avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... competenta instanta
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

competenta instanta

O somatie de plata a fost judecata de un complet civil, cu respingerea acesteia.
Deoarece somatia de plata este de natura comerciala, consider ca era de competenta unui complet comercial.
Ce cale de atac este indicata pentru casarea sentintei civile, cu trimiterea spre rejudecare la un complet comercial, si care ar fi temeiul juridic?
Cel mai recent răspuns: ContSters159316 , utilizator 11:42, 26 Noiembrie 2011
Cerere in anulare.

0g 5/2001-somatia de plata

Art. 8
(1) Împotriva ordonanţei prevăzute la art. 6 alin. (2) debitorul poate formula cererea în anulare, în termen de 10 zile de la data înmânării sau comunicării acesteia.
(2) Cererea în anulare se soluţionează de către instanţa competentă pentru judecarea fondului cauzei în primă instanţă.
(3) Abrogat.
(4) Dacă instanţa învestită admite cererea în anulare, aceasta va anula ordonanţa, pronunţând o hotărâre irevocabilă. Prevederile art. 7 se aplică în mod corespunzător.
(5) Hotărârea prin care a fost respinsă cererea în anulare este irevocabilă.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Noiembrie 2011
andymaurul, utilizator
daca v-a fost respinsa cererea, nu aveti cale de atac, doar debitorul poate formula contestatie in anulare, nu si creditorul
Debitorul poate formula cererea in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia, numai cand in urma examinarii cererii, judecatorul constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, si emite ordonanta care va contine somatia de plata catre creditor, precum si termenul de plata.
Ordonanta prin care judecatorul a respins cererea creditorului este irevocabila.

Fiind vorba de o hotarare irevocabila, aveti la dispozitie prevederile art. 317 C.pr. civ., referitor la contestatia in anulare, care la pct. 2 spune: "cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta".

Ori, in conditiile expuse, somatia de plata a fost judecata de un complet necompetent, fiind civil si nu comercial.
daca a fost respinsa somatia , mergeti pe pretentii, sentinta da e civila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune in anulare pneuros pneuros Am facut o somatie de plata care s-a admis , pe urma debitorul a formulat actiune in anulare care sa respins. Intrebarea este : dupa cum inteleg og 5/2001 ... (vezi toată discuția)
Mai este nevoie de conciliere? vrica vrica Am o creanta de recuperat am utizat toate caile procedurii speciale adica invitatie la conciliere invitatie la mediere somatie 5?2001,ordonanta 119/2007. In ... (vezi toată discuția)
Termenul in care se formuleaza cerere in anulare a somatiei de plata 119/2007?? Analore Analore Incercand sa ma decid care din procedurile pentru somatia de plata s-o utilizez, O 5 sau 119, am studiat mai bine prevederile art. 13 al OUG. 119/2007 si mi se ... (vezi toată discuția)