avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... model demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

model demisie

vreau sa imi depun demisia. am o perioada de 30 de zile de preaviz pe care vreau sa le prestez asa cum am semmnat la angajare. intuitia mea, si sper sa ma insel, este ca angajatorul, extrem de orgolios, va dori sa plec imediat. evident ca nu vreau din respect pt jop si colegi. modelul de mai jos de demisie in care nu trec data efectiva la care nu voi mai veni poate fi atacat?

sunt obligata sa trec data de la care nu voi mai veni in speta sa zicem 31 octombrie in conditiile in care depunerea cererii este la data de 1 octombrie?

daca refuza sa imi dea nr de inregistrare (la secretariat nimeni nu misca in front, nici macar pt un numar de inregistrare faca sa ceara voie) ce fac?

iata demisia mea ...in ce masura este corecta chiar si fara precizarea datei la care nu voi mai munci la ei????

Subsemnata X, angajata a Y in functia de - conducere - va aduc la cunostinta prin prezenta ca doresc incetarea Contractului de Munca numarul ...........in baza articolului 79 din Codul Muncii -Legea 53/2003 modificata si completata, cu respectarea perioadei de preaviz prevazuta atat in contractual de munca cat si in legea amintita.

cu respect x si evident data de depunere a cererii
Cel mai recent răspuns: ancaacna , utilizator 14:19, 3 Octombrie 2008
ar fi bine sa precizati si durata calendaristica a perioadei de preaviz: 1.10-30.10.
angajatorul poate renunta la preaviz - este dreptul lui, nu il puteti obliga sa va pastreze 30 de zile. ratiunea preavizului in cazul art 79 este pentru ca angajatorul sa poata gasi un inlocuitor, iar salariatul sa predea lucrarile. daca angajatorul apreciaza ca nu are nevoie sa lucrati in firma in aceasta perioada, nu il puteti obliga sa va primeasca.
cred ca te inseli amarnic mai ales ca nu plec prin demisie cu acordul partilor - deci fara preaviz-. Cer respectarea clauzelor asumate contractual de ambele parti care prevad 30 preaviz....deci va fi obligat legal sa ma primeasca. iar art 79 se refera la demisie in general si nu doar la preaviz si nu are nici o treaba cu gasirea unui inlocuitor....

multumesc totusi de raspuns si astept parearea unui avocat
Chiar daca in c.i.m. este prevazuta perioada de preaviz in cazul demisiei, angajtorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la termenul de preaviz.
Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
1.Nu sunteti obligata sa treceti in actul de demisie data de la care nu va veti mai prezenta la serviciu.
2.Refuzul angajatorului de a va inregistra notificarea privind demisia, va da dreptul de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba -inclusiv martori, trimitere prin posta cu confirmare de primire sau si mai bine cu continut declarat, prin fax,,etc).
3.Continutul actului de demisie pe care l-ati redactat este corect, dar angajatorul are dreptul in temeiul art.79 alin.7 sa renunte total ori partial la termenul de preaviz, chiar daca acesta este prevazut in contractul individual de munca si in acelasi art.79 la alin.4.La fel cum , salariatul are dreptul de a demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi respecta obligatiile asumate prin C.I.M.

Pentru deplina lamurire am sa inserez prevederile Codului muncii art.79, care cuprinde definitia, procedura si efectele demisiei:
Art. 79.
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.
multumesc foarte mult pentru lamuriri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)
Demisia fara preaviz amelieandrea amelieandrea Este posibil sa imi dau demisia la zi in circumstantele in care angajatorul nu ofera salariul la data prevazuta in contract?? (vezi toată discuția)
Preaviz de 15 zile adela_pacurariu adela_pacurariu Doresc sa imi schimb locul de munca. In contractul individual de munca am semnat preavizul de 15 zile lucratoare. Mai am doar 5 zile de concediu de odihna. Ce ... (vezi toată discuția)