avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accidentul usor se declara, se inregistreaza?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accidentul usor se declara, se inregistreaza?

Va rog mult sa ma ajutati cu aceasta informatie. O persoana care a suferit un accident, care nu a necesitat decat putin spirt si un pansament, se declara la ITM?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:09, 4 Octombrie 2021
Neparticularizand la situatia expusa de dvs unde accidentatul a avut nevoie de putin spirt si un pansament, accidentele usoare, conform L319 si HG1425 modif prin HG955/2010 reprezinta eveniment, si se declara la ITM.
Deci nimeni nu s-a accidentat! Nici o vatamare a corpului. Nimic.
ITM-ul vrea sa stie tot ce sa intampla. Chiar daca nimeni nu s-a accidentat, intamplarea este un eveniment. Care, ce credeti, trebuie declarat la ITM. Chiar daca nu exista o vatamare. Mai ramane sa declaram si daca ne certam cu seful, este un eveniment si vatamarea este "psihica", dar agresiunile psihice si batjocura la care sunt supusi unii angajati nu sunt tratate ca "evenimente", ci, se pare, o stare normala a relatiilor de munca.
Sa nu uitam, Organizația Mondială a Sănătății a propus în 1946 definiția următoare: „Sănătatea este o stare pe deplin favorabilă atât fizic, mental cât și social, și nu doar absența bolilor sau a infirmităților”. Mai târziu a fost inclusă în această definiție și „capacitatea de a duce o viață productivă social și economic”.
Asadar, legiuitorul a ramas la parerea veche ca sanatatea inseamna "gras, frumos si rumen in obraji".
Da, se declara la ITM orice eveniment care ar fi putut avea ca rezultat accidentarea lucratorului, adica "incidentul periculos".
Ne putem da cu parerea, dar legislatia este cea care reglementeaza.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 26 Orice eveniment, aşa cum este definit la art.5 lit. f), va fi comunicat de îndată angajatorului, de către conducătorul locului de muncă sau de orice altă persoană care are cunoştinţă despre producerea acestuia.
-art. 27 (1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5
lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune;
lit.g) accident de muncă – vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
In cazul expus evenimentul s-a produs in timpul deplasarii lucratorului spre serviciu. Evenimentul se anunta la ITM si se cerceteaza de catre angajator pentru a se stabili daca este vorba sau nu de un accident de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca gicuro12 gicuro12 as vrea sa stiu daca a trecut mai mult de sase luni de la producerea unui accident el mai poate fi declarat ca accident de munca ? (vezi toată discuția)
Accident din cauze patologice Anca1983 Anca1983 Bună seara. Va rog sa imi explicați ce demersuri trebuie făcute de către specialistul ssm la ITM în cazul în care un angajat, cu probleme de sănătate ... (vezi toată discuția)
Accident vascular cerebal Catapeta Catapeta Accident vascular cerebral urmat de deces. Acesta s-a produs in timpul pauzei de 45ore (sofer tir). Se poate considera accident de munca? (vezi toată discuția)