avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cine achita daunele din apartamentele locatarilor?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cine achita daunele din apartamentele locatarilor?

Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de proprietari. Dar as vrea sa stiu cine achita daunele din apartamentele locatarilor avand in vedere ca, pentru a repara teava, se va sparge peretele (gresie, faianta) proprietarului la care se repara?
Asociatia de locatari mi-a comunicat ca nu este de acord cu achitarea acestor daune si va rog, in cazul in care Asociatia este cea care este obligata sa plateasca, sa-mi spuneti exact care sunt legile/actele/normele pe care trebuie sa le mentionez.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2011
nofret, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:31, 17 Februarie 2021
Tronsonul de instalatie din perete reprezinta parte comuna,a carei intretinere /reparatie implica responsabilitatea asociatiei de proprietari
Pentru a proba temeinic tronsonul de instalatie la nivelul caruia s-a produs deficienta si care a cauzat prejudicii proprietatii individuale este necesara expertiza tehnica
Pentru indepartarea de astfel de situatii este de preferat incheierea de asigurare facultativa a locuintei,care asigura recuperarea macar in parte a prejudiciului
Pentru lamuriri studiati legea nr 230/2007 si normele acesteia de aplicare HG nr 1588/2007
www.avocatnet.ro/content/art...
www.avocatnet.ro/content/art...
Situatia este mai simpla decat pare, doar Asociatia de locatari o complica...
Cauza inundatiei a fost identificata: o fisura in teava comuna. Instalatorul blocului a comunicat acest lucru Asociatiei si aceasta a fost de acord sa achite costul reparatiei tevii. dar refuza sa achite si daunele din baia in care se va sparge peretele pentru a ajunge la teava (nu vor sa dea bani pentru gresie, faianta, ciment etc). Cine sa dea banii atunci?! Proprietarul la care se sparge peretele sau proprietarul inundat?! Ambii proprietari nu stiu care sunt acele articole din legile pe care le-ati mentionat care obliga Asociatia la plata acestor daune. Nicaieri nu scrie clar ca Asociatia plateste daunele aparute pentru repararea tevilor comune. Si mai mult: cel inundat de spargerea tevii comune poate primii vreo despagubire din partea Asociatiei? Inundatia dureaza de 2 ani jumatate, abia acum s-a gasit cauza (cu toata ca in toti acesti ani au venit instalatorii blocului) si nu gaseau nimic) si proprietarii isi refac baia distrusa.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Proprietarul apartamentului inundat de spargerea tevii comune NU "poate primii vreo despagubire din partea Asociatiei", cum spuneti dumneavoastra pentru ca asiciatia nu i-a pagubit cu nimic.
Asociatia sunteti dumneavoastra, toti proprietarii din aceasta si nu cred ca are cineva vreo vina ca sa despagubeasca pe altcineva, in situatia cand s-a fisurat o teava comuna.
Dar, fiind o coloana comuna, aceasta se reapara prin grija asociatie, a administratorului, presedintelui..., iar costul acestei lucrari se suporta de proprietari conform cotei indivize (suprafata utila a apartamentului), asa cum prevede HG 1588/2007.
In costul lucrarii intra atat reparatia coloanei cat si costul aducerii peretilor la starea de dinaintea reparatiei.
Aici insa trebuie avut in vedere ca materialele folosite (gresie, faianta..) sa fie cele din constructia blocului, cele obisnuite. Acestea se inlocuiesc. La blocurile care, din constructie, nu au avut gresie si faianta, iar proprietarul si-i faiantat baia, asociatia va suporta cheltuielile pana la aducerea peretelui la forma din constructie.
Cu siguranta proprietarul inundat este indreptatit sa primeasca despagubiri pentru pagube. Desemenea si costurile pentru remedierea avariei tot asociatia trebuie sa le suporte, inclusiv cele pentru readucerea baii respective, unde se lucreaza, in starea initiala.
de ce sa suporte toti?
este un administrator care ar trebui sa se ocupe de starea blocului, inclusiv de starea tuturor instalatiilor comune, deci el ar trebui sa suporte aceste reparatii pt. ca nu a luat masuri sa remedieze in faza incipienta aceasta avarie, deci nu si-a respectat obligatiile ce ii revin !

Alte discuții în legătură

Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere apa wc stefanlupu stefanlupu Buna seara , ma confrunt cu o situatie si nu stiu cum sa actionez.Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje la etajul 4.De cateva saptamani vin vecinii de la etajul 2 , ... (vezi toată discuția)
Responsabilite/despagubire proprietatea privata la lucrare teava comuna bogdanaav bogdanaav Va rog daca puteti sa ma lamuriti cu urmatoarele aspecte: Teava comuna de apa calda de la baie s-a spart in dreptul apartamentului meu. Stiu ca cheltuielile ... (vezi toată discuția)