Am urmatorul caz:
- un apartament in care locuieste sotul mostenitor;
- la apartamentul respectiv s-au inregistrat restante fara speranta de a mai fi recuperate prin bunavointa locatarului;
Intrebarea mea este:
In situatia in care nu este facuta succesiunea, asociatia poate inscrie privilegiul imobiliar numindu-l in cerere pe sotul defunctei, care sot nu este coproprietar?
Intr-un alt exemplu este vorba despre fiul decedatei.
In cerere se trece sotul defunctei si adresa imobilului, este suficient pentru ca imobilul sa nu se instraineze, el este de fapt persoana care nu a achitat si a acceptat tacit succesiunea prin preluare de bunuri, nu mai poate renunta . Asociatia ar trebui sa -l actioneze in judecata , sa investeasa hotararea iar la executarea silita sa solicite partajul succesoral in baza art. 400 c.pr.civ. pe calea contestatiei la executare . E cam costisitor dar nu au alta cale , se prescrie creanta . In judecata poate fi chemat si fiiul defunctei alaturi de tata ca fiind si el coproprietar (posibil). Nu vor vinde , asa ca nu ajuta privilegiul .
da, ok, dar vorbim la nivel strict ipotetic aici, nu s-a depus un certificat de deces la asociatie sau ceva, nu? deci asociatia nu are cum sa stie. ma rog, nu e o chestie esentiala. daca esti sigura ca sotul supravietuitor e si unic mostenitor poti mentiona sotul, in calitate de mostenitor al sotiei , in cel mai prost scenariu imaginabil instanta ar putea restrange in vreun fel intindarea privilegiului la cota sotului supravietuitor, desi ma indoiesc serios de asta.
de regula in corespondenta cu ocpi-ul esentiale sunt adresa, nr cadastral si nr de carte funciara.
Ideea este, nu sa nu aiba posibilitatea de a vinde, ca oricum nu poate vinde fara adeverinta de la asociatia de proprietari, ci sa nu faca diverse credite (se pare ca a si comis-o) si acea banca sau ce-o fi ea sa-i deschida proces de recuperare a restantei.
Stiti si dv. ca o data inceputa licitatia si executarea silita, in acest caz asociatia nu este intrebata daca are si ea ceva creante de incasat, este ignorata pur si simplu, daca nu a existat precautia de a inscrie privilegiul imobiliar.
Pai tocmai asta este ideea, inscriind acel privilegiu imobiliar cu rang prioritar in cartea funciara se va constata de catre oricine care ar avea vreun interes fata de acel imobil, ca este grevat de sarcini!