avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune ori mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune ori mostenire

Mama mea are un apartament pe care vreau sa il las copiilor mei.Daca mama poarta numele de fata,dupa divort,iar eu alt nume(al tatalui),cum pot sa demonstrez legal, ca eu sunt fiul celei care candva nu va mai fi?Am cerut la arhiva fostului raion N.Balcescu-actual Sector 4- copie dupa actul de divort insa nu au gasit nimic din acea perioada(1964)iar ca sa fac un act la notar mi s-a spus ca sa vin cu actul apartamentului mamei ca sa imi stabileasca o enormitate de suma.
Concret,ce posibilitate am pentru a face un lucru normal din partea unor parinti pentru copiii lor?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:57, 6 Octombrie 2008
Din certificatul de nastere al dvs. ar trebui sa se inteleaga ca persoana inscrisa acolo este mama . Cu privire la hotararea de divort disparuta, mama poate sa dea o declaratie notariala referitoare la faptul ca a divortat in anul X , ca a purtat numele sotului Y si ca a revenit la numele Z dupa pronuntarea divortului. Un astfel de act nu costa mai mult de 100 lei si vi-l intocmeste orice notar, dupa ce ii explicati despre ce este vorba. Mama trebuie sa se prezinte personal.

Dar, problema care necesita ceva discutii e urmatoarea: dvs. doriti sa oferiti propriilor copii ceva ce nu va apartine inca. Legal, nu puteti hotari , in calitate de fiu, atata timp cat mama dvs. e in viata, ce sa faceti cu bunurile ei. De asemenea, nu ne-ati spus daca mai aveti frati sau surori; acestia, impreuna cu dvs. sunt protejati prin lege.
La Judecatorie, chiar daca nu mai au dosarele din 1964, exista o mapa cu sentintele pronuntate in acel an. Interesati-va de nr.de sentinta pronuntata in dosarul de divort si obtineti o copie. In dispozitiv trebuie sa fie precizat ca mama revine la numele purtat anterior incheierii casatoriei.
O alta posibilitate este aceea de a merge la starea civila. In registrul de stare civila sunt trecute toate modificarile.
Va multumesc pentru amabilitate si va pot spune ca nu mai am nici un frate sau sora insa eram nelamurit in privinta acestor proceduri care au devenit clare prin aceste raspunsuri!=D>
Daca sunteti singurul descendent, mostenitor (deocamdata eventual pt ca mama e inca in viata) al mamei si daca dvs. doriti ca averea mamei sa treaca la copiii dvs. solutia e simpla:

- un testament al mamei prin care ii institue legatari pe copiii dvs.

Singurul care ar putea sa aiba de comentat pe marginea acestui testament (la momentul mortii mamei) ati fi dvs. (mostenitor rezervatar - care poate sa cera reductiunea testamentului). Dar asta inteleg ca este exclus, fiind si dorinta dvs. ca averea mamei sa treaca la copii.

In momentul decesului mamei dvs. copiii dvs. vor obtine certificat de mostenitor (mostenire testamentara) fara sa mai fie nevoie sa dovedeasca cine sunt printr-un intreg sir de acte de stare civila si altele (legatar putand fi oricine).
Ultima modificare: Luni, 6 Octombrie 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune bia2015 bia2015 Bună ziua! Va rog frumos sa ma ajutați cu un răspuns la următoarea problema: Vreau sa deschid o masa succesorala. Am 5 frați dintre care unul a decedat ... (vezi toată discuția)
Mostenire lia_nedelcu lia_nedelcu Mostenire Va rog, am urmatoarea intrebare: Suntem trei frati, ce drepturi legale de mostenire avem in urmatoarea situatie? Mama mea este recasatorita de ... (vezi toată discuția)
Testamentul robertinio robertinio Buna ziua am si eu o problema parintii mei au murit acum 20 de ani ambii aveau copii din alte castorii eu fiind singurul copil comun.Tata a murit si dupa un an ... (vezi toată discuția)