avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua!!!
Sunt casatorita de un an de zile,am un bebe de 4 luni,si vreau sa divortez,dar mi-e frica sa nu raman fara bebe.Vreau sa stiu care sunt motivele pt care ar hotara ca bebe sa ramana cu tata si nu cu mama?Si vreau sa stiu cat timp dureaza divortul in cazul in care tatal nu vrea sa semneze actul de divort. Va multumesc mult si astept raspuns.
Avand in vedere varsta frageda a minorului, aveti toate sansele sa ramana cu dvs.
Doar daca il abandonati sau il vatamati intentionat are sanse sa ramana cu tatal.
In functie de probele administrate de parti ,probe care vor conduce la pronuntarea unei sentinte de catre instanta de judecata.


Potrivit art.2 din Legea nr.272/2004 , ‘’principiul interesului superior al copilului va prevala in toate demersurile si deciziile care privesc copiii,intreprinse de autoritatile publice si de organismele private ,precum si in cauzele solutionate de instantele judecatoresti’’.
De asemenea,in conformitate cu art.3 din Conventia cu privire la drepturile copilului,ratificata de Romania prin Legea nr.18/1990 republicata in M.O. nr.314/13.06.2001,’’in toate actiunile intreprinse de institutiile de asistenta sociala ,publice sau private,de instantele judecatoresti,autoritatile administrative sau de organele legislative,interesele copilului vor prevala.
Statele parti se obliga sa asigure copilului protectia si ingrijirea necesare in vederea asigurarii bunastarii sale,tinand seama de drepturile si obligatiile parintilor sai,ale reprezentantilor sai legali sau a altor persoane carora acesta le-a fost incredintat in mod legal,si in acest scop vor lua masurile legislative si administrative corespunzatoare.’’
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
andymaurul, utilizator
Va multumesc, mai am o intrebare, dupa divort daca copilul ramane la mine, eu pot sa ies din tara cu el?sau am nevoie si de acordul tatalui?
Nu mai aveti nevoie de acordul tatalui, veti iesi din tara cu minorul in baza hotararii judecatoresti def. si irevoc.

P.S. in legatura cu durata procesului nu putem sa va dam un raspuns concret. De ex. in Constanta, pt actiuni introduse ieri, primul termen este in luna mai.
Daca prin sentinta de divort ramasa definitiva si irevocabila v-a fost incredintat minorul spre crestere si educare,pentru a parasi tara nu este nevoie de acordul fostului sot.
Ultima modificare: Marți, 22 Noiembrie 2011
andymaurul, utilizator

Alte discuții în legătură

Acordul tatalui ana_bela ana_bela In cazul in care divortul a ramas definitiv si minorul a fost incredintat mamei, aceasta poate iesi din tara cu copilul fara acordul tatalui, de exemplu intr-o ... (vezi toată discuția)
Abandon minor ancanet ancanet Buna ziua! Am o intrebare la dvs.! Va rog respectuos sa-mi raspundeti! Mama unui minor de 2 ani este plecata de 2 luni de langa copil! Ea traieste cu un ... (vezi toată discuția)
Program incredintare minor Cristian81 Cristian81 Am avut o relatie in concubinaj cu cetatean turc din care a rezultat o fetita care in prezent are 6 anisori, cand l-am cunoscut si bineanteles dupa ce ... (vezi toată discuția)