avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... control de fond
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

control de fond

buna ziua,

am fost anuntata ca in data de 06.10.2008 voi avea control de fond la societate.
ultimul control de fond l-am avut in anul 2000 , de atunci am avut control de la garda si de 3 anii am control de la administratia financiara o data la 3-4 luni dar pe alta tema.
dpdv legal din ce data au dreptul sa-mi controleze actele deoarece cei de la administratia financiara de care apartin mi-am spus ca de la ultimul control pana in luna 08.2008 si unde ar trebui sa se desfasoare acel control , la sediul societatii sau la administratia financiara?
o zi buna.
Cel mai recent răspuns: sebi_2569 , utilizator 03:48, 1 Octombrie 2011
Controlul de fond se face pe maximum 5 ani in urma , deoarece inspectia fiscala se efectueaza in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale.
Norme metodologice privind controlul fiscal prevad:
"Controlul financiar se desfăşoară, de regulă, în spaţiile de lucru ale agentului economic, care trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat, precum şi logistica necesară desfăşurării controlului.
Organul de control financiar are dreptul să inspecteze locurile în care se desfăşoară activitatea, în prezenţa agentului economic sau a unei persoane desemnate de acesta."
In completarea celor spuse pana acum, si cu mentiunea ca probabil este vorba de un control fiscal si nu unul financiar (care se efectueaza in baza Legii 30/1991 la regii autonome, societati cu capital de stat, institutii publice sau societati comerciale care au beneficiat de subventii de la bugetul statului)
ART. 91 (Cod procedura fiscal)
(3) Dreptul de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 10 ani în cazul în care acestea rezultă din săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală.
(4) Termenul prevăzut la alin. (3) curge de la data săvârşirii faptei ce constituie infracţiune sancţionată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.
ART. 96
Formele şi întinderea inspecţiei fiscale
(1) Formele de inspecţie fiscală sunt:
a) inspecţia fiscală generală, care reprezintă activitatea de verificare a tuturor obligaţiilor fiscale ale unui contribuabil, pentru o perioadă de timp determinată;
ART. 98
Perioada supusă inspecţiei fiscale
(1) Inspecţia fiscală se efectuează în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale.
(2) La contribuabilii mari, perioada supusă inspecţiei fiscale începe de la sfârşitul perioadei controlate anterior, în condiţiile alin. (1).
(3) La celelalte categorii de contribuabili inspecţia fiscală se efectuează asupra creanţelor născute în ultimii 3 ani fiscali pentru care există obligaţia depunerii declaraţiilor fiscale. Inspecţia fiscală se poate extinde pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, dacă este identificată cel puţin una dintre următoarele situaţii:
a) există indicii privind diminuarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat;
b) nu au fost depuse declaraţii fiscale în interiorul termenului de prescripţie;
c) nu au fost îndeplinite obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor sume datorate bugetului general consolidat.
RT. 103
Locul şi timpul desfăşurării inspecţiei fiscale
(1) Inspecţia fiscală se desfăşoară, de regulă, în spaţiile de lucru ale contribuabilului. Contribuabilul trebuie să pună la dispoziţie un spaţiu adecvat, precum şi logistica necesară desfăşurării inspecţiei fiscale.
(2) Dacă nu există un spaţiu de lucru adecvat pentru derularea inspecţiei fiscale, atunci activitatea de inspecţie se va putea desfăşura la sediul organului fiscal sau în orice alt loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.
(3) Indiferent de locul unde se desfăşoară inspecţia fiscală, organul fiscal are dreptul să inspecteze locurile în care se desfăşoară activitatea, în prezenţa contribuabilului sau a unei persoane desemnate de acesta.
(4) Inspecţia fiscală se desfăşoară, de regulă, în timpul programului de lucru al contribuabilului. Inspecţia fiscală se poate desfăşura şi în afară programului de lucru al contribuabilului, cu acordul scris al acestuia şi cu aprobarea conducătorului organului fiscal.
ART. 104
Durata efectuării inspecţiei fiscale
(1) Durata efectuării inspecţiei fiscale este stabilită de organele de inspecţie fiscală sau, după caz, de compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale, în funcţie de obiectivele inspecţiei, şi nu poate fi mai mare de 3 luni.
(2) În cazul marilor contribuabili sau al celor care au sedii secundare, durata inspecţiei nu poate fi mai mare de 6 luni.
(3) Perioadele în care derularea inspecţiei fiscale este suspendată nu sunt incluse în calculul duratei acesteia, conform prevederilor alin. (1) şi (2).
(4) Conducătorul inspecţiei fiscale competent poate decide suspendarea unei inspecţii fiscale ori de câte ori sunt motive justificate pentru aceasta.
(5) Condiţiile şi modalităţile de suspendare a unei inspecţii fiscale se vor stabili prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, respectiv prin ordin comun al ministrului economiei şi finanţelor şi al ministrului internelor şi reformei administrative, în cazul inspecţiilor fiscale efectuate de organele fiscale prevăzute la art. 35, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 105
Reguli privind inspecţia fiscală
ribuabililor şi să utilizeze eficient timpul destinat inspecţiei fiscale.
(3) Inspecţia fiscală se efectuează o singură dată pentru fiecare impozit, taxă, contribuţie şi alte sume datorate bugetului general consolidat şi pentru fiecare perioadă supusă impozitării. Prin excepţie, conducătorul inspecţiei fiscale competent poate decide reverificarea unei anumite perioade dacă, de la data încheierii inspecţiei fiscale şi până la data împlinirii termenului de prescripţie, apar date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor sau erori de calcul care influenţează rezultatele acestora.

Oricum, cred ca ati scapat cu bine pana acum :)

Prietena mea este administratorul unei magazin de haine tip I.I. Se aprovizioneaza cu regularitate cu marfa de la Dragonul Rosu de ani buni de zile. In urma cu cateva zile a fost anuntata de la Administratia fiscala ca "Inteprinderea Individuala a ei a aparut pe calculator la ei ca aprovizionandu-se de la societati fantoma".Astfel urmeaza a fi controlata contabilitatea pe 4-5 ani in urma ca sa identifice de la cate societati fantoma sa aprovizionat.
Intrebare :de unde si cum putea ea sa afle daca societatea respectiva elibereaza facturi cu datele unor societati fantoma,daca avea obligatia sa verifice acest lucru? Si ce repercursiuni poate avea,daca in urma controlului se constata ca sa aprovizionat de la mai multe astfel de societati?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control fiscal mirela.onciu mirela.onciu Acum 1 luna, mi-am deschis o PFA in Barlad Jud. Vaslui, acum am fost invitat pentru control fiscal la Suceva. Este posibil sa se faca acest control fiscal in ... (vezi toată discuția)
Contol financiar de fond ContSters126873 ContSters126873 buna ziua 1 . cand se face un control de fond si ce documente trb puse la dispozitie??? cat dureaza ?? se anunta acest contol sau se vine inopinant???? 2 ... (vezi toată discuția)
Unde trebuie pastrate actele contabile ale societatii ocristina ocristina am urmatoarea speta: sediul social declarat fara activitate acasa la patron , puct de lucru cu activitate(inclusiv birouri) declarat si inregistrat legal ... (vezi toată discuția)