avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Schimbare presedinte asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Schimbare presedinte asociatie

Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine cu informatii pe scurt, legat de ce pasi trebuie urmati pentru a putea schimba un presedinte de bloc. In mare este paralitic, semiorb si are peste 80 de ani si nu vrea sa renunte la functie si logic ca nu face absolut nimic in bloc de peste 8 ani. S-a facut adunarea generala a proprietarilor inscrisi in asociatie impreuna cu noi proprietari care au achizitionat apartamente in bloc in ultimul an si nu sunt inscrisi in asociatie. S-a votat de catre 90% din cei prezenti ca se doreste schimbarea pesedintelui si s-au semnat doar niste fise de prezenta. Din lege inteleg ca trebuia facut un proces verbal, in care se treceau discutiile de pe ordinea de zi si trebuia semnata de toti cei care erau de acord si acum as vrea sa stiu daca ar trebui sa fie 50% + 1 din membrii asociatiei inscrisi momentan de peste 3 ani sau 50% + 1 din total apartamente care exista in bloc. Si evident presedintele actual, care a fost si el la sedinta nu a semnat ordinea de zi sau ceva anume, inclusiv convocarea nu a fost semnata de el, totodata nu doreste sa semneze si nici sa predea actele pe care le detine, statut, acord asociere carte imobil contracte cu furnizorii etc. Stiu ca nu este simplu dar nu-mi dau seama de unde trebuie sa incep chiar daca nu-mi preda nici un act si nimic macar sa reusesc sa infiintez noi membrii executivi ai asociatiei si presedintele care au fost votati in convocarea care a avut loc. Sa spunem ca intocmim procesul verbal in care precizam ce s-a discutat si mergem din usa in usa si obtinem semnaturile, dupa care acesta trebuie depus la Primarie sau Judecatorie? Si de la Primarie sau Judecatorie ce document se primeste? Cu acesta se merge pentru a face o noua stampila si a schimba drepturile de semnatura si specimenele se semnatura din banca pe conturile deschise pe asociatie. Dupa aceasta etapa trebuie facut un nou statut sau o noua asociere, asta pentru ca nu ni le preda pe cele vechi. Va multumesc anticipat pentru sfaturi si raspunsuri sau poate ma indrumati catre legea care clarifica aceste lucruri, ca nu-mi este greu sa citesc, dar nu am gasit decat legile care-ti spun ce sa faci ca s-o iei de la 0, fara sa fie o asociatie infiintata.
Cel mai recent răspuns: alexaAle , utilizator 09:00, 5 Mai 2022
@Ionelus,
Cititi si recititi legea 230/2007 si HG 1588/2007 si va spun doar putin din acestea, prevederi adecvate situatie prezentate de dumneavoastra.
Se convoaca adunarea generala prin anunt in care se precizeaza data, locul , ordinea de zi...
La adunarea generala pot participat, cu drept de vot si de a fi alesi, atat cei care erau pana acum membri ai asociatiei cat si cei nou deveniti proprietari depunand acolo, in adunare, adeziunea scrisa, aderarea la asociatie insotita de copia actului de proprietate.
Adunarea generala pune la vot si alege comitetul executiv, presedintele si comisia de cenzori. Acesta este punctul principal pe ordinea de zi si nu "schimbarea presedintelui", asa cum spuneti dv. Sigur ca schimbarea vine firesc daca alegeti alti oameni. Consemnati pe scurt intr-un proces verbal discutiile din adunare, dar consemnati foarte clar hotararile luate. Acest proces verbal se intocmeste pe loc, acolo in adunarea generala si nu dupa aceea. Acesta se semneaza de toti cei alesi in comitetul executiv. Daca vreti sa aveti semnatura tuturor participantilor (nu este obligatorie), intocmiti un tabel cu acestia asa cum este un tabel convocator, cu numele, semnatura...
Intrebarea era ce trebuie facut in situatia in care presedintele care nu vrea sa cedeze functia, chiar daca a fost votat altul?

Pai ce sa cedeze, are functia in buzunar sau in mana? Sa se duca acasa cu functie si de cate ori va intalniti cu el spuneti-i "dom' presedinte" si-o sa-i treaca.
Noul presedinte, membrii comitetului, cenzorii sa se intruneasca imediat in sedinta de comitet, sa discute cu administratorul si sa continuie activitatea in asociatie. Pe masura ce se lamuresc cu problemele, pe masura ce apar, le rezolva trepatat.
Asa cum s-a spus mai sus, nu aveti acum de ce sa schimbati acordul, statutul...
Ce documente are presedintele? Sa stea cu ele pana-i trece. Reclamati-l, daca nu-i trece, la politie, la primarie...
Administratorul trebuie sa aiba toate evidentele contabile, registrele, listele, situatia furnizorilor..., nu presedintele.
Sper sa aveti totusi un administrator sau/si un membru al fostului comitet care este acum reales sau/si un membru al comisiei de cenzori care a fost acum reales. Asemenea oameni ar fi acum de folos pentru ca, asa cum puneti dv intrebarile, se pare ca nu aveti experienta si nu cunoasteti reglementarile, dar vreti sa faceti treaba si-o sa reusiti daca apelati si la cei din jurul dv care mai stiu cate ceva. Cititi cat mai multe si-aici pe forum si luati ceea ce se potriveste situatiei dv.
Succes!
Va multumesc pentru raspunsuri si inteleg ce-mi spuneti si probabil trebuie intradevar sa apelez la un mediator fie din primarie fie la politistul de proximitate, ca aveti perfecta dreptate, dar sa zicem ca s-a facut procesul verbal al adunarii cu ordinea de zi si totodata s-a reales presedintele(Eu). S-a votat ca eu sa fiu cu drept de semnatura in banca etc. Cu ce documente merg eu la banca unde sunt deschise conturile asociatiei in care sunt cca. 30000EUR stransi din niste chirii de peste 10 ani si acum probabil intelegeti de ce nu vrea presedinta sa renunte.ca daca ma duc la banca si zic ca eu sunt noul presedinte nu ma crede nimeni pe cuvant, ca poate vreau sa schimb drepturile si specimenele de semnatura in banca, de aceea credeam ca trebuiesc niste documente care macar sa aiba stampila asociatiei, dar daca nu am nici macar stampila pentru ca nu o are decat presedintele si nu o preda, cu ce documente ma duc eu sa-mi fac alta stampila? ca nici aia nu ma cred pe cuvant. In alta ordine de idei comitetul executiv ales acum 5 sau poate 8 ani, nu mai este, adica oamenii aceia nici nu mai cred ca locuiesc in bloc sau unii au zis ca nu-i mai nitereseaza functia, Administratorul a fost angajat de catre presedinta fiind o ruda a ei care nici macar nu sta in bloc si s-a facutalegerea fara Adunarea Generala,doar a pus la avizier o hartie ca ea considera ca fostul administrator nu si-a facut treaba si ca are dreptul din acest punct de vedere sa-l schimbe. Casiera este o alta persoana angajata de ea care sta cu chirie in bloc si este angajata la sucursala CEC unde sunt conturile deschise, :) de ce oare? a imprumutat acum 2 luni o alta asciatie cu 20000RON, ca doar doamna casiera poate avea acces la stampila CEC si poate semna in locul presedintei foile de retragere, OP-urile etc. (adica face abuz). Cenzorul este cel care a lucrat in primarie si a fost in control financiar la bloc in 2007 si dupa control, unde a fost "manjit", a fost reclama de alti proproetari, dat afara din primarie si a fost angajat cenzor :). Inclusiv omului de serviciu i-am comunicat ca noi suntem cei care fecem parte din comitetul executiv si ca de astazi asculta de noi si a zis ca "da cum sa nu", ca pe urma a doua zi cand era de treaba in bloc (ca se si reabiliteaza) sa-si ia si el 5 zile liber fara sa intrebe pe nimeni alt cineva decat pe fosta presedinta care i-a dat voie. Poate nu ma pricep la asociatii de proprietari ca nu am fost interesat de acest subiect pana acum, dar pentru a nu lungi discutia la nesfarsit inteleg ca toata lumea care a raspuns solicitarii mele afirma ca documentul care sta la baza pentru a putea face o alta stampila, schimba semnaturi in banca etc. este acel PV al adunarii generale deoarece in statut si in acordul de asociere nu sunt numiti membrii executivi sau presedintele.
Intr-adevar la banca nu va crede nimeni "pe cuvant".
Daca fosta presedinta nu vrea sa predea documentele si stampila faceti plangere penala la politie. Se va potoli!
Apoi vedeti ce se intampla cu banii din banca. Imprumutul intre asociatii este o chestiune de care nu am mai auzit pana acum si, de asemenea, i se poate imputa, chiar ar putea fi chemata in judecata pentru prejudicierea asociatiei prin actiuni personale cu banii asociatiei.
In concluzie pana nu iau actele de la dumneaei nu rezolv nimic la banca sau oriunde in alta parte. De asta ma temeam, ca in tara asta pana se rezolva problemele chiar si dupa o plangere penala, dureaza ..... ahahaaaaa. Dar pana la urma tot trebuie sa fac ceva, intrucat am o temere ca daca-i fac plangere penala, oricum nu o s-o inchida nimeni ca are o varsta si nu ai ce sa inchizi in halul in care este si arata, dar pana se rezolva cu plangerea exista posibilitatea sa se duca sa retraga banii din cont pe nu stiu ce motiv si ramane tot blocul cu buza umflata si pe ea nu o s-o inchida nimeni la 80 si ceva de ani si semioarba si abia merge. Credeam ca este mai simplu, fara actiuni in instanta sau la Politie, ca pana la urma poate sa pastreze toate actele dar macar sa pot face o alta stampila si sa schimb drepturile de semnatura, sa pot face angajari in functiile de cenzor, administrator si casier. Nu pot face aceste lucruri cu procesul verbal al Adunarii Generale?
Incercati sa discutati cu juristul bancii. Pe baza unei declaratii data de dumneavoastra, a unei adrese semante de dumneavoastra si ceilalti membri ai comitetului, insotit de acel proces verbal al adunarii generale, de o copie a adresei inregistrata la politie, sa se blocheze deocamdata contul. Asa nu poate sa mai scoata nimeni bani din cont pana va asezati...
Dar nu ne-ati spus nimic de echipa pe care o aveti, de ceilalti membri ai comitetului, daca aveti comitet sau nu.
Spuneti ca ati vrea sa angajati administrator, cenzor si casier dar ca nu aveti stampila... Pai mai usor este ca, macar pentru o perioada, atributiunile administratorului sa le impartiti membrilor comitetului, inclusiv functia de casier. Iar pentru cenzorat, adunarea generala trebuia sa aleaga o comisie de cenzori dintre proprietari. In felul acesta puteati functiona o perioada de timp pana intrati trepatat in posesia documentelor.
Daca angajati pe altii din afara asociatie (greu de angajat legal, neavand inca documente, stampila...), acestia nu stiu ce au de facut daca nici dv nu stiti situatia fondurilor, conturile, situatiile cu furnizorii, restante...
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Proces verbal de constituire comitet executiv SimonaBardea SimonaBardea Bune seara! Am constituit adunarea generala si peste jumatate din locatari au votat cu noul comitet executiv al asociatiei, dar in momentul cand ne-am ... (vezi toată discuția)
Modificare numar membri comitet executiv emilia160189 emilia160189 Buna ziua, Un comitet executiv este format din 5 membri inca de la infiintarea Asociatiei de proprietari. Numarul membrilor nu figureaza in statut sau in ... (vezi toată discuția)
Schimbarea conducerii asociatiei e.stoica e.stoica La ultima sedinta a asociatie de proprietari , cei prezenti au ajuns la concluzia ca trebuiesc inlocuiti cei din comiteteul executiv si presedintele. S-a ales ... (vezi toată discuția)