viciile de consimtamant (dolul , eroarea ) conduc catre desfiintarea acestui act.

Nulitatea absoluta lipseste de efecte juridica contractul care s-a incheiat nesocotind conditiile de fond sau de forma ( forma autentica , ad validitatem, presupune ca notarul sa consfinteasca acordul de vointa intre donator si donatar ).

Donatia este revocabila pentru ingratitudine ( sanctiune invocata in termen de 1 an de la savarsirea actelor capitale calomnioase ) , pentru neexecutarea unei sarcini , dar si pentru survienienta unui copil ( in decursul a treizeci de ani de la nasterea acestuia donatorul poate sesiza instanta de judecata, revocarea fiind una de drept , sarcina instantei de judecata fiind aceea de a constata aceasta cauza de ineficacitate a actului juridic , printr-o situatie ivita ulterior incheiereii actului ).


Liberalitatile care incalca rezerva succesorala a unei categorii de mostenitori privilegiati poate fi intregita , in caz ca erezii rezerevatari, respectand termenul de 3 ani, care curge de la deces , sau de la cunoasterea perfectarii actului juridic , sesizeaza judecatoria in a carei raza teritoriala s-a aflat ultimul domiciliu al defunctului.

Categoria mostenitorilor rezervatari este alcatuia din parinti, descendenti si sotul supravietuitor.



Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca actul de donatie s a facut dupa 1 octombrie, ea nu poate fi revocata pentru survenineta de copil conform noului Cod civil. Nu poate fi cerut nici raportul ei pentru ca fratele dvs fiind cumparatorul bunului se poate considera ca donatia care este act subsecvent a fost consimtit si de acesta.
Imputarea liberalităţilor

(1) Dacă beneficiarul liberalităţii nu este moştenitor rezervatar, liberalitatea primită se impută asupra cotităţii disponibile, iar dacă o depăşeşte, este supusă reducţiunii.

(2) Dacă gratificatul este moştenitor rezervatar şi liberalitatea nu este supusă raportului, ea se impută asupra cotităţii disponibile. Dacă este cazul, excedentul se impută asupra cotei de rezervă la care are dreptul gratificatul şi, dacă o depăşeşte, este supus reducţiunii.

(3) Dacă gratificatul este moştenitor rezervatar şi liberalitatea este supusă raportului, ea se impută asupra rezervei celui gratificat, iar dacă există, excedentul se impută asupra cotităţii disponibile, afară de cazul în care dispunătorul a stipulat imputarea sa asupra rezervei globale. În acest ultim caz, numai partea care excedează rezervei globale se impută asupra cotităţii disponibile. În toate cazurile, dacă se depăşeşte cotitatea disponibilă, liberalitatea este supusă reducţiunii.

(4) Dacă există mai multe liberalităţi, imputarea se face potrivit alin. (1)-(3), ţinând seama şi de ordinea reducţiunii liberalităţilor excesive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reductiune donatie Andrei Popa Andrei Popa as vrea sa stiu daca in instanta pot castiga reducerea donatiei daca actul de donatie este facut cu scutire de raport ....astept raspuns (vezi toată discuția)
Bună ziua, strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie ... Andreeaseceleanu06 Andreeaseceleanu06 Bună ziua, Strabunica mea mi-a dat apartamentul prin donatie cu uzufruct viager lipsit de sarcini și obligații, aceasta are 3 copii ei pot ataca acest act? (vezi toată discuția)
Donatie Mihai488 Mihai488 Am in proprietate un apartament si ma gandesc sa il trec pe numele fiului, unic copil, pt a evita complicatii viitoare. In sensul ca o eventuala viitoare sotie ... (vezi toată discuția)