avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce act normativ reglementeaza facturarea apei in sistem pausal

Buna seara, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa-mi spuna care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor de proprietari, in sistem pausal. Intreb asta deoarece eu am contract cu o firma pentru citirea contoarelor de la apartament (care bineanteles comunica la asociatie), dar asociatia de proprietari vrea sa trimita delegat din partea ei sa citeasca contoarele insa eu (si inca vre-o 50 la suta din proprietari) nu sunt de acord. Dar administratorul a zis ca daca nu-l lasam 3 luni consecutiv sa citeasca contoarele o sa ne calculeze in sistem pausal, ori eu cred ca asa ceva nu e legal. Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva. :luck:
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 13:00, 2 Aprilie 2013
In Normele privind repartizarea........ aprobate cu Ordinul 343/2010 ANRSC:
www.avocatnet.ro/content/for...

Capitolul III
Art. 26 (2.d)
d) timp de trei luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de
costuri pentru apă caldă, consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit.c), pe cheltuiala proprietarului;
Pilu a scris:
care este actul normativ care reglementeaza calcularea consumului de apa, in cadrul asociatiilor de proprietari, in sistem pausal.

Sistemul pausal de repartizare a consumului de apa se practica in blocurile uinde nu exista contoare (apometre) in apartamente sau/si la bransamentul de bloc si are drept criteriu numarul de persoane ce locuiesc in fiecare apartament.
In cazul dumneavoastra, avand apometre in apartament consumul este dat prin diferenta lunara intre indexul nou si vechi si nu pausal.
Modul de citire, de gestionare, de repartizare a diferentelor, a consumurilor comune, a pierderilor se stabileste in fiecare asociatie de catre comitetul executiv.
eu am contract cu o firma pentru citirea contoarelor de la apartament

Numai dumneavoastra aveti contract cu acea firma sau toti vecinii? Platiti separat pentru citire sau prin asociatie?
asociatia de proprietari vrea sa trimita delegat din partea ei sa citeasca contoarele insa eu (si inca vre-o 50 la suta din proprietari) nu sunt de acord.

Mi se pare corect ca gestionarea consumului de apa se se faca de asociatie (inclusiv citirea, verificare sigiliilor...), ca de aceea este asociatie. In cele mai multe asociatii aceasta sarcina este intre atributiunile administratorului. Dar dumneavoastra de ce nu sunteti de acord?
administratorul a zis ca daca nu-l lasam 3 luni consecutiv sa citeasca contoarele o sa ne calculeze in sistem pausal, ori eu cred ca asa ceva nu e legal.

Noi trecem in lista un consum estimat chiar din prima luna si nu dupa 3 luni. Acest consum a fost stabilit la nivelul asociatiei noastre (dupa un consum mediu de acum cativa ani) la 7 m.c / persoana lunar.
Daca dumneavoastra nu duceti indexul o luna, cat o sa vi se treaca pe liste? Dupa 3 luni am inteles ca o sa va treaca pausal ceea ce o sa va afecteze serios, daca pausalul inseamna sa va repartizeze celor care nu permiteti citirea indexului, cantitatea de apa ce rezulata ca diferenta dupa inregistrarea apometrelor citite.
Din ordinul 29/N din 1993 reiese cuantumul pe fiecare tip de imobil referitor la consumul pausal. Ma intereseaza intr-un bloc conectat la o centrala termica, dar apartamentul meu are centrala termica proprie, cum se calculeaza acest cuantum. Eu personal sunt singura din bloc care nu are o citire a contoarelor. Care e cuantul pe care-l platesc in regim pausal? Mentionez ca este imposibila citirea contoarelor datorita faptului ca nu se locuieste la aceasta adresa.
Avand centrala proprie inseamna ca de fapt dvs. consumati numai apa rece potabila.
Daca nu locuieste nimeni in apartament, proprietarul notifica as. prop. in acest sens, eventual indica si care este ultimul index pe contor/contoarelel de apa rece potabila, astfel incat in aceasta situatie nu este nevoie sa se mai lectureze ceva in acel apartament (noi avem vreo 5 astfel de cazuri - adica proprietari aflati in strainatate, etc.) pe perioada mentionata in notificare.
Pe de alta parte, daca cineva este mandatat sa reprezinte interesele proprietarului, trebuie sa i-a legatura cu administratorul care-i va comunica procedura sau regulamentul asociatiei in astfel de cazuri. Repartizarea consumului in pausal in cazul descris, nu poate fi vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incarcare factura apa si canal antonela antonela Buna, la toata lumea. Am o speta interesanta, si solicit si parerea dvs. Intr-un bloc de apartamente, proprietarii au primit facturile la servicii comunale, ... (vezi toată discuția)
Cum se ia in calcul pausalul? moisavali moisavali Buna ziua. Am o intrebare referitoare la cum se ia in calcul pausalul. Am un apartament contorizat la apa rece si calda. De cateva luni, mai precis din ... (vezi toată discuția)
Verificare index consumuri csandra csandra Administratia blocului a afisat o atentionare-somatie catre locatari vizand trecerea la sistem pausal al celor care nu permit lunar , accesul in apartamentele ... (vezi toată discuția)