avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa lucrez si sa beneficiez si de indemnizatie ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa lucrez si sa beneficiez si de indemnizatie pentru gradul I de handicap?

buna ziua!
sunt angajat de 4 ani, am gradul II (de 3 ani) acordat de cimisa de handicap si in urma unor noi complicatii aparute trbuie sa fac dializa. cei de la comisie mi-au zis ca dupa ce fac prima dializa sa le aduc o adeverinta din care sa reiasa ca am inceput sa fac dializa si imi face gradul I, ca ma incadrez.
acum intrebarea este daca voi mai putea lucra si sa beneficiez si de gradul I de handicap nu pensie, iar daca ma trece la gradul I daca pot cere si indemnizatie de insotitor (fac precizarea ca chiar am nevoi de insotitor).
toate astea vreau sa stiu daca se pot cere in termeni legali si fara sa-mi afecteze seviciul.
o sa vad cum fac sa ma impart si la dializa si la serviciu.
multumesc!
multumesc!
dar as vrea sa va mai intreb daca aveti un extras din lege undese precizeaza cele spuse, ca nu stiu de ce dar cred ca o sa am surprize cand voi merge la comisie.
LEGEA nr. 448 din 6 decembrie 2006 (*republicată*)
privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

ART. 77
(1) Persoanele cu handicap au dreptul de a munci şi de a realiza venituri în conformitate cu prevederile legislaţiei muncii, precum şi cu dispoziţiile speciale din prezenta lege.
..............................................................
ART. 78
(1) Persoanele cu handicap pot fi încadrate în muncă conform pregătirii lor profesionale şi capacităţii de muncă, atestate prin certificatul de încadrare în grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judeţean sau al sectoarelor municipiului Bucureşti.
(capacitatea de munca este stabilita de Comisia de expertiza asupra capacitatii de munca din cardul Caselor de Pensii)

si in plus, daca va ajuta:
ART. 78
...........................................................
(2) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de angajaţi.
(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligaţii:
a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;
b) să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la lit. a).

Greseala mea, asa este, indemnizatia si bugetul complementar dar 293, nu 500. Scuze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de boala si indemnizatie de insotitor vasilica_onofrei vasilica_onofrei buna ziua! tatalui meu i s-a stabilit un grad de handicap 2 cu insotitor. el este inca in campul muncii. va rog sa-mi spuneti ce drepturi are. poate lua ... (vezi toată discuția)
Pensie handicap nevazator lacramitza76 lacramitza76 Din nou am o problema si apelez la dv. in speranta caci ma veti ajuta ca si pana acum.O persoana -pensionara de stat cu o pensie minima de 350 lei nu vede ... (vezi toată discuția)
Data platii indemnizatiei lunare si a bugetului complementar n_roxxanne n_roxxanne Incepand cu ce data ar trebui sa primeasca indemnizatia lunara+bugetul complementar data dosarul a fost depus la sfarsitul lunii decembrie 2011, la comisie am ... (vezi toată discuția)